Αρκετοί ήταν οι παράγοντες που συντέλεσαν στην αναστολή λειτουργίας της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κάνει λόγο για «σοβαρές δυσλειτουργίες».
Παρ’ όλα αυτά, τον μεγαλύτερο ρόλο φαίνεται να έπαιξαν οι εκθέσεις του προσωπικού όσον αφορά τα δολοφονημένα παιδιά στις υποθέσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου και της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, η αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής θα ισχύσει μέχρι να γίνει η αναδιοργάνωσή της.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τη δυσλειτουργία που εντοπίστηκε στη συγκεκριμένη υπηρεσία, καθώς ένας ιατροδικαστής έχει πεθάνει, η μέχρι πρότινος επικεφαλής έχει τεθεί σε αργία λόγω της υπόθεσης Πισπιρίγκου, ένας έχει παραιτηθεί και ο τέταρτος ιατροδικαστής έχει εμπλακεί στην υπόθεση Μουρτζούκου.
Συγκεκριμένα, από τη συγκεκριμένη υπηρεσία είχαν εκδοθεί ιατροδικαστικές εκθέσεις τόσο για τους θανάτους των δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου, όσο και για δύο από τα βρέφη που ομολόγησε η Ειρήνη Μουρτζούκου ότι δολοφόνησε.
Για όσα περιστατικά προκύψουν μέχρι να στελεχωθεί εκ νέου η ιατροδικαστική Πατρών, θα επιλαμβάνεται η ιατροδικαστική υπηρεσία Κορίνθου.
Τα πορίσματα για τα νεκρά παιδιά στις υποθέσεις Μουρτζούκου και Πισπιρίγκου
Σύμφωνα με πληροφορίες, με τις νεκροψίες των παιδιών στην υπόθεση Μουρτζούκου έχουν ασχοληθεί τρεις ιατροδικαστές οι οποίοι συνέταξαν και τις ιατροδικαστικές εκθέσεις.
Η ομολογία της 25χρονης έχει προκαλέσει πολλά ερωτήματα περί τυχόν ευθυνών των ιατροδικαστών, καθώς φαίνεται ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου όταν διενήργησαν τις νεκροψίες – νεκροτομές στις σορούς των θυμάτων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, κανείς από τους ιατροδικαστές που επιλήφθηκαν των υποθέσεων και ανέλαβαν να συντάξουν τις ιατροδικαστικές εκθέσεις δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα στοιχεία υποξίας, που βρήκαν σε πλήθος οργάνων οι εξιδεικευμένοι επιστήμονες της τετραμελούς επιτροπής της Ελληνικής Αστυνομίας.
Μουρτζούκου
Ως γνωστόν, η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο του μωρού της Κατερίνας, που έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο 2021, έδειξε κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων, με αιτία θανάτου τη διάμεση πνευμονίτιδα.
Εν συνεχεία, ο ίδιος ιατροδικαστής συνέταξε και την έκθεση για τον θάνατο του πρώτου μωρού της Ειρήνης Μουρτζούκου (19 Ιουνίου 2022), και ως αιτία θανάτου ανέφερε τη διάμεση πνευμονίτιδα της παιδικής ηλικίας.
Τη νεκροψία – νεκροτομή για το δεύτερο μωρό της 25χρονης ανέλαβε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών – δεδομένου ότι άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Και σε αυτή την περίπτωση η αιτία θανάτου που καταγράφεται είναι λάθος, αφού γίνεται λόγος για αιφνίδιο θάνατο από παθολογικό ιστορικό επιληψίας.
Μετά τον θάνατο της μικρής Μαρίας – Φρειδερίκης, ο παθολογοανατόμος που εξέτασε τη σορό, διαπίστωσε πρόβλημα στον θύμο αδένα του μωρού που στο μικροσκόπιο παρουσίαζε, όπως έγραψε, εικόνα έναστρου ουρανού. Στο συμπέρασμά του ο ειδικός μίλησε για παθολογικά αίτια, από τη στιγμή που δεν εντοπίστηκαν κακώσεις ή άλλα ύποπτα ευρήματα, γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο της υπόθεσης.
Πισπιρίγκου
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, να θυμίσουμε πως ο κ. Φλωρίδης είχε προχωρήσει στην αναστολή των καθηκόντων τριών κρατικών ιατροδικαστών: της Χριστίνας Τσάκωνα, της Αγγελικής Τσιόλα και του Σωκράτη Τσαντίρη, για λόγους δημοσίου συμφέροντος μετά τη διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθούν για το αδίκημα της ψευδούς κατάθεσης.
Κατά τη διάρκεια της δίκης, η εισαγγελέας είχε αποδομήσει στο σύνολό της την κατάθεση της ιατροδικαστή Τσιόλα (προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών), η οποία εξέτασε τη έξι μηνών Ίριδα, αποδίδοντας τον θάνατό της σε «αγενεσία – υποπλασία φλεβοκόμβου».
Λέων: «Δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο στους θανάτους»
Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων σχολίασε τα ιατρικά λάθη που έγιναν στην υπόθεση της Ειρήνης Μουρτζούκου, σημειώνοντας ότι δεν τηρήθηκε κανένα πρωτόκολλο.
«Έγιναν λάθη στην περίπτωση της Ειρήνης Μουρτζούκου. Υπάρχουν κάποια ευρήματα που δεν μπορούν να δείχνουν δύο ή τρεις αιτίες θανάτου. Είναι βέβαιο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση με τη βοήθεια των ειδικών που έβαλε η Αστυνομία, αναδείχθηκε η επιστημονική αλήθεια», σχολίασε ο κ. Λέων.
«Οι ειδικοί είπαν ότι οι αιτίες που είχαν δώσει οι γιατροί στην αρχή ήταν εσφαλμένες. Δεν ακολουθήθηκε κανένα πρωτόκολλο στους θανάτους των παιδιών. Έγιναν λάθη. Αν τηρούμε τους κανόνες, καταλήγουμε σε ένα και μοναδικό και όχι σε δύο ή τρία συμπεράσματα», πρόσθεσε ο ιατροδικαστής.
Πηγή: zougla