Ο όρος “αεροπλάνα πρώτου πλήγματος” αναφέρεται συνήθως σε αεροσκάφη που μπορούν να διεξάγουν προληπτικά ή αιφνιδιαστικά πλήγματα σε εχθρικές υποδομές, αεροδρόμια, αεράμυνα και κρίσιμους στόχους. Αυτά τα αεροσκάφη είναι συνήθως μαχητικά πολλαπλών ρόλων με δυνατότητες αεροπορικής υπεροχής και κρούσης, stealth τεχνολογία ή προηγμένα όπλα μεγάλης εμβέλειας.
Η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας διαθέτει αεροσκάφη ικανά για αποστολές πρώτου πλήγματος, όπως Rafale F3R (Γαλλίας), με πυραύλους SCALP-EG που έχουν εμβέλεια 250+ χλμ. και μπορούν να πλήξουν στόχους βαθιά στο εχθρικό έδαφος, F-16 Viper (Block 70) και F-16 Block 52+ Adv., με όπλα όπως τα JSOW & AGM-88 HARM που μπορούν να καταστρέψουν εχθρική αεράμυνα καθώς και υποδομές και Mirage 2000-5, εξοπλισμένα με SCALP-EG και AM39 Exocet για ναυτική και στρατηγική κρούση.
Η Τουρκία επίσης διαθέτει ικανότητες πρώτου πλήγματος, αλλά με διαφορετικά μέσα, όπως τα F-16 Block 50+ και F-16 OZGUR, με τουρκικούς πυραύλους SOM-A/B (εμβέλεια ~250 χλμ.), αντίστοιχους των SCALP-EG., Bayraktar Akinci UCAV με SOM-J και πυραύλους ακριβείας για επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας και F-4E Terminator 2020, τα οποία παρότι παλαιότερα, χρησιμοποιούνται ακόμη για αποστολές βαριάς κρούσης.
Η Τουρκία στηρίζεται στα F-16 με SOM πυραύλους και στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (Akinci, Kizilelma) για πρώτα πλήγματα, με την Ελλάδα να έχει πλεονέκτημα λόγω των Rafale και SCALP-EG, που είναι stealth και με εξαιρετικά ακριβή όπλα.
Την ίδια ωρα η Τουρκία επενδύει σε μεγάλο αριθμό UAVs (Akinci, Kizilelma), που παρέχουν ευελιξία, αλλά δεν αντικαθιστούν πλήρως τα μαχητικά αεροσκάφη.
Και οι δύο χώρες έχουν ικανότητες πρώτου πλήγματος, αλλά η Ελλάδα έχει πιο προηγμένα μέσα για αιφνιδιαστικά πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube