Ο Γιάννης Καστρίτης αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία του Άρη έπειτα από 3,5 αδιάλειπτης παρουσίας κι έτσι εκδόθηκε ένα διαζύγιο το οποίο δεν ήταν προδιαγεγραμμένο αλλά αποδείχθηκε αναπόφευκτο υπό το βάρος των διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων.
Δύο μήνες πριν και υπό το κλίμα των αρνητικών αποτελεσμάτων, σε μια προσπάθεια υποστήριξης του προπονητή, συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του συμβολαίου του Γιάννη Καστρίτη έως το καλοκαίρι του 2027. Δέκα ημέρες πριν, έπειτα από το επεισοδιακό παιχνίδι με την Μπουργκ και την έντονη αποδοκιμασία που βίωσε ο 42χρονος τεχνικός και τα απειλητικά μηνύματα προς τον ίδιο και την οικογένειά του, αποφάσισε ο ίδιος να ανοίξει την πόρτα της εξόδου (υποβάλλοντας την παραίτησή του) άλλα άπαντες στον οργανισμό λειτούργησαν προς την κατεύθυνση παραμονής του και τελικώς τον έπεισαν. Χθες (σ. σ. Κυριακή), καθώς η ομάδα παραμένει εγκλωβισμένη στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα απομάκρυνσής του και τελικώς αυτό έγινε.
Τα παραπάνω υποδηλώνουν ότι τίποτε δεν ήταν προδιαγεγραμμένο, ίσα-ίσα επιδιώχθηκε η αποφυγή αυτού του διαζυγίου, αλλά το βάρος των αρνητικών αποτελεσμάτων το έκανε αναπόφευκτο. Κανείς στον Άρη δεν ήθελε να τελειώσει κατ’ αυτόν τον τρόπο η συνεργασία με τον Γιάννη Καστρίτη. Ακόμη κι ενάμιση μήνα πριν, όταν πια όλοι είχαν συμβιβαστεί με την ιδέα της αποτυχημένης χρονιάς, ο Αχιλλέας Ρουσιαμάνης είπε στους συνεργάτες του… «θα φύγει με τον τρόπο που πρέπει αλλά στο τέλος της χρονιάς». Τελικώς, αυτή ολοκληρώθηκε στην ήττα από το Περιστέρι γιατί κρίθηκε αναγκαίο να γίνει ένα «ηλεκτροσόκ» με την προσδοκία ότι θα ωφελήσει την ομάδα.
Ο 42χρονος τεχνικός πέρασε μια όμορφη τριετία ως το ηγετικό στέλεχος στον τομέα της αγωνιστικής διοίκησης. Γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν ήταν απλά ο προπονητής της ομάδας. Αν στη διοίκηση πιστώνεται η εντυπωσιακή μείωση του χρέους παράλληλα της ενίσχυσης του brand name του οργανισμού που έφερε και επικερδείς χορηγίες, στον Γιάννη Καστρίτη οφείλεται η αγωνιστική ανάπτυξη η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κόσμου και ομάδας όπως και στην αντίστοιχη με τους χορηγούς.
Δεν είναι κρυφό ότι επίσης ότι ανέλαβε το σύνολο των ευθυνών σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο υπό το βάρος διψήφιου αριθμού ban. Από τη διαχείριση του αγωνιστικού προϋπολογισμού, όλες τις επιλογές παικτών αλλά και τη λειτουργία του αγωνιστικού τμήματος. Για παράδειγμα, αν η διοίκηση ενέκρινε προϋπολογισμό 500.000 ευρώ για τη δημιουργία ομάδας, για τον τρόπο κατανομής των συμβολαίων αποφάσιζε ο Καστρίτης. Με αποκορύφωμα την περσινή εντυπωσιακή χρονιά, η τριετία ήταν αρκετά καλή. Φέτος, το νόμισμα άλλαξε όψη.
Κακές επιλογές παικτών και αχρείαστο ρίσκο με την απόφαση μη ακύρωσης συμφωνιών με παίκτες οι οποίοι ήρθαν με προβλήματα τραυματισμών. Κακή προετοιμασία λόγω τραυματισμών και απουσιών, αποτυχία στη δημιουργία καλού κλίματος στα αποδυτήρια και λανθασμένες επιλογές κατά τη διαδικασία των προσθαφαιρέσεων παικτών στο πλαίσιο βελτίωσης της κατάστασης. Νέοι σοβαροί τραυματισμοί σε περίοδο δύσκολου αγωνιστικού προγράμματος και επιβάρυνση των παικτών που υποχρεώθηκαν να αναλάβουν μεγαλύτερες αγωνιστικές ευθύνες από αυτές που πραγματικά μπορούσαν να αντέξουν. Κακή διαχείριση και έλλειψη ψυχραιμίας υπό το βάρος των διαδοχικών αρνητικών αποτελεσμάτων και ταπεινωτικών ηττών. Για κάμποσο καιρό ο Γιάννης Καστρίτης πίστευε ακράδαντα στην αλλαγή πορείας με την ενσωμάτωση όλων των παικτών αλλά τα τελευταία αποτελέσματα δεν τον δικαίωσαν καθότι ο Άρης παραμένει σε κίνδυνο, βρισκόμενος στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας.
Γι’ αυτό αποφασίστηκε και το οριστικό διαζύγιο. Με την προσδοκία ότι αυτό το «ηλεκτροσόκ» θα αφυπνίσει συνειδήσεις και θα αλλάξει την ψυχολογία των παικτών, η πλειοψηφία των οποίων δείχνει ότι είναι εθισμένοι στην ήττα. Αυτό φάνηκε τουλάχιστον από τον τρόπο διαμόρφωσης των ηττών με Προμηθέα και Περιστέρι όπου ο Άρης κρατούσε τις νίκες στα χέρια του αλλά τις δώρισε με χαρακτηριστική αφέλεια…