Η λιμενική σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου αναδιατάσσεται, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη. Στόχος είναι η παράκαμψη του Πειραιά, ο οποίος τελεί υπό κινεζικό έλεγχο, και η ενίσχυση εναλλακτικών λιμενικών πυλών εισόδου προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Στο επίκεντρο αυτής της πολιτικής βρίσκεται πλέον η Θεσσαλονίκη. Το λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, με την εγγύτητά του στα Δυτικά Βαλκάνια και τη δυνατότητα ταχείας διασύνδεσης με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, προβάλλει ως βασικός κρίκος στον Διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC), που στηρίζεται από την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κινεζικό αποτύπωμα στην Ε.Ε., ενισχύουν πολιτικά και διπλωματικά την αναβάθμιση του ΟΛΘ, ενώ στον επιχειρηματικό στίβο η γαλλική CMA CGM επιχειρεί να αποκτήσει τον έλεγχο του λιμανιού, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες με γεωστρατηγική σημασία.
Ας παρακολουθήσουμε όμως τις φερόμενες εξελίξεις με τη σειρά.
Η επόμενη ημέρα για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) φαίνεται να διαμορφώνεται από τη στρατηγική απόφαση της γαλλικής CMA CGM να διεκδικήσει πλειοψηφικό έλεγχο, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα νέο κεφάλαιο στη μετοχική σύνθεση και στη διοικητική δομή του λιμανιού. Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πλευρά έχει βάλει «πλώρη» για την εξαγορά του ποσοστού της Belterra, συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, μετά το ρήγμα που καταγράφηκε με την αποχώρηση του Αθανάσιου Λιάγκου από τη θέση του εκτελεστικού προέδρου.
Η CMA CGM δεν είναι ένας απλός παίκτης. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων παγκοσμίως, μετά την MSC. Με στόλο 772 πλοίων και διαχείριση 62 λιμενικών σταθμών διεθνώς –εκ των οποίων 41 μέσω της CMA Terminals και 21 μέσω της Terminal Link, όπου συμπράττει με την China Merchants Port Holdings– διαθέτει τη βαθιά τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια που απαιτεί το εγχείρημα.
Στο παρελθόν, η συμμετοχή της Terminal Link στην κοινοπραξία SEGT (μαζί με τη Deutsche Invest και τη Belterra) αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για την ανάδειξη του σχήματος ως πλειοδότη στον διαγωνισμό πώλησης του 67% του ΟΛΘ. Ωστόσο, η μεταγενέστερη αποχώρηση των Γερμανών και η απόκτηση του μεριδίου τους από τον όμιλο Σαββίδη άλλαξαν τη δυναμική, δίνοντας στην Belterra τον έλεγχο της SEGT. Αυτή η ισορροπία πλέον αμφισβητείται.
Το momentum είναι καθοριστικό. Ο ΟΛΘ χρειάζεται άμεσα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ για την επέκταση του 6ου προβλήτα και για τη διεκδίκηση του πρώην στρατοπέδου Γκόνου – ένα κεφαλαιουχικό άνοιγμα που απαιτεί νέα δάνεια ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η οικονομική δυστοκία που φέρεται να αντιμετωπίζει ο όμιλος Σαββίδη στην υλοποίηση άλλων επενδυτικών του σχεδίων εντός Ελλάδας εντείνει την πίεση για ανακατανομή ρόλων.
Πέραν των οικονομικών παραμέτρων, η υπόθεση του ΟΛΘ διαπλέκεται με γεωπολιτικά συμφέροντα. Η Γαλλία διεκδικεί με αξιώσεις ρόλο στον υπό διαμόρφωση διάδρομο Ινδίας–Μέσης Ανατολής–Ευρώπης (IMEC), με την CMA CGM να ενισχύει τη θέση της χάρη στη γεωγραφική εγγύτητα της Θεσσαλονίκης με τον βαλκανικό και τον ανατολικοευρωπαϊκό χώρο. Ο ΟΛΘ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βασικός κρίκος στην αλυσίδα logistics του νέου αυτού άξονα, ο οποίος έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ, της Ινδίας και του Ισραήλ.
Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ και η Θεσσαλονίκη
Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ, οι οποίοι αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα, εστιάζονται στην άσκηση πιέσεων που θα οδηγήσουν στη μείωση του κινεζικού αποτυπώματος στις χώρες της Ε.Ε. Στην περίπτωση της Ελλάδας, είχε καταστεί σαφές εδώ και καιρό ότι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να είναι ταυτόχρονα η είσοδος των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη μέσω του λιμανιού του Πειραιά, και να διαδραματίζει παράλληλα ρόλο στον υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ διάδρομο IMEC.
Για αυτόν τον λόγο, έχουν έρθει στο προσκήνιο άλλα λιμάνια, κυρίως εκείνο της Θεσσαλονίκης, το οποίο προσφέρει αμεσότερη και ταχύτερη πρόσβαση στα Δυτικά Βαλκάνια και από εκεί στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι ΗΠΑ βλέπουν πλέον τον ΟΛΘ ως στρατηγικό εναλλακτικό κόμβο που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην επιρροή του Πειραιά, ο οποίος παραμένει υπό τον έλεγχο της Cosco. Η ενίσχυση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εξυπηρετεί όχι μόνο εμπορικές αλλά και γεωπολιτικές επιδιώξεις της Ουάσινγκτον, ενισχύοντας τη δυτική παρουσία στον κρίσιμο χώρο των Βαλκανίων και αποδυναμώνοντας τον κινεζικό παράγοντα στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα.
Άλλωστε, η CMA CGM διατηρεί παραδοσιακά προνομιακές σχέσεις με αμερικανικά συμφέροντα. Η συνεργασία της με τη διοίκηση Τραμπ είχε κορυφωθεί με επενδυτικές ανακοινώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις ΗΠΑ και προσωπικές εμφανίσεις του επικεφαλής της εταιρείας Rodolphe Saadé στον Λευκό Οίκο.
Πηγή: newmoney
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube