Ειδικά για την Ελλάδα όπου οι λακκούβες είναι… σήμα κατατεθέν, πρόκειται για μια καινοτόμο εξέλιξη που μπορεί να ανακουφίσει χιλιάδες οδηγούς.
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια καινοτόμο άσφαλτο που μπορεί να «κλείνει» από μόνη της τις λακκούβες!
Μια σημαντική επανάσταση στην δημιουργία δρόμων έρχεται από το εξωτερικό αλλάζοντας για πάντα το τοπίο στην Ελλάδα.
Μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων ανέπτυξε μια καινοτόμο άσφαλτο που μπορεί να αυτοεπιδιορθώνεται χάρη σε ειδική βιομάζα και ανακυκλωμένο πετρέλαιο, σύμφωνα με το newsauto.gr.
Αυτό το νέο υλικό θα μπορούσε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των οδοστρωμάτων, να μειώσει το κόστος συντήρησης και ταυτόχρονα να είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον από τη συμβατική άσφαλτο.
Τα οδοστρώματα εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα καταπόνησης, ιδίως λόγω της αυξανόμενης κυκλοφορίας και των ακραίων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας.
Η άσφαλτος περιέχει πίσσα ως συνδετικό υλικό, το οποίο της προσδίδει ελαστικότητα. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η άσφαλτος χάνει την ελαστικότητά της λόγω γήρανσης και υπεριώδους ακτινοβολίας, γεγονός που οδηγεί σε μικρορωγμές.
Αυτές οι ρωγμές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να εξελιχθούν σε βαθιές λακκούβες.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Swansea και του King’s College του Λονδίνου χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύσουν πώς αντιδρούν τα οργανικά μόρια στην άσφαλτο.
Ανακάλυψαν ότι οι σπόροι των φυτών μπορούν να απορροφήσουν τα υγρά σαν σφουγγάρι λόγω της πορώδους δομής τους. Οι σπόροι αυτοί εμποτίστηκαν σε ανακυκλωμένο πετρέλαιο και προστέθηκαν στην άσφαλτο.
Αν εμφανιστούν ρωγμές στο οδόστρωμα, το λάδι διαφεύγει από τους σπόρους και σφραγίζει τη ζημιά μέσα σε μια ώρα.
Εκτός από την τεχνολογία αυτοθεραπείας, η συγκεκριμένη άσφαλτος προσφέρει και οικολογικά πλεονεκτήματα.
Η χρήση βιομάζας μειώνει την εξάρτηση από το αργό πετρέλαιο και η χρήση βιοαποβλήτων μπορεί να μειώσει το κόστος παραγωγής.
Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οι επιστήμονες βλέπουν μεγάλες δυνατότητες για μια βιώσιμη οδική υποδομή.
Αυτή η καινοτόμος άσφαλτος θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνουν οι δρόμοι πιο ανθεκτικοί και πιο συμβατοί στις περιβαλλοντικές επιδράσεις. Αν λειτουργήσει και στην πράξη, αυτό θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για την οδοποιία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube