Κανόνες υγιεινής: Τα λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό

Metrosport Team30 Απριλίου 2025

Κάποιοι παραγγέλνουν συχνά απ’ έξω φαγητό και σε κάποιους έχει γίνει συνήθεια να μαγειρεύουν συνεχώς. Εάν ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, μπορείς να προσπεράσεις το άρθρο. Εάν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, ωστόσο, σίγουρα μην το προσπεράσεις. Γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων που παραγγέλνει απ’ έξω, δεν τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Και η αμέλεια τους μπορεί να σημαίνει κάτι περισσότερο από το να μας ενοχλήσει απλώς η κοιλιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση; Μπορεί να καταλήξουμε με μια ανεπιθύμητη παρενέργεια, όπως δηλητηρίαση.

Ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες σύμφωνα με το jenny.gr;

Αφήνεις το φαγητό εκτός ψυγείου για πολλή ώρα

Όλοι το έχουμε κάνει. Παραγγέλνουμε, γυρνάμε σπίτι και εάν δεν καταναλώσουμε αμέσως το φαγητό ξεχνάμε να το βάλουμε ψυγείο. Αλλά γνώριζες ότι μερικά τρόφιμα δεν πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες; «Μην αφήνετε το μαγειρεμένο φαγητό, συμπεριλαμβανομένων των leftovers, εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες», λέει η Δρ. Βανέσα Κόφμαν, διευθύντρια της Alliance to Stop Foodborne Illness. «Σε αυτό το διάστημα, και εάν η θερμοκρασία είναι υψηλή, τα βακτήρια όπως η E. coli και η σαλμονέλα πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Εάν το μαγειρεμένο φαγητό έχει μείνει εκτός ψυγείου για πάνω από δύο ώρες, είναι καλύτερο να το πετάξετε», προσθέτει η Δρ. Coffman.

Δεν αναθερμαίνεις σωστά το φαγητό

Οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι μαγικές εφευρέσεις, αλλά είναι επίσης γνωστές για το ότι θερμαίνουν λάθος τα τρόφιμα. Εάν μερικά κομμάτια είναι ζεστά και άλλα παραμένουν κρύα από το ψυγείο, δε σκοτώνονται αποτελεσματικά τα βακτήρια που μπορεί να παραμένουν στα τρόφιμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κρέατα και αμυλούχα τρόφιμα, που είναι επιρρεπή στο να φιλοξενούν βακτήρια. Καλό είναι να βεβαιωθείς πως ανακατεύεις καλά το φαγητό κατά την αναθέρμανση στον φούρνο μικροκυμάτων ή στο τηγάνι.

Καταναλώνεις μέρες μετά τα leftovers

Τα leftovers έχουν μια διάρκεια ζωής που είναι σημαντικό να παρακολουθείς. «Βεβαιωθείτε ότι τα υπολείμματα του takeout καταναλώνονται εντός 3 έως 4 ημερών», λέει η Δρ. Κόφμαν και συνεχίζει: «Τα βακτήρια συνεχίζουν να αναπτύσσονται στα τρόφιμα με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και στο ψυγείο. Μέχρι την τέταρτη μέρα, τα επικίνδυνα βακτήρια όπως η λιστέρια ή το staphylococcus aureus μπορεί να έχουν φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα».

Αναθερμαίνεις το φαγητό σε κουτιά από το delivery

Αυτό το μικρό πλαστικό κουτί όπου συνήθως έρχεται το φαγητό όταν παίρνουμε απ’ έξω, μπορεί να φαίνεται ως καλό σκεύος για να ξαναζεστάνεις το φαγητό σου. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα κουτιά κατάλληλα για αναθέρμανση. Μερικά υλικά μπορεί να εκλύουν επιβλαβή χημικά, όπως μικροπλαστικά, φθαλικές ενώσεις ή BPA, στο φαγητό σου, ειδικά όταν θερμαίνονται.

Δεν πλένεις τα χέρια σου πριν φας

Τα χέρια σου είναι πρακτικά μαγνήτες μικροβίων. Πριν φας, έχεις αγγίξει τη σακούλα από το delivery, το κουτί με το φαγητό και ό,τι άλλο υπάρχει. «Πριν φάτε, πλύνετε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα», λέει η Δρ. Κόφμαν.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.