Σε ένα διαφορετικό «Night sky challenge» καλεί όσους διαθέτουν τηλεσκόπιο η NASA.
Ο λόγος για την 35η επέτειο της αστροπαρατήρησης του ουρανού, που προορίζεται για λέσχες ερασιτεχνικής αστρονομίας, επιστημονικά κέντρα, μουσεία και άλλους λάτρεις της αστρονομίας, για τη διεξαγωγή πάρτι αστέρων που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να δει μερικά εκπληκτικά αστρονομικά αντικείμενα από κοντά.
Τι αναφέρει η NASA
«Κάθε μήνας του έτους έχει τον δικό του κατάλογο στόχων για τον νυχτερινό ουρανό, που βρίσκεται παρακάτω. Ένα μεγάλο τηλεσκόπιο της αυλής μπορεί να δει αυτά τα αντικείμενα κάτω από έναν σκοτεινό ουρανό μακριά από τα φώτα της πόλης.
Κάθε μήνα καθ' όλη τη διάρκεια του 2025, το Hubble θα δημοσιεύει τον κατάλογο των αντικειμένων του επόμενου μήνα.
Αν και τα κιάλια και τα μικρότερα τηλεσκόπια μπορούν να αποκαλύψουν μερικούς από τους φωτεινότερους στόχους, συνιστούμε τη χρήση ενός τηλεσκοπίου διαμέτρου τουλάχιστον έξι ιντσών για καλύτερη παρατήρηση.
Σας ενθαρρύνουμε να συγκρίνετε την εικόνα αυτών των αντικειμένων στο τηλεσκόπιό σας με τις εικόνες που έχει λάβει το Hubble από αυτά. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας ότι, χάρη στα φαινόμενα θόλωσης που προκαλεί η θέαση μέσω της γήινης ατμόσφαιρας με ένα επίγειο τηλεσκόπιο, αυτό που βλέπετε είναι πολύ πιθανό να μην είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που μπορεί να δει το Hubble, ένα διαστημικό τηλεσκόπιο που βρίσκεται πάνω από την ατμόσφαιρα.
Ορισμένοι στόχοι μπορεί να είναι ορατοί από τις περισσότερες τοποθεσίες στη Γη, ενώ άλλοι είναι ορατοί μόνο σε συγκεκριμένα γεωγραφικά πλάτη και μπορεί να μην είναι προσβάσιμοι για όσους βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου. Κάθε μήνας έχει δύο καταλόγους συνιστώμενων αντικειμένων: έναν για το βόρειο ημισφαίριο και έναν για το νότιο ημισφαίριο. Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστούμε να χρησιμοποιείτε τη λίστα που αντιστοιχεί στο μέρος του κόσμου στο οποίο ζείτε.
Αυτές οι λίστες περιέχουν στόχους του νυχτερινού ουρανού από δύο διαφορετικές ομάδες: αυτοί που αρχίζουν με «Μ» προέρχονται από τον κατάλογο Messier, ενώ αυτοί που αρχίζουν με «C» αποτελούν μέρος του καταλόγου Caldwell.
Από τις μηνιαίες σελίδες, κάντε κλικ στο αντικείμενο που θα θέλατε να παρατηρήσετε. Ο σύνδεσμος σας μεταφέρει σε μια σελίδα που παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενο, συμπεριλαμβανομένου ενός αστρικού χάρτη εύρεσης που σας δείχνει πού να κοιτάξετε στον ουρανό.
Παρόλο που η σελίδα κάθε αντικειμένου περιέχει ένα χάρτη εύρεσης, σας προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε επίσης έναν λεπτομερή αστρικό χάρτη για να σας καθοδηγήσει προς τον στόχο που θέλετε να παρατηρήσετε. Πολλά βιβλία, προγράμματα λογισμικού, εφαρμογές και ιστότοποι παρέχουν αστρικούς χάρτες για τα αντικείμενα Messier και Caldwell που περιλαμβάνονται σε αυτούς τους καταλόγους».