Ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης συμπλήρωσε αισίως 100 χρόνια ζωής καθώς ιδρύθηκε το 1925 απο μια ομάδα σιδηροδρομικών της Θεσσαλονίκης με την ονομασία Μουσικογυμναστικός σύλλογος Σιδηροδρομικών Θεσσαλονίκης ο Θερμαΐκός.
Επικεφαλής και πρόεδρος για 30 χρόνια ήταν ο Μαλιγκούδης Βασίλειος, ο οποίος μαζί με τον τότε προπονητή Α. Σκλαβούνο που ασκούσε και καθήκοντα αντιπροέδρου, ήταν στο πρώτο Δ.Σ. του συλλόγου.
Με απόφαση του πρωτοδικείου (1522) που εκδόθηκε την 18-7-1925, αναγνωρίσθηκε και επίσημα σωματείο. Ο Θερμαϊκός ήταν η πρώτη εργατική ομάδα.
Ο Σύλλογος δημιούργησε και Χορωδία, αποτελούμενη από 30 καλλίφωνους νέους, με επικεφαλής τον καλλιτέχνη Στασινό Φρανσουά.
Για τον Θερμαϊκό ο παλαιός παίκτης του συλλόγου και νυν πρόεδρος των βετεράνων Αμπελοκήπων Στέλιος Αλμπάνης έχει αναφέρει:
«Στο 1ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης που έπαιξε ο Θερμαϊκός, την περίοδο 1925-1926, τερμάτισε πέμπτος πίσω από τους Αρη (πρωταθλητής), Ατλαντα, Μέγα Αλέξανδρο και Ηρακλή. Το πρώτο γήπεδο, ήταν στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου πέρασαν πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που έρχονταν για εργασία που τους παρείχε ο σύλλογος, από πολλές ομάδες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.
Ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης αγωνίσθηκε σε όλες τις κατηγορίες με επιτυχία και το 1959 – 60, μετά τη συμμετοχή του στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα παίρνει το εισιτήριο ανόδου στην Α’ Εθνική κατηγορία, όπου και παρέμεινε δυστυχώς για 1 έτος. Είχε υπέροχη ομάδα, αλλά από συμπαραστάτες φίλους και φιλάθλους, ήταν σχεδόν μόνη και έτσι ήταν αδύνατο να παραμείνει στη μεγάλη κατηγορία.
Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν ήταν κατά το πλείστων σιδηροδρομικοί ή έγιναν στην πορεία, αφού και πολλοί αξιόλογοι ποδοσφαιριστές ερχόντουσαν και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση.
Ενδεικτικά: Πατάκας (ΑΕΚ), Τοκμακίδης, Λαζαρίδης Καλαϊτζίδης, Τσιροφίδης (Δόξα Δράμας), Μαρσέλος Ιωάννης (Εθνικός Πειραιά), Αγελλίδης 'Ψωμάς (ΠΑΟΚ), Σαράντης Σάκης (Ηρακλής), Οφάκογλου - Σαμαρόπουλος – Δημητρακόπόυλος- Πάσχαλίδης - Ξυλάς (ΠΟΞ), Παπαγιαννάκης (Μακεδονικός) και πολλοί άλλοι από διάφορες ομάδες αγωνίστηκαν στον ιστορικό Θερμαϊκό.
Η παραμονή στην Α’ Εθνική ήταν σύντομη και εντυπωσιακή και ανάμεσα σε μεγαθήρια ομάδων και μεγάλης εμβέλειας ποδοσφαιριστών όπως ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ, ΔΟΞΑ ΔΡΑΜΑΣ, ΗΡΑΚΛΗΣ, ΑΡΗΣ, ΑΠΟΛΛΩΝ.
Ιστορικές νίκες με τον Φωστήρα (γήπεδο ΑΡΗ 1-0), με Τον Παναιγιάλειο εκτός έδρας 2-3, με 3 γκολ του αειμνήστου Ξυλά. Επίσης νίκες επί του Εθνικού, ισοπαλίες εντός και εκτός έδρας με τη Δόξα Δράμας και 1-1 με Παναθηναϊκό στο Καυτανζόγλειο, νίκη επίσης και επί του Ατρομήτου Πειραιά (Γήπεδο ΑΡΗ). Σε 30 αγώνες στην Α’ Εθνική ο απολογισμός νίκες 3, ισοπαλίες 8, ήττες 19.
Το δεύτερο γήπεδό του συλλόγου, έγινε και καθιερώθηκε να υπάρχει για πολλά χρόνια, έξω από το εργοστάσιο οχημάτων του ΟΣΕ (Μενεμένη - χώμα). Εκεί εκτός από τον σύλλογο (προπονήσεις), αγωνίστηκαν πολλές ομάδες λόγω ελλείψεως γηπέδων.
Κάθε Κυριακή γινόταν πολλοί αγώνες ενώ στον Θερμαϊκό υπήρχε πληθώρα έμψυχου υλικού. Λειτουργούσαν τρεις ομάδες (Μεγάλη - Βήτα - Μικροί).
Εκκολαπτόμενα ταλέντα που έπαιζαν και στην μεγάλη ομάδα, όπως: Εμμανουηλίδης - Τσίγκαρης - Αλμπάνης - Αθανασιάδης - Γριμπελάκος - Βενετόπουλος και Βασσάρας Αντώνιος (Ακρόπολη), Ιωαννίδης Εμμανουήλ (ΑΕΑ).
Μεταγραφή για ομάδες μεγαλύτερης κατηγορίας, μετά την πτώση κατηγορίας της ομάδας (1960-61), πήραν οι Ξυλάς (Ηρακλής), Γριμπελάκος (ΑΡΗ), Βενετόπουλος (Απόλλων Καλαμαριάς).
Στις ερασιτεχνικές κατηγορίες έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο. Πολλά και καλά στοιχεία πήρε από τον μεγάλο προπονητή τον αείμνηστο Μάρκοβιτς. Ηταν θεωρητικός άριστος. Προπόνησε μεγάλες ομάδες και υπήρξε καθηγητής ποδοσφαίρου στις Εθνικές ομάδες. Επίσης πολλά έδωσαν οι αείμνηστοι Πάγκαλος και Βικελίδης (ανέβασε την ομάδα στην Α’ κατηγορία).
Ο Θερμαϊκός όπως τον ζήσαμε, λόγω της έλλειψης φιλάθλων, είχε ένα μεγάλο μειονέκτημα. Ως πλεονέκτημα πρέπει να αναφερθεί το οικογενειακό δέσιμο των παικτών που κατόρθωσαν να πετύχουν στόχους και να καταξιωθούν πανελληνίως. Χαιρόσουν να αγωνίζεσαι και να είσαι μέλος αυτού του υπέροχου συλλόγου. Οι νέοι είχαν την στήριξη των παλαιών, που τους βοηθούσαν στα πρώτα τους βήματα. Στις προπονήσεις, αγώνες, ταξίδια ήμασταν οικογένεια.
Ο αείμνηστος και αγαπητός φροντιστής, Μπάρμπα Φίλιππας, ήταν σαν πατέρας όλων. Μας αγαπούσε και δεν μας χαλούσε κανένα χατίρι. Φρόντιζε τον ιματισμό και ήταν μάστορας στη συντήρηση των ποδοσφαιρικών παπουτσιών.
Διοικητικοί παράγοντες, όλοι σιδηροδρομικοί χωρίς μεγάλη πείρα ποδοσφαίρου, ήταν όλοι δίπλα στην ομάδα. Δεν θα αναφερθώ ονομαστικά για να μην αδικήσω κανένα.
Όλοι προσπάθησαν για να δημιουργηθεί αυτός ο «ΥΠΕΡΟΧΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ», το καμάρι όχι μόνο των σιδηροδρομικών, αλλά και πολλών αγνών φιλάθλων της Ελλάδος.
Η ποδοσφαιρική ομάδα, προπονείται και αγωνίζεται στο ιδιόκτητο γήπεδο (χόρτο) που βρίσκεται στην περιοχή των σφαγείων, εδώ και πολλά χρόνια.
Το 1960 ο Θερμαϊκός θα κερδίσει τον τίτλο της Α ΕΠΣΜ και θα συμμετάσχει στο Ειδικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα όπου θα ερθει πρώτος στον Βόρειο Όμιλο και θα πάρει το εισιτήριο ανόδου στην Α Εθνική όπου θα αγωνιστεί το 1960-61.
Στην παρουσία του αυτή στην Α’ Εθνική είχε τρεις νίκες οχτώ ισοπαλίες και 19 ήττες, τερμάτισε προτελευταίος και υποβιβάστηκε.
Το 1961-62, θα αγωνιστεί ξανα στο Ειδικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα χωρίς να πάρει την άνοδο στην Α Εθνική αλλά το 1962-63 θα παίξει στη Β’ Εθνική όπου θα παραμείνει ακόμη δύο περιόδους (1963-1964 και 1964-1965), ενώ έχει ακόμη μια συμμετοχή την περίοδο 1969-1970.
Στη Γ Εθνική θα παιξει για δύο περιόδους (1965-1966 και 1966-1967) και το 1966-1967 αν και κατέκτησε τον τίτλο θα επιστρέψει στα τοπικά πρωταθλήματα.
Το 1972, το 1973 και το 1974 έπαιξε στο ειδικό ερασιτεχνικό πρωτάθλημα με ομάδες άλλων Ενώσεων χωρίς να πάρει την άνοδο στη Β Εθνική.
Ο Θερμαϊκός Θεσσαλονίκης κατέκτησε το κύπελλο της ΕΠΣΜ την περίοδο 1975 - 76 καθώς νίκησε την Ελπίδα Τούμπας με 1 – 0
Σκόρερ του αγώνα ήταν ο Τεντζογλίδης στο 5’.
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σβώρος, Κυριακίδης, ∆ίγκας, Τεντζογλίδης, Αγγουράς, Χαντές, Φυλακτάκης, Χρηστίδης, Παγγέας, Φράγγος (54’ Σκαµνιώτης), Πετρόπουλος.
Την περίοδο 1977 - 78 ο Θερμαϊκός νίκησε τον Π.Α.Ο. Κουφαλίων με 1 – 0 στην παράταση.
Το µοναδικό γκολ πέτυχε ο Χατζηφιλίππου στο 113’.
ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ: Μοσχούλας, Γκιζάρης, ∆ίγκας, Χρήστου, Τεντζογλίδης, Χαντές, Ζάιος (46’ Χατζηφιλίππου), Οσσας, Παπαζώης, Μητρακούδης, Λαβιδας (92’ Σλαµπάκης).
ΜΕΤΡΟΣΠΟΡΤ