Σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για αδυναμία ανάκτησης της κατεχόμενης από τη Ρωσία γης από τους Ουκρανούς φαίνεται να προκάλεσαν πανικό στο Κίεβο, ξυπνώντας μνήμες του 1994 και 2014.
Όπως εξήγησε η εμπειρογνώμονας εξωτερικής πολιτικής Yuliya Kazdobina, μιλώντας στο CNN, οι επίπονες μνήμες του Κιέβου μας μεταφέρουν πίσω στο 1994, όταν η Ουκρανία συμφώνησε να εγκαταλείψει τα πυρηνικά της όπλα με αντάλλαγμα τις εγγυήσεις από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
Το ίδιο έγινε και το 2015 με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, με τις ΗΠΑ να τηρούν και πάλι σιγήν ιχθύος.
Τον ίδιο υποστηρίζει και ο δικηγόρος Maksym Vishchyk, που παρατηρεί ότι η Μόσχα έχει επαναλάβειτην ίδια τακτική και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη.
«Όταν η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας, ξεκίνησε μια εκστρατεία συστηματικής στόχευσης κοινοτήτων ή ατόμων που θεωρούσε ότι έγιναν εμπόδιο στην εκστρατεία ρωσικοποίησης… με καταστροφικές επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό γενικά, αλλά και σε κοινότητες, οικογένειες και άτομα.
Και η Κριμαία ήταν το βιβλίο τους. Οι πολιτικές και τα πρότυπα και οι τακτικές (της Ρωσίας) που εφαρμόστηκαν στην Κριμαία εφαρμόστηκαν στη συνέχεια και σε άλλα κατεχόμενα εδάφη. Έτσι, βλέπουμε ουσιαστικά τα ίδια μοτίβα σε όλα τα κατεχόμενα, τόσο από το 2014 όσο και από το 2022», εξήγησε στο CNN.
Άλλωστε, ο Ρώσος πρόεδρος στο παρελθόν δεν έκρυψε ότι επιθυμεί να αποκτήσει τον έλεγχο του συνόλου των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, με τους Ουκρανούς να ανησυχούν ότι ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, θα υπάρξουν νέες μάχες, για να πετύχει τον τελικό του στόχο.