Του Θάνου Μπούζα
Παρακολουθήσαμε το δεύτερο, κατ’ ουσίαν, φιλικό διάρκειας 120 λεπτών με τους κυπελλούχους Ολλανδίας. Αναφέρουμε την ομάδα «Γκόου Αχέντ Ινγκλς» γιατί αρκετοί ίσως και να την θεώρησαν υποδεέστερη του Άγιαξ και της Αϊντχόφεν. Ωστόσο ο ΠΑΟΚ που ήδη αγωνίστηκε με τον Άγιαξ (έχασε 2-1) παρουσιάστηκε με παρόμοια θετικά - αρνητικά στοιχεία και στα δυο παιχνίδια.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι παρά την καλή εμφάνιση των δύο καινούργιων μπακ, ο Δικέφαλος δέχθηκε πολλές φάσεις και 5 γκολ σε 2 και κάτι αγώνες. Μάλιστα στο ματς του Σαββάτου ο Παβλένκα θεωρείται διακριθέντας για 2 πολύ δύσκολες αποκρούσεις τις οποίες πραγματοποίησε.
Τα δυο επόμενα στοιχεία που οι περισσότεροι ξεχώρισαν είναι τα εξής: Μύθου, Χατσίδης, Μπαταούλας φανέρωσαν με την απόδοσή τους ότι μπορούν να αποτελέσουν πολύ καλές «εναλλακτικές» λύσεις. Προς το παρόν είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε με ασφαλή τρόπο το πως αυτοί οι παίκτες μπορούν να προσδώσουν επιπλέον λύσεις στον Δικέφαλο, λόγω των ελάχιστων παιχνιδιών που τους παρακολουθήσαμε με την πρώτη ομάδα. Αυτός που ίσως μπορεί άμεσα να προσφέρει είναι ο νεαρός από την Σενεγάλη με Ισπανική υπηκοότητα Mahamadou Baldé!
Ο Μπάλντε ήταν δανεικός στην Κύπρο στην Κ19 της Πάφου. Ήρθε με σκοπό να ενταχθεί στη Β΄ομάδα του ΠΑΟΚ που αγωνίζεται ως γνωστόν στη δεύτερη κατηγορία αλλά η εμφάνισή του προδικάζει για άλλες κατευθύνσεις. Σίγουρα είναι ένα ρίσκο να βγάζεις το συμπέρασμα από 2-3 εμφανίσεις όπως άλλωστε αναφέραμε και πιο πάνω. Όμως ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής διαθέτει παικτικά χαρακτηριστικά που σε οδηγούν να υπερκεράζεις την ποδοσφαιρική λογική.
Στο δεύτερο παιχνίδι ωστόσο είδαμε και κάποιες αδυναμίες που κατά τη γνώμη μας δεν είναι εφικτό να καλυφθούν από την πρόοδο της προετοιμασίας. Τόσο ο τρόπος άμυνας όσο και ο τρόπος επίθεσης είχαν χαρακτηριστικά που κατ’ αρχήν δεν πρέπει να απομονώσεις. Για παράδειγμα είναι θετικό αλλά όχι αρκετό το να δημιουργούνται φάσεις που δουλεύτηκαν στην προπόνηση. Αντιθέτως είναι φανερό ότι παρά τα 5 τέρματα υφίσταται ακόμη η πεποίθηση ότι ο Τσάλοφ δεν μπορεί να αποτελέσει τον φορ που θα στηριχθεί ο ΠΑΟΚ και ο Λουτσέσκου.
Στα χαφ ο Μεϊτέ έδειξε ένα πρόσωπο που μας απογοήτευσε. Δεν γνωρίζουμε αν η παρουσία του οφείλεται σε έλλειμα φυσικής και δυναμικής κατάστασης αλλά ο παίκτης ήταν σα να μην υπήρχε στο γήπεδο. Η αδυναμία αυτή στα χαφ οδήγησε το 1-3 να μετατραπεί σε 3-3. Στο πρώτο ημίχρονο ο Δικέφαλος παρουσιάστηκε καλύτερος το διάστημα 10'-45', με κορυφαίους τους Κωνσταντέλια, Τάισον, Οζντόεφ, όταν και πέτυχε και τρία του γκολ.
Στο δεύτερο και για μεγάλο χρονικό διάστημα έμοιαζε με ομάδα που έχει πολύ δρόμο ακόμη μπροστά της να διανύσει αλλά κυρίως το ότι χρειάζεται ΠΑΙΚΤΕΣ. Το φορ όπως αναφέρουμε συνέχεια αποτελεί ποδοσφαιρική προτεραιότητα. Το γνωρίζουν οι πάντες αλλά την τελευταία εβδομάδα μοιάζει να έχουν σταματήσει οι «επιθετικές Κινήσεις» των αρμοδίων της ΠΑΕ.
Όμως το φορ δεν είναι η μοναδική επείγουσα μεταγραφική ανάγκη. Το ζήτημα στα χαφ είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Δεν είναι σωστό κατά τη γνώμη μας, μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ να στηρίζεται στο αν ο Μεϊτέ θα ανεβάσει κατά πολύ την απόδοσή του. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν με 2-3 χαφ να βγάλεις μια χρονιά με 60 παιχνίδια. Ούτε επίσης είναι σωστό να επαναπαύεσαι στις προβλέψεις ότι οι παίκτες και δη ο Μεϊτέ θα αποδώσουν αυτό που περιμένεις. Συμπερασματικά οι θέσεις του φορ και χαφ θα πρέπει να καλυφθούν πριν από τον πρώτο αγώνα για το EuropeLeague.
Όσο για το στόπερ, ο 36χρονος Λόβρεν μπορεί να είναι ένας σπουδαίος στόπερ αλλά είναι σχεδόν αυτονόητο ότι αν θες να πας μπροστά σε πρωτάθλημα και Ευρώπη επιβάλλεται να αποκτήσεις έναν στόπερ καλύτερο από αυτούς που διαθέτεις. Το θετικό όσο αφορά τον στόπερ είναι ότι λόγω των εναλλακτικών λύσεων σου δίνεται πολύ περισσότερος χρόνος ώστε να πετύχεις μια πολύ καλή προσθήκη στην άμυνα.