Τον μύκητα που μας τρώει από μέσα προς τα έξω και μεταδίδεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη φαίνεται πως έχουν εντοπίσει οι ερευνητές.
Σύμφωνα με το cnn.com πρόκειται για τον μύκητα Aspergillus, που προκαλεί την ασπεργίλλωση, μια επικίνδυνη και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη που πλήττει κυρίως τους πνεύμονες.
Οι εν λόγω μύκητες αναπτύσσονται σαν μικρά νημάτια στα εδάφη όλου του κόσμου, εισχωρώντας πλέον σε νέα μέρη της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ρωσίας.
Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι εισπνέουν σπόρια μυκήτων καθημερινά χωρίς πρόβλημα, τα άτομα με αναπνευστικά νοσήματα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή όσοι έχουν νοσήσει σοβαρά από γρίπη ή COVID-19, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, «τρώγοντάς» τους από μέσα προς τα έξω.
Όπως προέκυψε από τη σχετική έρευνα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα μπορούσε να αυξήσει την ανοχή των μυκήτων στη θερμοκρασία, βοηθώντας τους να επιβιώνουν καλύτερα μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Μέχρι σήμερα, η βασική φαρμακευτική προσέγγιση στους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ασπεργίλλωση περιλαμβάνει κορτικοστεροειδή, που χρησιμοποιούνται συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα (3-5 μήνες), παρά το γεγονός ότι η μακρόχρονη χορήγηση χαπιών κορτιζόνης συχνά έχει σημαντικές παρενέργειες για τον ασθενή.
Συχνά, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν και αντιμυκητιασικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ πλέον χρησιμοποιούνται και οι βιολογικοί παράγοντες, ιδιαίτερα σε ασθενείς με αλλεργική βρογχοπνευμονική ασπεργίλλωση, που θεωρείται μια ισχυρή ανοσολογική απάντηση στη νόσο.