Διαγνώστηκε με άνοια στα 40 του: Το πρώτο σημάδι ήταν αυτή η αδιόρατη αλλαγή στη συμπεριφορά του

Metrosport Team04 Φεβρουαρίου 2025

Ένας άνδρας που διαγνώστηκε με άνοια στα 40 του χρόνια υποστήριξε ότι μια αλλαγή στην εργασιακή του συμπεριφορά ήταν το σημάδι ότι η υγεία του εγκεφάλου του ήταν σε φθίνουσα πορεία. Ο 56χρονος Πίτερ Αλεξάντερ δεν περίμενε ποτέ να διαγνωστεί τόσο νωρίς με τη διαταραχή που φθείρει τη μνήμη όταν επισκέφτηκε νευρολόγο το 2018. 

«Είχα αρχίσει να δυσκολεύομαι να τηρήσω τις προθεσμίες (στη δουλειά), κάτι που δεν αποτελούσε ποτέ πρόβλημα πριν, και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, δεν μπορούσα να σκεφτώ ούτε μια λέξη όταν μιλούσα» και συμπλήρωσε «μου είπαν ότι δεν ήταν πλέον ασφαλές να εργάζομαι επειδή έχω μειωμένη κρίση και έχανα το συλλογισμό μου, οπότε ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στο εργασιακό περιβάλλον». Η ιστορία του δημοσιεύθηκε στο BBC Northern Ireland.

Στις 14 Ιανουαρίου του ίδιου έτους, ο Πίτερ Αλεξάντερ παραπέμφθηκε για σπινθηρογράφημα, το οποίο εντόπισε την μετωποκροταφική άνοια, έναν τύπο της νόσου που διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεότερους ασθενείς. Η μετωποκροταφική άνοια είναι μια σπάνια μορφή της πάθησης που αντιπροσωπεύει περίπου μία στις 30 περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, σχεδόν 71.000 άνθρωποι στη Βρετανία ζουν σήμερα με άνοια νεαρής ηλικίας.

Το όνομά της προέρχεται από τα τμήματα του εγκεφάλου που βλάπτει, τον μετωπιαίο και τον κροταφικό λοβό, περιοχές που διέπουν την προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, τη γλώσσα και την ικανότητα σχεδιασμού και οργάνωσης. Οι ασθενείς συχνά παρατηρούν παράξενες αλλαγές στην προσωπικότητά τους -απροκάλυπτη συμπεριφορά- ή φαίνονται πλήρως αποδιοργανωμένοι.

Σε αντίθεση με άλλες μορφές άνοιας, τα προβλήματα μνήμης που συνήθως συνδέονται με την πάθηση εμφανίζονται μόνο σε μεταγενέστερα στάδια της νόσου. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί συχνά να υποφέρουν από συμπτώματα για χρόνια πριν λάβουν επίσημη διάγνωση. Επιπλέον, η άνοια αυτή αναπτύσσεται όταν τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο καταστρέφονται ως αποτέλεσμα της συσσώρευσης διαφόρων επιβλαβών τύπων πρωτεϊνών. Η απώλεια των νευρικών κυττάρων προκαλεί τελικά τη διακοπή της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου, προξενώντας το θάνατο.

Ο κύριος Πίτερ Alexander, που μιλά στο παρακάτω βίντεο στο YouTube, έκανε λόγο για την υποχώρηση του «κοινωνικού» φίλτρου των πράξεων του, που τον οδήγησε σε αγενείς συμπεριφορές στο χώρο εργασίας του, με αποτέλεσμα οι γύρω του να προσβάλλονται από την κατάλυση κάθε ίχνους συστολής. Ακόμα, όπως δήλωσε είχε απωλέσει την αριθμητική του ικανότητα. Και το πιο παράξενο; η άνοια του είχε δημιουργήσει έναν πιο μελωδικό τόνο στη φωνή του, γεγονός που αποδόθηκε σε μια αλλαγή στον εγκέφαλο του που κινητοποίησε έντονα άλλα τμήματά του για το σχηματισμό λέξεων και προτάσεων.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να εργάζονται για να κατανοήσουν τι πυροδοτεί αυτή την τοξική συσσώρευση πρωτεΐνης, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι γενετική σε περίπου το ένα τρίτο των ασθενών. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για έναν ασθενή με μετωποκροταφική άνοια είναι περίπου 8-10 χρόνια μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αν και οι γιατροί λένε ότι αυτός ο χρόνος ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων. 

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειάς αποτίναξης του στίγματος που συνοδεύει τους ασθενείς, ο 40χρονος, συμμετείχε σε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο Hear Our Voice (Ακούστε τη φωνή μας), το οποίο επικεντρώνεται σε άτομα με άνοια νεαρής ηλικίας, δηλαδή σε εκείνους που διαγιγνώσκονται με την πάθηση πριν από την ηλικία των 65 ετών.

ygeiamou.gr

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.