Η πιστοποίηση του Εργαστηρίου Περιβαντολλογικών Ελέγχων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης (Ε. ΣΥ.Δ.), αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός και «ασπίδα» για την ποιότητα ζωής.
Συγχρόνως ενισχύει την έρευνα και την εκπαίδευση φοιτητών, την ενίσχυση της οστρακοκαλλιέργειας και της ρυζοκαλλιέργειας.
Το εργαστήριο θα ελέγχει φαινόμενα ρύπανσης με χημικές μεθόδους ακόμη και με την αξιοποίηση της μοριακής βιολογίας.
«Είναι το μοναδικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας που ανήκει σε Περιφέρεια της χώρας και ένα σημαντικό εργαλείο για την αξιόπιστη πιστοποίηση της περιβαλλοντικής αειφορίας και τον αναπτυξιακό ανασχεδιασμό κρίσιμων οικονομικών κλάδων, όπως η οστρακοκαλλιέργεια στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Γιουτίκας ως Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος είχε συνάψει σύμβαση με το ΑΠΘ ώστε οι φοιτητές να απασχολούνται στην έρευνα και εξόπλισε το εργαστήριο με σύγχρονα μηχανήματα για να μπορέσει να καταφέρει την πιστοποίηση.
«Σκοπός του εργαστηρίου είναι να γίνουν πιστοποιημένες έρευνες σε έκτακτα ή τακτικά περιστατικά και επίσης να αναπτυχθεί και να βοηθηθεί ο πρωτογενής τομέας με έρευνες στις μυδοκαλλιέργειες, τις ρυζοκαλλιέργειες και αναλύσεις υδάτων λιπασμάτων κ.α.
Στο Εργαστήριο ήδη απασχολούνται διδακτορικοί φοιτητές από το Χημικό και το Βιολογικό του ΑΠΘ ενώ στο αντικείμενο γίνονται προπτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες» συμπλήρωσε ο κ. Γιουτίκας και κατέληξε:
«Mπορούμε πλέον να επεμβαίνουμε με υψηλή επιστημονική ακρίβεια σε έκτακτα περιβαλλοντικά περιστατικά. Επίσης, το Εργαστήριο θα καλύπτει τις εργαστηριακές αναλύσεις στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που γίνονται από τις υπηρεσίες της Π.Κ.Μ. σε υδάτινους πόρους (ποτάμια, λίμνες, θάλασσα) και σε αγροτικές καλλιέργειες. Θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε πιο αποτελεσματικά και στοχευμένα κρίσιμους κλάδους της τοπικής οικονομίας με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως η ρυζοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια. Στόχος μας είναι να αποτελέσει το Εργαστήριο της Περιφέρειας, τη θερμοκοίτιδα για την ανάπτυξη της έρευνας, όπως και την εκπαίδευση προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Επιπλέον, ήδη έχουμε ξεκινήσει την αξιοποίηση του Εργαστηρίου ως φορέα περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης, μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών στο δυτικό παράκτιο μέτωπο, συλλογής δειγμάτων από τους ίδιους και αναλύσεων με την καθοδήγηση του επιστημονικού προσωπικού του Εργαστηρίου».
Την ξενάγηση στο εργαστήριο έκανε ο Βασίλης Μιχαηλίδης, ομότιμος καθηγητής τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, επιστημονικός υπεύθυνος τμήματος βιολογίας του εργαστηρίου.
Το εργαστήριο κάθε χρονιά θα προσθέτει και νέες παραμέτρους για διαπίστευση σε διαφορετικούς τομείς με αρχή στους βιολογικούς καθαρισμούς.
Κατά την ενημέρωση, έγινε παρουσίαση της λειτουργίας του εργαστηρίου για έλεγχο σε νερό από την περιοχή της Χαλάστρας με την συνδρομή του Γιάννη Κατσογιάννη, καθηγητή περιβαλλοντικής τεχνολογίας τμήματος χημείας ΑΠΘ, επιστημονικού υπεύθυνου εργαστηρίου από την πλευρά του ΑΠΘ.