Ένα οργανισμό που δεν είναι ούτε ζωντανός, αλλά ούτε και... νεκρός φαίνεται πως εντόπισε επιστημονική κοινότητα βιολόγων, αλλάζοντας την αντίληψη για τη ζωή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την οντότητα «Sukunaarchaeum mirabile», που πήρε από μια θεότητα της ιαπωνικής μυθολογίας γνωστή για το μικρό της ανάστημα, περιέχοντας τα απαραίτητα γονίδια για τη δημιουργία των δικών της ριβοσωμάτων και του RNA.
«Το γονιδίωμά του είναι βαθύτατα απογυμνωμένο, στερείται σχεδόν όλων των αναγνωρίσιμων μεταβολικών οδών και κωδικοποιεί κυρίως το σύστημα για τον αντιγραφικό του πυρήνα. Αυτό υποδηλώνει ένα πρωτοφανές επίπεδο μεταβολικής εξάρτησης από έναν ξενιστή, μια κατάσταση που αμφισβητεί τις λειτουργικές διακρίσεις μεταξύ της ελάχιστης κυτταρικής ζωής και των ιών», έγραψαν οι συγγραφείς.
Με επικεφαλής τον Ryo Harada, μοριακό βιολόγο από το Πανεπιστήμιο Dalhousie στο Halifax της Νέας Σκωτίας, η ομάδα έπεσε πάνω σε αυτό το παράξενο πλάσμα ενώ μελετούσε το βακτηριακό γονιδίωμα του θαλάσσιου πλαγκτού Citharistes regius. Μέσα στα γονιδιωματικά δεδομένα, ο Harada και η ομάδα του βρήκαν DNA που δεν ταυτιζόταν με κανένα γνωστό είδος.
Ίσως το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του Sukunaarchaeum είναι η ακραία μείωση του γονιδιώματός του, με μόνο 238.000 ζεύγη βάσεων DNA. Οι ιοί, όπως επισημαίνει το Live Science, μπορούν να περιέχουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερα ζεύγη βάσεων, και μπορούν να φτάσουν ακόμη και τα εκατομμύρια.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα Archaea, το μικρότερο γνωστό πλήρες γονιδίωμα σε αυτή την ομάδα εκτείνεται σε 490.000 ζεύγη βάσεων, πράγμα που σημαίνει ότι το Sukunaarchaeum περιέχει λιγότερο από το μισό αριθμό ζευγών βάσεων που διαθέτει ακόμη και το μικρότερο γονιδίωμα των αρχαίων.
«Η ανακάλυψη του Sukunaarchaeum σπρώχνει τα συμβατικά όρια της κυτταρικής ζωής και αναδεικνύει τις τεράστιες ανεξερεύνητες βιολογικές καινοτομίες εντός των μικροβιακών αλληλεπιδράσεων. Η περαιτέρω εξερεύνηση των συμβιωτικών συστημάτων μπορεί να αποκαλύψει ακόμη πιο εξαιρετικές μορφές ζωής, αναδιαμορφώνοντας την κατανόησή μας για την κυτταρική εξέλιξη», σχολίασαν οι ερευνητές.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube