Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, οι γυναίκες γράφουν τη δική τους ιστορία, συχνά κόντρα στις αντιξοότητες. Είναι πρωτοπόροι, αγωνίστριες, δημιουργοί, επιστήμονες, αθλήτριες, μητέρες, ηγέτιδες. Γυναίκες που με τη δύναμη, το πάθος και την αφοσίωσή τους διαμορφώνουν τον κόσμο γύρω μας. Κάποιες έσπασαν φραγμούς, άλλες έγιναν σύμβολα αλλαγής και όλες μαζί συνεχίζουν να εμπνέουν τις επόμενες γενιές.
Η πορεία των γυναικών δεν ήταν ποτέ εύκολη. Σε κάθε εποχή και σε κάθε γωνιά της γης πάλεψαν για τα αυτονόητα δικαιώματά τους, την εκπαίδευση, την εργασία, την ψήφο, την ελευθερία έκφρασης δηλαδή. Κάθε βήμα μπροστά ήταν αποτέλεσμα αγώνα, κάθε κατάκτηση ήταν μια νίκη απέναντι σε προκαταλήψεις και περιορισμούς.
Σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέση που τους αξίζει σε κάθε τομέα της ζωής. Από τον αθλητισμό έως την επιστήμη, από την πολιτική έως την τέχνη, αποδεικνύουν καθημερινά ότι η αξία δεν γνωρίζει φύλο. Αυτό το αφιέρωμα είναι ένας φόρος τιμής σε εκείνες που τόλμησαν, πάλεψαν και άλλαξαν τον κόσμο – και σε όλες εκείνες που ακολουθούν τα βήματά τους εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών.
Οι Ελληνίδες Πρωταθλήτριες που κατέκτησαν την κορυφή
Βούλα Πατουλίδου: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη η Βούλα Πατουλίδου έκανε κάτι που έμοιαζε αδύνατο μέχρι εκείνη τη στιγμή. Τα φαβορί της κούρσας ήταν η Ναροζιλένκο και η Ντίβερς ενώ δυνατή ήταν και η Βουλγάρα Ντόνκοβα, κάτοχοε του παγκοσμίου ρεκόρ. Πήρε τη θέση της στον βατήρα, πέρασε στα ημιτελικά τερματίζοντας σε 12.88, επίδοση που αποτελούσε νέο πανελλήνιο ρεκόρ και προκρίθηκε στο μεγάλο τελικό.
Εκεί, η Ντίβερς προηγούνταν αλλά σκόνταψε στο τελευταίο εμπόδιο, έπεσε στο έδαφος και η Ελληνίδα αθλήτρια πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού σε 12.64 κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στον στίβο από το 1912 και την πρωτιά του Τσικλητήρα στο μήκος. Η φράση της «Για την Ελλάδα, ρε γαμώτο"» συμβόλισε όχι μόνο τον προσωπικό της θρίαμβο, αλλά και την προσπάθεια κάθε αθλήτριας που παλεύει ενάντια σε εμπόδια εντός και εκτός στίβου.
Νίκη Μπακογιάννη – Το άλμα της στον ουρανό
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996), η Νίκη Μπακογιάννη έκανε μια απίστευτη εμφάνιση, κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις ύψος με 2.03μ. Με πείσμα και πρωτοφανή μαχητικότητα η Μπακογιάννη στον τελικό του άλματος σε ύψος ξεπέρασε τον εαυτό της τέσσερις φορές… Ισοφάρισε το (δικό της) εθνικό ρεκόρ με 1.97μ, στη συνέχεια πέρασε το 1.97μ, το 2.01μ, και το 2.03μ που ήταν καθοριστικό καθώς το πέρασε με την τρίτη προσπάθειά της και την έστειλε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου για το οποίο χρειάστηκε να ισοφαρίσει και στη συνέχεια να καταρρίψει τρεις φορές το εθνικό μας ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα ύστερα από 29 χρόνια.
Μαρία Πολύζου – Η βασίλισσα του μαραθωνίου
H πρώτη Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1996, η Μαρία Πολύζου, έθεσε τα θεμέλια για τις μελλοντικές Ελληνίδες δρομείς μεγάλων αποστάσεων. Κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στον μαραθώνιο (2:33:40) και έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προώθηση του αθλητισμού, εμπνέοντας δεκάδες δρομείς. Αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων, με διακρίσεις και πρωτιές σε πανελλήνια και βαλκανικά πρωταθλήματα, δεν τα παράτησε ποτέ.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε μαραθώνιο δρόμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Ατλάντα, το 1996. Έχει καταρρίψει 15 πανελλήνια ρεκόρ, κρατώντας μέχρι σήμερα την κορυφαία επίδοση αθλήτριας στην αυθεντική διαδρομή (Μαραθώνας-Παναθηναϊκό Στάδιο) με 2:39:10. Έχοντας διανύσει πάνω από 300 χιλιάδες χιλιόμετρα στη ζωή της, συνεχίζει να ξεχωρίζει τόσο με το έργο της στον αθλητισμό, όσο και με την προσφορά της στην κοινωνία.
Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – Kυρίαρχος στο βάδην
Tο 2022, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πέτυχε το νταμπλ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, κερδίζοντας δύο χρυσά μετάλλια στα 35χλμ και 20χλμ βάδην. Η πορεία της αποτελεί παράδειγμα επιμονής και αφοσίωσης, καθώς κατέρριψε το στερεότυπο ότι η επιτυχία έχει ηλικία.
Οι Γυναίκες που Διέπρεψαν στα Ομαδικά Αθλήματα
Εβίνα Μάλτση – Η κορυφαία Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια
H Εβίνα Μάλτση είναι η κορυφαία Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια, με σπουδαία καριέρα στο WNBA και τις κορυφαίες ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το 2009 αναδείχθηκε MVP στο EuroBasket, οδηγώντας την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της ιστορίας της. Η ηγετική της παρουσία ενέπνευσε μια νέα γενιά αθλητριών.
Φόρεσε τις φανέλες των Θέλτα Βίγκο, Σαραγόσα, Ρος Κασάρες (Ισπανία), Μπουρζ (Γαλλία), Κονέκτικατ Σαν (ΗΠΑ-WNBA), USK Πράγα (Τσεχία), Πολκοβίτσε (Πολωνία), Καϊσερί Κάσκι, Αντάκυα Μπελεντίγε, Μπότας Σπορ (Τουρκία), κατακτώντας δύο Πρωταθλήματα (2009, 2011) και δύο Κύπελλα Τσεχίας (2010, 2011), ένα Νταμπλ Ισπανίας (2008) με την Κασάρες κι ένα Κύπελλο Γαλλίας (2007), Ολυμπιακός (2017, 2018), ΖΤΕ ΚΚ. Αγωνίστηκε με το εθνόσημο της Εθνικής Γυναικών για 20 χρόνια και είναι ρέκορντγουμαν σε πόντους (3.215) και συμμετοχές (214).
Εθνική Ποδοσφαίρου Γυναικών – Ομάδα με όραμα
Η Εθνική Γυναικών στο ποδόσφαιρο δίνει διαρκή αγώνα για την αναγνώριση και εξέλιξη του αθλήματος. Πρόσφατα κατάφερε να προκριθεί στα play-off του Euro 2025, δείχνοντας πως το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα κάνει βήματα μπροστά.
Βεατρίκη Σαρρή
H πρώτη Ελληνίδα ποδοσφαιρίστρια που αγωνίστηκε στην Women’s Super League της Αγγλίας με την Μπέρμιγχαμ. Σημαντική παίκτρια και για την Εθνική Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.
Ελένη Μάρκου
H πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε στο Champions League Γυναικών, ανοίγοντας νέους δρόμους στο γυναικείο ποδόσφαιρο.
Οι Ελληνίδες Ολυμπιονίκες που Έγραψαν Ιστορία
Σοφία Μπεκατώρου – Η χρυσή ιστιοπλόος και το σύμβολο του #MeToo
Tο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (2004) στην ιστιοπλοΐα ήταν μόνο μία από τις διακρίσεις της Σοφίας Μπεκατώρου. Η φωνή της όμως έγινε ακόμα πιο δυνατή όταν αποκάλυψε τη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί, δίνοντας ώθηση στο ελληνικό #MeToo.
Άννα Κορακάκη – Διπλή Ολυμπιονίκης στη σκοποβολή
Το 2016, η Άννα Κορακάκη έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε δύο Ολυμπιακά μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, φέρνοντας στην Ελλάδα χρυσό και χάλκινο στη σκοποβολή.
Κατερίνα Στεφανίδη – Χρυσή στο Ρίο και θρύλος του επί κοντώ
Η Κατερίνα Στεφανίδη ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου με το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016, καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού στίβου.
Μαρία Σάκκαρη – Η Ελληνίδα που ανέβασε το τένις επίπεδο
Φτάνοντας στο Top 5 της παγκόσμιας κατάταξης, η Μαρία Σάκκαρη έκανε το ελληνικό τένις γνωστό σε διεθνές επίπεδο, παλεύοντας απέναντι στις κορυφαίες του κόσμου.
Οι Γυναίκες στην Προπονητική: Σπάζοντας Στερεότυπα
Ελένη Καπογιάννη – Η πρώτη πρωταθλήτρια προπονήτρια μπάσκετ
Με το πρωτάθλημα Ελλάδας στο γυναικείο μπάσκετ, η Ελένη Καπογιάννη απέδειξε ότι οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν και στον ανδροκρατούμενο χώρο της προπονητικής. Έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό σε επιτυχίες και στην κατάκτηση τροπαίων. Ξεχωρίζει για τη στρατηγική της σκέψη.
Κατερίνα Φαλίδα – Διεθνής προπονήτρια ποδοσφαίρου
Έχοντας περάσει από την Εθνική Ελλάδας, η Κατερίνα Φαλίδα διαπρέπει στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας ότι οι γυναίκες έχουν θέση στην προπονητική του ποδοσφαίρου. Πλέον, συμβάλλει στην προσπάθεια της Αλ Καντισίγια προς την κορυφή.