Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, μοναδικός στόχος αυτής της κίνησης είναι η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, δίνοντας έτσι σαφή απάντηση στα τουρκικά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι είναι έτοιμο το θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο της Άγκυρας.
«Η σημερινή ημέρα επελέγη πρωτίστως, διότι σήμερα εξεδόθη και το πρακτικό επεξεργασίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το οποίο ενσωματώνεται, ουσιαστικά, στην ελληνική έννομη τάξη η ελληνο-ιταλική συμφωνία. Και για αυτόν τον λόγο δεν θα μπορούσε ούτως ή άλλως να είναι νωρίτερα», εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο χάρτης με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της χώρας μας εκφράζει τη δυνητική ΑΟΖ.
Πώς αντιδρά η Τουρκία
Από την πλευρά της, η Τουρκία δημοσίευσε μελέτη – χάρτη με τον δικό της Θαλάσσιο Χωρικό Σχεδιασμό, συνδέοντας τον με το ανιστόρητο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», την ώρα που το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για «μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας, που «παραβιάζουν τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της τόσο στο Αιγαίο Πέλαγος όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ωστόσο, η Ελλάδα υπογράμμισε ότι δεν φοβάται την τουρκική αντίδραση και δεν ετεροκαθορίζεται, επισημαίνοντας ότι εφαρμόζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην πράξη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που αποτελεί πλέον τμήμα του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, συμπεριλαμβάνονται οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία (του 1977 και του 2020) και την Αίγυπτο (του 2020), ενώ στις μη οριοθετημένες περιοχές, όπως στο Αιγαίο αποτυπώνεται η μέση γραμμή που καθορίζει το εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.