Εξελίξεις για τα Τέμπη: Στη Βουλή η δικογραφία για Καραμανλή και Σπίρτζη

Αλίκη Μίντση28 Απριλίου 2025

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να ανεβεί εκ νέου στη Βουλή για την υπόθεση του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαϊμης -που χειρίζεται την υπόθεση- διαβιβάζει, μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, την ογκωδέστατη δικογραφία στη Βουλή. Στόχος είναι η διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών δύο πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, τη χρονική περίοδο 2016 – 2023: του Κώστα Καραμανλή, που διατελούσε υπουργός κατά το χρόνο του δυστυχήματος και του προκατόχου του Χρήστου Σπίρτζη, λόγω ελλιπούς εποπτείας της ΡΑΣ και του ΟΣΕ αναφορικά με την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.

Προηγήθηκαν, πριν από λίγες μέρες, οι απολογίες -ενώπιον του ανακριτή- του αναπληρωτή προϊστάμενου Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών και της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι η κακή κατάσταση στον ελληνικό σιδηρόδρομο τελούσε σε γνώση των πολιτικών προϊσταμένων τους. Ανέφεραν ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι ήταν ενήμεροι για την κακή κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και λόγω της έλλειψης προσωπικού. Μάλιστα, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Σιδηροδρομικών Μεταφορών κατέθεσε ότι είχε συντάξει και δύο ενημερωτικά σημειώματα στα οποία ανέφερε τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και τις παραλείψεις στη συντήρηση των συστημάτων ασφαλείας. Τα σημειώματα εστάλησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ακολούθως, ο ανακριτής ως όφειλε διαβίβασε τη δικογραφία «αμελλητί» στη Βουλή προκειμένου εκείνη να εξετάσει, όπως προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αν και ποιο/α αδικήματα προκύπτουν για τους Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Τα μέλη της Βουλής, με βάση το Σύνταγμα, έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να ερευνήσουν τυχόν «υπουργικά» αδικήματα. Ο κ. Μπακαΐμης δεν προβαίνει σε καμία αξιολογική κρίση πέρα από τη διαβίβαση του υλικού, ούτε σε χαρακτηρισμό των πράξεων που θα ερευνήσει η Βουλή, η οποία έχει και τον ρόλο του εισαγγελέα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Βουλή έχει την αρμοδιότητα να προσδιορίσει τα αδικήματα, αν δηλαδή θα αφορούν τη διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών (κακούργημα) ή άλλο αδίκημα, καθώς και αν υπάρχουν και ποιες χρονικές περίοδοι για τις οποίες οι ερευνώμενες αξιόποινες πράξεις έχουν πλέον παραγραφεί.

Πάντως, δικογραφία για τους δύο συγκεκριμένους πρώην υπουργούς είχε διαβιβαστεί ξανά στο παρελθόν από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το θέμα της διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν την υλοποίηση της σύμβασης 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Ωστόσο, τότε δεν συστάθηκε προανακριτική επιτροπή.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Μαζί και στο spotify

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.