Κινητά, εφαρμογές, κάμερες: Ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για τόσο έντονη «επιτήρηση»

Metrosport Team13 Μαΐου 2025

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι αυτή η συνεχής «επιτήρηση» μπορεί να επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται και λειτουργεί ο εγκέφαλός σας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι ψυχολογικές επιπτώσεις της παρακολούθησης δεν περιορίζονται στη συμπεριφορά μας – αλλά φτάνουν σε βαθύτερα επίπεδα, επηρεάζοντας τη σκέψη μας. Δεν αλλάζουμε μόνο τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε όταν μας παρακολουθούν, αλλά και το πώς επεξεργαζόμαστε τις πληροφορίες. Και αυτό, συχνά, δεν είναι για καλό...

Η εξήγηση των ψυχολόγων

Ο ψυχολόγος Clément Belletier εξηγεί ότι όταν ο εγκέφαλος νιώθει ότι τον παρακολουθούν, μειώνεται η ικανότητα συγκέντρωσης.

Μια πρόσφατη μελέτη της ομάδας του νευροεπιστήμονα Kiley Seymour στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ εξέτασε πώς η αίσθηση παρακολούθησης επηρεάζει μη συνειδητές διεργασίες του εγκεφάλου. Με μια τεχνική που ονομάζεται "συνεχής καταστολή" (CFS), διαπιστώθηκε ότι όσοι πίστευαν πως τους παρακολουθούσαν, εντόπιζαν πιο γρήγορα πρόσωπα που είχαν κρυφτεί οπτικά — υποδηλώνοντας αλλαγές στη λειτουργία της οπτικής αντίληψης.

Ο Seymour εξηγεί ότι αυτή η υπερπαρακολούθηση ενεργοποιεί έντονα τον «μηχανισμό επιβίωσης» του εγκεφάλου. Η Δρ. Kyra Bobinet προσθέτει ότι αυτή η εγκεφαλική λειτουργία είναι προγραμματισμένη να αναζητεί κινδύνους και έχει από τη φύση της μια τάση προς την αρνητικότητα.

«Νοητική επαφή»

Ακόμα και απλά ερεθίσματα —όπως βλέμματα ή σχήματα— μπορούν να επηρεάσουν τη σκέψη και τη μνήμη. Η Clara Colombatto από το Πανεπιστήμιο του Γουότερλου εξηγεί ότι δεν πρόκειται μόνο για οπτική επαφή, αλλά γενικότερα για την αίσθηση ότι κάποιος μας παρακολουθεί. Αυτό το φαινόμενο το ονομάζουν «νοητική επαφή».

Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και φωτογραφίες μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Σε ένα πείραμα, η απόδοση των συμμετεχόντων σε τεστ μνήμης μειώθηκε απλώς και μόνο επειδή εκτέθηκαν σε εικόνες που τους... κοιτούσαν (περιείχαν ανθρώπινα μάτια).

Πριν από δεκαετίες δεν υπήρχε τόση «επίβλεψη» και διαρκής «σύνδεση» μέσω της τεχνολογίας, άρα ο εγκέφαλός μας δεν έχει ακόμα προσαρμοστεί πλήρως. Οι επιστήμονες από την πλευρά τους πιστεύουν ότι πρέπει να αποτελέσει πεδίο μελέτης πώς όλη αυτή η «επιτήρηση», έστω και υποσυνείδητη, μπορεί να αλλάζει τη λειτουργία του νου μας.

Η ουσία είναι μία: Ο εγκέφαλός σου καταλαβαίνει πότε τον παρακολουθούν — είτε το αντιλαμβάνεσαι συνειδητά είτε όχι.

πηγή: gazzetta

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Μαζί και στο spotify

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.