Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα νέας επιστημονικής μελέτης από το Vanderbilt University Medical Center, η οποία αποκαλύπτει πως η παρατεταμένη καθιστική ζωή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ακόμα και αν κάποιος γυμνάζεται τακτικά, οι πολλές ώρες που περνά καθισμένος μέσα στην ημέρα εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη, την ταχύτητα σκέψης και την εγκεφαλική δομή.
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Wiley, μελέτησε 404 ενήλικες άνω των 50 ετών χωρίς διαγνωσμένη άνοια, αξιολογώντας την εγκεφαλική τους λειτουργία μέσω τεστ μνήμης, νευροψυχολογικών εξετάσεων και μαγνητικών τομογραφιών (MRI). Τα αποτελέσματα ήταν σαφή: όσο περισσότερες ώρες κάθονταν οι συμμετέχοντες, τόσο χειρότερη απόδοση παρουσίαζαν σε τεστ μνήμης, ενώ διαπιστώθηκε και μείωση στο μέγεθος του ιπποκάμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση.
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η καθιστική συμπεριφορά βρέθηκε να σχετίζεται ανεξάρτητα με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ακόμη και σε άτομα που πληρούν τις οδηγίες για τουλάχιστον 150 λεπτά σωματικής άσκησης την εβδομάδα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η καθιστική ζωή συσχετίζεται με γνωστική φθορά. Μελέτη του Harvard από το 2018 έδειξε ότι η παρατεταμένη καθιστική στάση οδηγεί σε λέπτυνση του μέσου κροταφικού λοβού, περιοχή που σχετίζεται άμεσα με τη μνήμη και την εμφάνιση άνοιας.
Πηγή: gazzetta.gr