Ως ένδειξη του κυνισμού με τον οποίο η Μόσχα προσεγγίζει την ειρήνη χαρακτηρίζει το CNN την αιφνιδιαστική και σύντομη πασχαλινή εκεχειρία που ανακοίνωσε το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με την ανάλυση, η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες αφότου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσαν ότι αναμένουν ένα ξεκάθαρο δείγμα από τη Ρωσία ως ένδειξη καλών προθέσεων για την ειρήνη.
Για τους υποστηρικτές της Μόσχας, η κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν φάνηκε σαν ένα «νεύμα» προς τον Τραμπ. Ωστόσο, η αιφνίδια και ασαφής φύση της ανακοίνωσης επιτρέπει στον Πούτιν να τη χρησιμοποιήσει για να ισχυριστεί ότι το Κίεβο είναι εκείνο που δεν επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου.
Για την Ουκρανία, μια τέτοια εκεχειρία αποτελεί σοβαρό υλικοτεχνικό πρόβλημα: οι συγκρούσεις σε πολλά μέτωπα μπορεί να συνεχίζονται τη στιγμή που θα δοθεί εντολή παύσης των πυρών, ενώ η εφαρμογή της απαιτεί μέρες προετοιμασίας. Παράλληλα, η παραπληροφόρηση αναμένεται να προκαλέσει σύγχυση στα στρατεύματα σχετικά με την τήρηση της εκεχειρίας, τις αναφορές παραβιάσεων και τη διαχείριση της κατάστασης μετά τη λήξη της.
Αν και υπάρχει μια πιθανότητα η εκεχειρία να αποδείξει ότι μπορεί να επιτευχθεί προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, είναι πιο πιθανό να καταλήξει σε εκατέρωθεν κατηγορίες για μη συμμόρφωση. Ήδη, Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφέρουν ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίστηκαν σε μέτωπα της πρώτης γραμμής.
Παρόμοια σύγχυση επικράτησε και με την προηγούμενη, διάρκειας 30 ημερών, εκεχειρία που αφορούσε ενεργειακές υποδομές: η Ουάσιγκτον δήλωνε ότι καλύπτει την ενέργεια και τις υποδομές, το Κρεμλίνο ισχυριζόταν ότι σταμάτησε αμέσως τις επιθέσεις, ενώ το Κίεβο υποστήριζε ότι η παύση ξεκίνησε με καθυστέρηση. Η εκεχειρία χαρακτηρίστηκε από αμοιβαία καχυποψία και αλληλοκατηγορίες για παραβιάσεις.
Αντίστοιχη κίνηση είχε κάνει η Μόσχα και τον Ιανουάριο του 2023, κηρύσσοντας μονομερώς εκεχειρία για τα Χριστούγεννα των Ορθόδοξων, πρωτοβουλία που Κίεβο και Δύση απέρριψαν ως τακτική ελιγμό.
Συμπερασματικά, όπως τονίζεται στο CNN, μια πραγματική και ουσιαστική εκεχειρία απαιτεί σοβαρές διαπραγματεύσεις και οργανωμένη προετοιμασία. Αντίθετα, η ξαφνική πρωτοβουλία του Πούτιν φαίνεται να στοχεύει κυρίως στο να κατευνάσει τις πιέσεις του Λευκού Οίκου και να προσφέρει στον Τραμπ ένα πρόσχημα για τη φιλορωσική του ρητορική. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα στο μέλλον ως «απόδειξη» καλών προθέσεων που, σύμφωνα με το αφήγημά της, απορρίφθηκαν από τη Δύση.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι αυτή η μικρής διάρκειας και, πιθανώς, θεωρητική εκεχειρία, αντί να ενισχύσει τη διπλωματία, κινδυνεύει να τη ζημιώσει σημαντικά τους επόμενους μήνες.