Μία μικρή κουκίδα στον χάρτη του Ιονίου, μια νησίδα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Τηλεβοεϊδών νήσων, νοτιοανατολικώς της Λευκάδας εξελίσσεται σε ένα φάρο, ένα καταφύγιο για τους μοναχικούς κολυμβητές του πελάγους.
Πρόκειται για ζώνη αυστηρής προστασίας 200 μέτρων, πλέον, που θωρακίζει τη νησίδα των 87 στρεμμάτων στο Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος, γνωστή ως σημαντικός βιότοπος για τη μεσογειακή φώκια, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 123711/3066/ΦΕΚ 953/31.12.2024.
Αυτή η απόφαση αποτελεί ορόσημο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της μεσογειακής φώκιας που τρέφονται, ξεκουράζονται και αναπαράγονται στη Φορμίκουλα, η οποία πλέον μπορεί να παραμένει απερίσπαστη!
Η τακτική παρουσία τους έκανε τη νησίδα δημοφιλή προορισμό και σύντομα οι ανεξέλεγκτες τουριστικές δραστηριότητες έγιναν μείζονα απειλή για ολόκληρο το οικοσύστημα. Παράλληλα, η οικολογική σημασία της Φορμίκουλας οδήγησε σε περαιτέρω έρευνα για τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων που υποστήριξαν τις πολιτικές αποφάσεις για την αυστηρή της προστασία.
Η Υπουργική Απόφαση προβλέπει μια ζώνη ρυθμιζόμενης πρόσβασης, μια ζώνη περιορισμένης πρόσβασης και μια ζώνη ρυθμιζόμενης διέλευσης μαζί με περιορισμούς και επιτρεπόμενες χρήσεις για καθεμία από αυτές, όπως φαίνεται στο χάρτη.
Ο Γιάννης Γιώβος, Υπεύθυνος Διατήρησης της iSea μιλά για μια ακατοίκητη νησίδα, όπου φιλοξενούνται οι μεσογειακές φώκιες, ένα είδος που μετρά μόλις 600 άτομα στην Μεσόγειο και στην Φορμίκουλα γύρω στα σαράντα.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube