Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες κατέθεσε στη Βουλή η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη για το Κίνημα Δημοκρατίας.
Αναλυτικά:
Καθώς η κοινωνία προσπαθεί να επιβιώσει εν μέσω μιας ανεξέλεγκτης ακρίβειας και η κυβέρνηση αρνείται επίμονα και προκλητικά να μειώσει το ΦΠΑ (επικαλούμενη μάλιστα και νομοθεσία της ΕΕ για να μην το κάνει) έρχονται στο φως δυο Οδηγίες της ΕΕ (η Οδηγία (ΕΕ) 2022/542 και η Οδηγία (ΕΕ) 2020/285), οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ καθώς και στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και οι οποίες θα έπρεπε να έχουν ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο έως την 31η/12/2024.
Η Οδηγία (ΕΕ) 2022/542 επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ακόμη και μηδενικών συντελεστών για μια σειρά σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς και τη μείωση του ΦΠΑ έως και 30% σε σχέση με το ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική χώρα, στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου. Η Οδηγία (ΕΕ) 2020/285), αφορά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου το οποίο μπορεί φτάσει μέχρι και 85.000€.
Ωστόσο η Κυβέρνηση αδιαφορώντας πλήρως να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις δεν το έχει πράξει και πρέπει πλέον να ενσωματώσει τις δυο Οδηγίες μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, ημερομηνία που εκπνέει η δίμηνη προθεσμία που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προειδοποιητική επιστολή της.
Προς τούτο, η Ανεξάρτητη Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία τον ρωτά:
- 1. Γιατί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στο εθνικό δίκαιο οι Οδηγίες (ΕΕ) 2022/542 και 2020/285 που στην ουσία θα στηρίξουν εν μέσω άκρατης ακρίβειας τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις;;
- 2. Πρόκειται να ενσωματώσετε έστω και καθυστερημένα τις δυο αυτές Οδηγίες άμεσα και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025;
Η Επίκαιρη Ερώτηση θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:
«ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Μη ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία, δύο Οδηγιών, που αφορούν στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ και στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς και στα νησιά του Αιγαίου»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητικές επιστολές στη χώρα μας, η οποία αδιαφορώντας πλήρως να στηρίξει εν μέσω άκρατης ακρίβειας τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, δεν έχει προχωρήσει στην ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο δύο Οδηγιών, που αφορούν μεταξύ άλλων στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ καθώς και στη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Η πρώτη Οδηγία που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, την 31η Δεκεμβρίου 2024, είναι η Οδηγία (ΕΕ) 2022/542, η οποία επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για μια σειρά σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες καθώς και στη μείωση του ΦΠΑ έως και 30% σε σχέση με το ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ηπειρωτική χώρα, στους νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και στα νησιά της Θάσου, των Βόρειων Σποράδων, της Σαμοθράκης και της Σκύρου.
Η δεύτερη Οδηγία η οποία επίσης, δεν ενσωματώθηκε στο εθνικό μας δίκαιο έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, είναι η Οδηγία (ΕΕ) 2020/285, που αφορά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου το οποίο μπορεί φτάσει μέχρι και 85.000€.
Έχοντας υπόψη ότι σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης διμήνου από την προειδοποιητική επιστολή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκκινήσει διαδικασία επί παραβάσει,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Γιατί δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στο εθνικό δίκαιο οι Οδηγίες (ΕΕ) 2022/542 και 2020/285 που στην ουσία θα στηρίξουν εν μέσω άκρατης ακρίβειας τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις;;
- Πρόκειται να ενσωματώσετε έστω και καθυστερημένα τις δυο αυτές Οδηγίες άμεσα και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025;