ΣΟΚ: Νύφες ετών έξι σε Αφρική, Ασία, ακόμη και Ευρώπη!

Metrosport Team12 Ιουλίου 2025

Η Γκάντα στα 15 της, όταν έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί, ήταν ήδη παντρεμένη με έναν πολύ μεγαλύτερό της άντρα, για τρία ολόκληρα χρόνια, με τον οποίο ο πατέρας της την «έδεσε» «από ανάγκη». «Η οικογένειά μου είναι φτωχή», εξηγεί η ίδια. Ο πατέρας της «δέχτηκε την πρώτη πρόταση που του έγινε για γάμο, όχι μόνο για μένα αλλά και για τις αδερφές μου, χωρίς να τον νοιάζει ότι ήμασταν μόνο παιδιά».

Ο γάμος ανήλικων κοριτσιών υπήρχε στην Υεμένη και πριν από τον εμφύλιο πόλεμο. Όμως τα χρόνια της αιματηρής σύγκρουσης το πρόβλημα οξύνθηκε δραματικά. Η πείνα θερίζει τον πληθυσμό και οι πιο «τυχεροί» ζουν με ψωμί και νερό. Για οικογένειες όπως της Γκάντα, τα παιδιά είναι ένα έξοδο που δεν αντέχεται.

Η Γκάντα παντρεύτηκε στα 12 της. Μέσα σε έναν χρόνο γέννησε ένα κοριτσάκι. Ο σύζυγός της ήθελε αγόρι και την κακοποιούσε, μη επιτρέποντάς της ούτε να βγει από το σπίτι. Της επετράπη να δει την οικογένειά της μόνο όταν γέννησε το δεύτερο παιδί της – αυτή τη φορά, ένα αγόρι. Η Γκάντα ικέτεψε τον πατέρα της να την πάρει πίσω. Αλλά η οικογένεια δεν είχε λεφτά να ταΐσει άλλον έναν άνθρωπο. Έτσι επέστρεψε στον άντρα της και έμεινε έγκυος για τρίτη φορά.

Απελπισμένη, η Γκάντα προσπάθησε να αυτοκτονήσει πίνοντας φυτοφάρμακο που έκλεψε από τον σύζυγό της. Η κουνιάδα της την έσωσε τελευταία στιγμή, αλλά πάλι δεν μπορούσε να επιστρέψει στο πατρικό της. Φαινόταν πως η ζωή της είχε αποφασιστεί χωρίς τη θέλησή της.

Και δεν είναι η μόνη. Ο γάμος ανηλίκων δεν είναι πρόβλημα μόνο της Υεμένης, αλλά μαστίζει χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με πολέμους και αστάθεια. Παντού στον κόσμο, εκατοντάδες εκατομμύρια κορίτσια κουβαλούν δικές τους ιστορίες βίας και παραμέλησης – δένονται σε γάμους με άντρες συχνά πολύ μεγαλύτερους, θύματα εμπορίας, ή απλώς της σκληρής φτώχειας που δεν τους αφήνει άλλη επιλογή.

Τα τραγικά ποσοστά

Η Αφρική έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά: στο Νίγηρα, το 76% των γυναικών παντρεύεται πριν τα 18. Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Τσαντ, 61%. Στην Ασία, το Μπανγκλαντές έχει 51% και το Νεπάλ 35%. Στο Ιράκ, παρά τους νόμους, ο γάμος ανηλίκων «νομιμοποιείται» ξανά, ενώ στο Αφγανιστάν, μετά την απαγόρευση της εκπαίδευσης κοριτσιών από τους Ταλιμπάν, οι παιδικοί γάμοι αυξήθηκαν κατά 25% και οι γεννήσεις ανηλίκων κατά 45%.

Ακόμα και η Ευρώπη δεν έχει μείνει αλώβητη. Στη Ρουμανία, μέλος της ΕΕ, το 1% των κοριτσιών παντρεύεται πριν τα 15 και το 7% πριν τα 18. Στην Ινδία, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο κορίτσια κάτω των 18 παντρεύονται κάθε χρόνο, παρά το όριο που ορίζει ότι ο άντρας πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 και η γυναίκα 18. Η φτώχεια, η παράδοση και η μη εφαρμογή των νόμων κρατούν το φαινόμενο ζωντανό.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Βρείτε μας και στο spotify


Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.