Ο νυν πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, είναι η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός το ανακοίνωσε νωρίς το πρωί της Τετάρτης με διάγγελμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το τελευταία διάστημα για την επιλογή του.
Ένα ερώτημα είναι αν ο νέος πρόεδρος, που θα εκλεγεί με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας- μάλλον στην τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί τουλάχιστον 151 ψήφους- μπορεί να προσδοκά ψήφους από άλλα κόμματα εκτός της Νέας Δημοκρατίας. Αν μπορεί δηλαδή να ελπίζει σε μια ευρύτερη πλειοψηφία. Η απάντηση είναι μάλλον όχι, αφού δεν φαίνεται πιθανό αυτή η "παραταξιακή" επιλογή του πρωθυπουργού, να μπορεί να προσελκύσει τη θετική ψήφο από άλλα κόμματα.
Το ΠΑΣΟΚ ήδη εκδήλωσε την αντίθεσή του με την επιλογή και θα κάνει τη δική του πρόταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτως ή άλλως έχει προτείνει τη Λούκα Κατσέλη, συνεπώς αν μπορεί να προσδοκά ψήφους από άλλα κόμματα η υποψηφιότητα Κωνσταντίνου Τασούλα, σίγουρα δεν μπορεί να προσδοκά ψήφους από τα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς. Η διαδικασία εκλογής ΠτΔ
Υπενθυμίζεται ότι στις δυο πρώτες ψηφοφορίες ο υποψήφιος πρόεδρος χρειάζεται για να εκλεγεί 200 ψήφους, στην τρίτη 180 και στην τέταρτη 151 ψήφους. Αν και πάλι δεν εκλεγεί- δεν είναι πιθανό για την περίπτωση του Κωνσταντίνου Τασούλα- πρόεδρος εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία και δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Υπολογίζεται ότι ο κ. Τασούλας μπορεί να πάρει ψήφους από ορισμένους ανεξάρτητους βουλευτές όπως ο κ. Σαμαράς ή ακόμα και ο κ. Σαλμάς, αλλά σίγουρα δεν θα φθάσουν "τα κουκιά" για να εκλεγεί με 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία. Υπάρχει περίπτωση να υπερψηφιστεί ο κ. Τασούλας από τα κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου ή το κόμμα του κ. Νατσιού; Απίθανο.