Κατερίνα Τσιάπανου: «Έτσι σπάω τα στερεότυπα σε ανδροκρατούμενο χώρο»

Metrosport Team15 Ιανουαρίου 2025

Η Κατερίνα Τσιάπανου είναι βοηθός προπονητή στην εθνική ομάδα γυναικών από το 2023 και κάτοχος διπλώματος προπονητικής UEFA PRO. Επίσης, είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία ανδρικού ποδοσφαιρικού τμήματος! Το 2018 προσλήφθηκε από τον Κεραυνό Αγίου Παύλου, που αγωνίζονταν στη Β’ Κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας και στην συνέχεια επέστρεψε στη γενέτειρά της αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία του Φιλοκτήτη Μελιβοίας το 2020.

Από τότε που θυμάται τον εαυτό της ήταν με μία μπάλα στα χέρια ή στα πόδια.Στην περίοδο της εφηβείας της έκανε διάφορα άλλα αθλήματα όπως μπάσκετ, βόλεϊ... λόγο το ότι στον τόπο καταγωγής της, δηλαδή στην Λάρισα, δεν υπήρχε γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου.
Τελειώνοντας το σχολείο, η Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη όπου θα πραγματοποιούσε τις σπουδές της και έτσι, παράλληλα ξεκίνησε και τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα. Εντάχθηκε στην ομάδα του Α.Ο Ηλιούπολης της Θεσσαλονίκης, στην οποία αγωνίστηκε για πέντε συνεχόμενα έτη, για να ακολουθήσει η μεταγραφή της το 2003, στην ανερχόμενη δύναμη του γυναικείου ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, τον ΠΑΟΚ.

Εκεί, αγωνίστηκε άλλα πέντε χρόνια κατακτώντας 3 φορές τον τίτλο του πρωταθλήματος, 2006-2007-2008. Η θέση της ήταν σέντερ φορ και στην Α’ εθνική έχει καταγράψει συνολικά 234 συμμετοχές και 158 γκολ. Συμμετείχε και στην εθνική ομάδα των γυναικών, όπου σημείωσε 31 συμμετοχές έως και το 2008, με την πρώτη της κλήση να πραγματοποιείται το 2001.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Το ξεκίνημα στην προπονητική...

● Κατερίνα, πώς αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την προπονητική;

«Η προπονητική προέκυψε από την ανάγκη μου να παραμείνω στον χώρο του ποδοσφαίρου, αμέσως μετά από το τέλος της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Ωστόσο, από το 2006 και ενώ ήμουν εν ενεργεία παίκτρια, οι άνθρωποι της εθνικής ομάδας με παρότρυναν να παρακολουθήσω τα μαθήματα στη σχολή προπονητών UEFA B. 

Έτσι έχοντας το πτυχίο και ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική μου πορεία, ακολούθησα την προπονητική στις αναπτυξιακές ηλικίες των αγοριών. Επίσης, την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 ανέλαβα την τεχνική ηγεσία της γυναικείας ομάδας του ΠΑΟΚ, όπου συνάντησα τις παλιές μου συμπαίκτριες, με τις οποίες μαζί κατακτήσαμε το πρωτάθλημα στο τέλος εκείνης της σεζόν. Είμαι η μοναδική γυναίκα στο ποδόσφαιρο γυναικών στην Ελλάδα, που έχω κατακτήσει πρωτάθλημα ως παίκτρια και προπονήτρια».

● Βρήκες εμπόδια στην υλοποίηση της επιλογής σου αυτής;

«Ήταν μία περίοδος τότε, που η ΕΠΟ ήθελε να προωθήσει περισσότερες γυναίκες στην προπονητική και έτσι οι σχολές προπονητών για τις γυναίκες ήταν δωρεάν. Επομένως, μάς παρότρυναν προς αυτήν την κατεύθυνση. Προσωπικά, δεν συνάντησα εμπόδια, διότι είχα την στήριξη της οικογένειας, των φίλων, των συνεργατών, αλλά και των γονέων των παιδιών, που προπονούσα, οι οποίοι μου έλεγαν... «Κατερίνα είσαι πολύ καλή, συνέχισε το έχεις».

Το ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο «μέσα από τα μάτια» της Κατερίνας...

● Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, είναι χόμπι ή μπορεί να είναι και βιοποριστικό επάγγελμα;

«Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι επαγγελματικό… Βέβαια, τα τελευταία χρόνια στην Α’ εθνική, ένας μεγάλος αριθμός ποδοσφαιριστών βιοπορίζονται από το ποδόσφαιρο. Είναι επαγγελματίες παίκτριες, με συμβόλαιο, γυμνάζονται καθημερινά, προσέχουν τη διατροφή τους και η συμπεριφορά τους γενικότερα είναι επαγγελματική. Στις μικρότερες κατηγορίες, Β’ και Γ’ εθνική, οι παίκτριες είναι μαθήτριες, εργαζόμενες γυναίκες ή μητέρες. Επομένως, το κάνουν αποκλειστικά για χόμπι».

● Σε τι επίπεδο βρίσκεται το γυναικείο ποδόσφαιρο και που το κατατάσσεις συγκριτικά με άλλες χώρες;

«Συγκριτικά με άλλες χώρες δεν είναι υψηλό… Αυτό άλλωστε το αποδεικνύει και η έλλειψη διακρίσεων σε επίπεδο συλλόγων και εθνικών ομάδων. Βέβαια, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα προόδου και εξέλιξης, όπως και έγινε πρόσφατα με την πρόκριση της εθνικής ομάδας στα play off του Euro 2025, για πρώτη φορά στην ιστορία της».

● Ποια είναι τα απαιτούμενα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ανέβει κι άλλο το επίπεδο;

«Είναι πολλά.... Αρχικά,  χρειάζεται η κατάλληλη νοοτροπία και μέσω σωστής οργάνωσης να χτιστεί η βάση που είναι οι υποδομές και η ανάπτυξη του αθλήματος στις μικρές ηλικίες. Θεωρώ ότι όλοι οι μεγάλοι σύλλογοι θα πρέπει να δημιουργήσουν γυναικεία ποδοσφαιρικά τμήματα. 

Μόλις τα τελευταία τρία χρόνια ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, ΟΦΗ κινήθηκαν προς σε αυτή την κατεύθυνση και πλέον έχουν ομάδες, που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία και φυσικά ο ΠΑΟΚ που πρωταγωνιστεί εδώ και 25 χρόνια περίπου. Σίγουρα, αυτό θα κάνει πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και θα ανεβάσει το επίπεδο».

● Υπάρχει ταλέντο στο Ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο;

«Πιστεύω ότι υπάρχει άφθονο ταλέντο… και συγκεκριμένα στις μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες, είναι αρκετά αισθητό. Επίσης, έχοντας την εμπειρία μου ως πρώτη προπονήτρια στο αναπτυξιακό τουρνουά φέτος στην Μολδαβία, αλλά και το αντίστοιχο τουρνουά πέρσι στην Αγγλία με την Κ15, διαπίστωσα μέσα από αυτές τις εμφανίσεις της ομάδας απέναντι σε ποδοσφαιρικά μεγαθήρια, το πλούσιο ταλέντο των κοριτσιών οι οποίες άφησαν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Οι Ελληνίδες παίκτριες έχουν εξαιρετικά καλή τεχνική κατάρτιση και ποδοσφαιρική ευφυία. Σε αυτό που ίσως υστερούνε σε σχέση με τις αθλήτριες του εξωτερικού, είναι κυρίως το αθλητικό κομμάτι.»

● Στα πλει οφ του Εuro 2025 κόντρα στο Βέλγιο, τι έφταιξε και δεν περάσαμε;

«Στο πρώτο αγώνα είχαμε και τα ψυχικά αποθέματα και την πίστη να κάνουμε το κάτι παραπάνω από αυτό που μπορούσαμε και έτσι κιόλας καταφέραμε και αποσπάσαμε την λευκή ισοπαλία. Ωστόσο, το δεύτερο παιχνίδι απέδειξε την μεγάλη δυναμικότητα του Βελγίου, μία άκρως επαγγελματική ομάδα, με μεγάλη δεξαμενή επαγγελματιών παικτριών, οι οποίες αγωνίζονται στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Παρόλο αυτά, η περηφάνια η δική μας για αυτήν την ομάδα και για την διαδρομή που διένυσε μέχρι και τα πλει οφ είναι μεγάλη…»

● Πως είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σου στο τεχνικό τιμ της εθνικής ομάδας;

«Μέχρι τώρα η εμπειρία μου είναι πάρα πολύ καλή. Συνεργάζομαι με επαγγελματίες συναδέλφους που έχουνε πολλές εμπειρίες, γνώσεις αλλά και κατάρτιση.»

● Υπάρχουν Ελληνίδες που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού;

«Αρκετές παίκτριες αγωνίζονται στο εξωτερικό και την περσινή χρονιά ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μεγαλύτερος. Κατά την φετινή περίοδο πολλά κορίτσια επέστρεψαν πίσω στο ελληνικό πρωτάθλημα και πήραν μεταγραφή κυρίως στις ομάδες των Αθηνών, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. 

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν αρκετές, που αγωνίζονται στο εξωτερικό και σε μεγάλα πρωταθλήματα, όπως είναι η Βεατρίκη Σαρρή, που αγωνίζεται στην Έβερτον, η Ελένη Μάρκου και η Αθανασία Μωραΐτου στην Ουνιόν Βερολίνου και αυτό είναι σημαντικό γιατί βοηθά την εθνική ομάδα και επιπλέον αποτελούν πρότυπο για τη νέα γενιά».

● Ποια γήπεδα χρησιμοποιείται ως έδρα; Υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός προσέλευσης του κόσμου στα ματς;

«Από τον Οκτώβριο του 2023 το Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα το γήπεδο του ΟΦΗ, το «Γεντί Κουλέ» αποτελούν την έδρα της εθνικής ομάδας των γυναικών και το «Βαρδινογιάννειο» είναι το αθλητικό μας κέντρο. Συναντήσαμε πολύ καλές συνθήκες στην Κρήτη, οι παράγοντες της ομάδας του ΟΦΗ μας παραχωρούνε τις εγκαταστάσεις οι οποίες είναι εξαιρετικές και αυτό βοηθάει στο να μπορούμε να κάνουμε σωστά την δουλεία μας για την κατάλληλη προετοιμασία των κοριτσιών. Η προσέλευση του κόσμου του Ηρακλείου αλλά και της Κρήτης σε όλους τους αγώνες ήταν πραγματικά μεγάλη και συγκινητική. Ζήσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις για τα ελληνικά δεδομένα και πολλές φορές ο κόσμος υπήρξε ο 12ος παίκτης για την εθνική μας ομάδας. Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι από την φιλοξενία της ομάδας του ΟΦΗ ,της Ε.Π.Σ.Η αλλά και του ξενοδοχείου στο οποίο διαμένουμε, δεν μας λείπει τίποτα, νιώθουμε σαν το σπίτι μας και θέλω να τους ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για αυτό».

● Ποιος είναι ο επόμενος στόχος της εθνικής ομάδας γυναικών;

«Έχουμε μπροστά μας τη νέα διοργάνωση του Nations League που ξεκινάει τον επόμενο μήνα και βρισκόμαστε στην Β κατηγορία του θεσμού, με αντιπάλους την Σλοβενία, Τουρκία και Ιρλανδία. Ανεβήκαμε από την League C στην League Β και ο στόχος αρχικά είναι να παραμείνουμε και να εδραιωθούμε σε αυτή και έπειτα με σταθερά βήματα και με περισσότερη εμπειρία σε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, να διεκδικήσουμε την άνοδό μας στην League Α και γιατί όχι την πρόκριση σε μία μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία».

«Με αυτόν τον τρόπο σπάω τα στερεότυπα...»

● Πως αισθάνεσαι για το γεγονός πως είσαι η πρώτη γυναίκα προπονητής σε ανδρική ομάδα και τι σημαίνει αυτό για εσένα;

«Αρχικά στο άκουσμα αυτής της πρότασης αισθάνθηκα όμορφα και τιμητικά. Για μένα όμως όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα ήταν η φυσιολογική πορεία τους . Ήταν μία ομαλή μετάβαση της συμμετοχής μου από το παιδικό-εφηβικό ποδόσφαιρο στο ανδρικό. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η επιλογή του προσώπου μου από τις διοικήσεις των ομάδων για την θέση του προπονητή, που δείχνει αναγνώριση, εκτίμηση της δουλειάς και των ικανοτήτων. Άλλωστε από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με την προπονητική, η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας μιας αντρικής ομάδας ήταν ένας από τους στόχους μου. Είχα την πεποίθηση ότι με αυτόν τον τρόπο σπάω τα στερεότυπα σε ένα «ανδροκρατούμενο χώρο» και ότι βάζω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια των γυναικών για ίσες ευκαιρίες στον αθλητισμό. Πιθανόν να άνοιξα και τον δρόμο για άλλες γυναίκες προπονήτριες και όχι μόνο, να πράξουν κάτι παρόμοιο και να ακολουθήσουν τα όνειρά τους χωρίς περιορισμούς και πρέπει».

● Είναι ο αριθμός των γυναικών που συμμετέχουν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό στην Ελλάδα, σε ικανοποιητικό βαθμό;

«Σε σύγκριση με τα χρόνια της ποδοσφαιρικής μου πορείας, όπου τότε όλα ήταν ερασιτεχνικά και η παρουσία των γυναικών ήταν ελάχιστη, έως καθόλου θα έλεγα, πλέον ναι… έχει αυξηθεί σημαντικά. Δεν είναι ακόμα βέβαια τόσο μεγάλη η συμμετοχή όπως θα επιθυμούσαμε να είναι όλοι όσοι ασχολούμαστε και αγαπάμε το ποδόσφαιρο, αλλά υπάρχει εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση και το βλέπουμε συνεχώς».

● Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το μέλλον;

«Η προσωπική συνεχή βελτίωση και εξέλιξη. Θέλω να βρίσκομαι στον χώρο του γηπέδου να απολαμβάνω την προπονητική διαδικασία και να μεταφέρω την αγάπη μου για το ποδόσφαιρο και τις γνώσεις μου στις παίκτριες και στους παίκτες μου. Να βάζουμε μαζί στόχους και μέσα από σκληρή δουλειά, επιμονή και υπομονή να τους πραγματοποιούμε.»

● Αν παρακολουθείς το πρωτάθλημα της Super League και ποιος προπονητής σου έχει κάνει καλύτερη εντύπωση τα τελευταία χρόνια;

«Εκτιμώ ιδιαίτερα τον κύριο Γιάννη Πετράκη. Δεν θέλω να επικεντρωθώ τόσο στο αγωνιστικό του πλάνο, αλλά θέλω να εστιάσω περισσότερο στον χαρακτήρα και στο προφίλ του ως προπονητής. Μου αρέσει αυτή η σταθερότητα και η συνέπεια που έχει όλα αυτά τα χρόνια. 

Μου βγάζει μια αξιοπρέπεια και πιστεύω ότι έχει καταφέρει να πρωταγωνιστεί, σε συλλόγους με χαμηλό μπάτζετ και να φτιάχνει σύνολα και ομάδες με όλη την σημασία της λέξης. Επίσης έχω ξεχωρίσει και τον κύριο Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, ο οποίος ως πρώτος προπονητής κατέκτησε το Youth League, αλλά και το Conference League, ως βοηθός , με την ομάδα του Ολυμπιακού την ίδια χρονιά...

Έχοντας λοιπόν προσωπική άποψη, λόγο της κοινής συμμετοχής μας στην σχολή για το δίπλωμα UEFA PRO,οι γνώσεις και οι ικανότητες του είναι αδιαμφισβήτητες».

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.