Παναγιώτης Κοκκόρης: Ά Υποδιοικητής e-ΕΦΚΑ: Η Ελλάδα της ευθύνης: Πλεονασματική, αναπτυξιακή, δίκαιη

Metrosport Team06 Μαΐου 2025

Η Ελλάδα αλλάζει κεφάλαιο. Μεταμορφώνεται, αλλάζει, για άλλη μια φορά αναγεννάται από την τέφρα της, όπως το μυθικό πτηνό ο Φοίνικας, επαληθεύοντας τη ρήση ενός μεγάλου Κρητικού, του Νίκου Καζαντζάκη ότι “Οι Έλληνες είναι ικανοί για το καλύτερο όταν τα πράγματα φτάσουν στο χειρότερο”. 

Πράγματι είναι κοινά αποδεκτό ότι η Ελλάδα σήμερα από χώρα-σύμβολο της κρίσης, μετατρέπεται πλέον σε παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, η αύξηση της απασχόλησης και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής δεν αποτελούν απλώς επιμέρους θετικές εξελίξεις – συνθέτουν μια νέα εθνική αφήγηση. Στο επίκεντρο αυτής της πορείας βρίσκεται το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενός άλλου Κρητικού του Κυριάκου Μητσοτάκη: μια πολιτική που εστιάζει στη μεταρρύθμιση, τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και την προσέλκυση κεφαλαίων, χωρίς να παραγνωρίζει τις κοινωνικές ανάγκες. Η πορεία της χώρας παρακολουθείται πλέον με ενδιαφέρον και σεβασμό από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις αγορές.

του Παναγιώτη Κοκκόρη

Ως προς τις δημοσιονομικές εξελίξεις, που αποτελούν βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των αγορών και τη συνολική σταθερότητα της οικονομίας, τα επιτεύγματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Η ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2024 επιβεβαιώνει πως η συνετή και στοχευμένη δημοσιονομική πολιτική, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης, αποδίδει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης συνεπάγεται αύξηση των εσόδων χωρίς την προσφυγή σε νέα βάρη. Παράλληλα, επιτυγχάνονται υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, με το αντίστοιχο για το 2024 να εκτιμάται στο 3,5% του ΑΕΠ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τους αρχικούς στόχους. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον μεταξύ των ελάχιστων ευρωπαϊκών χωρών με πλεονασματικό προϋπολογισμό γενικής κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος αποκλιμακώνεται θεαματικά, αγγίζοντας το 153,8% του ΑΕΠ – το χαμηλότερο επίπεδο από το 2010.

Η υπεραπόδοση των εσόδων επιτρέπει στη δημοσιονομική πολιτική να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Μέσω στοχευμένων επενδύσεων, κοινωνικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων στρατηγικών τομέων, η οικονομική πρόοδος μετατρέπεται σε κοινωνικό κεφάλαιο.

Καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη μεταστροφή είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, ιδίως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών ως προς την απορρόφηση των κονδυλίων, έχοντας ήδη αντλήσει πάνω από 18 δισ. ευρώ – ποσοστό που αντιστοιχεί στο 51% των διαθέσιμων πόρων. Οι επενδύσεις που χρηματοδοτούνται, ενισχύουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας και θέτουν τις βάσεις για ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό αναπτυξιακό πρότυπο.

Στο ευνοϊκό αυτό μακροοικονομικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας παρουσιάζει σημαντική ανάκαμψη. Η ανεργία υποχωρεί στο 8,6%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών. Πίσω από αυτόν τον αριθμό βρίσκονται χιλιάδες πολίτες που επανασυνδέονται με την παραγωγή και την κοινωνική ένταξη.

Η πολιτική απασχόλησης εστιάζει στην ενεργητική στήριξη με βάση τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Υπό την ηγεσία της Υπουργού Εργασίας, Νίκης Κεραμέως, υλοποιούνται δράσεις με στόχο τη στήριξη των γυναικών, των νέων, των ατόμων άνω των 55 ετών, αλλά και των ατόμων με αναπηρία. Ιδιαίτερα γι’ αυτήν την τελευταία κατηγορία, προχωρά πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το οποίο έχει προσφέρει ήδη πάνω από 32.500 θέσεις εργασίας, με προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θετικό αποτύπωμα αφήνουν και οι Ημέρες Καριέρας της ΔΥΠΑ, που έχουν οδηγήσει πάνω από 9.000 πολίτες σε νέες θέσεις εργασίας, ενώ αναβαθμίζονται και τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων επιστημόνων – μια πρωτοβουλία που επιχειρεί να αντιστρέψει το brain drain της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια αξιοποιούνται στρατηγικά για την ενίσχυση της απασχόλησης και την αναβάθμιση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην κατάρτιση, η οποία επανασχεδιάζεται με βάση τις ανάγκες της νέας οικονομίας: έμφαση σε ψηφιακές δεξιότητες, πράσινες τεχνολογίες και καινοτομία. Η κατάρτιση παύει να είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία και καθίσταται μέσο κοινωνικής κινητικότητας και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Το μήνυμα είναι σαφές: η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με όρους βιωσιμότητας, κοινωνικής ευθύνης και διαγενεακής δικαιοσύνης. Οι ανισότητες μειώνονται, οι ευκαιρίες διευρύνονται και η πολιτική αποκτά σαφή κοινωνικό προσανατολισμό. Η ανάπτυξη δεν είναι αυτοσκοπός – είναι το μέσο για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και συνεκτικής κοινωνίας.

Απέναντι στις σειρήνες του λαϊκισμού και της υπεραπλούστευσης, η κυβέρνηση προτάσσει ένα συνεκτικό, τεκμηριωμένο σχέδιο, με σαφές αποτέλεσμα. Όχι μόνο στους αριθμούς, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών. Η Ελλάδα, η πατρίδα μας αλλάζει – και η αλλαγή αυτή εδράζεται αφενός στα θετικά χαρακτηριστικά του συλλογικού μας γονιδίου, του εθνικού μας DNA, αφετέρου στο σχέδιο, στη συνέπεια και στην εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του ανθρώπινου δυναμικού της.

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Μαζί και στο spotify

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.