Για χρήση βαρέων πυρομαχικών στην επίθεση της Δευτέρας που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους έκανε λόγω η βρετανική εφημερίδα «The Guardian».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Τελ Αβίβ χρησιμοποίησε μια βόμβα 500 λιβρών (230 κιλών) – ένα ισχυρό και αδιάκριτο όπλο που δημιουργεί ένα τεράστιο κύμα έκρηξης και σκορπίζει θραύσματα σε μια ευρεία περιοχή – για να χτυπήσει ένα πολυσύχναστο παραθαλάσσιο καφέ στη Γάζα τη Δευτέρα, σημειώνει η εφημερίδα.
Μάλιστα, ο μεγάλος κρατήρας που δημιουργήθηκε από την έκρηξη ήταν επιπλέον απόδειξη της χρήσης μιας μεγάλης και ισχυρής βόμβας όπως η MK-82, δήλωσαν δύο ειδικοί σε πυρομαχικά.
Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) δήλωσε ότι η επίθεση στο καφέ ήταν υπό εξέταση και ότι «πριν από την επίθεση, ελήφθησαν μέτρα για τον μετριασμό του κινδύνου βλάβης των αμάχων χρησιμοποιώντας εναέρια επιτήρηση».
Ιατρικό προσωπικό και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν πως από 24 έως και 36 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην επίθεση στο καφέ και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Οι νεκροί περιλάμβαναν έναν γνωστό σκηνοθέτη και έναν καλλιτέχνη, μια 35χρονη νοικοκυρά και ένα τετράχρονο παιδί. Μεταξύ των τραυματιών ήταν ένα 14χρονο αγόρι και ένα 12χρονο κορίτσι.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο που βασίζεται στις συμβάσεις της Γενεύης, απαγορεύεται σε μια στρατιωτική δύναμη να εξαπολύει επιθέσεις που προκαλούν «τυχαία απώλεια ζωής αμάχων» που είναι «υπερβολική ή δυσανάλογη» σε σχέση με το στρατιωτικό πλεονέκτημα που πρόκειται να αποκτηθεί.
Ο Τζέρι Σίμπσον, της Human Rights Watch, δήλωσε:
«Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει πει ακριβώς ποιον στόχευε, αλλά είπε ότι χρησιμοποίησε εναέρια επιτήρηση για να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, πράγμα που σημαίνει ότι γνώριζε ότι το καφέ ήταν γεμάτο πελάτες εκείνη την ώρα.
Ο στρατός θα γνώριζε επίσης ότι η χρήση μιας μεγάλης κατευθυνόμενης βόμβας από αέρος θα σκότωνε και θα ακρωτηρίαζε πολλούς από τους αμάχους εκεί. Η χρήση ενός τόσο μεγάλου όπλου σε ένα προφανώς γεμάτο καφέ ενέχει τον κίνδυνο να πρόκειται για μια παράνομη, δυσανάλογη ή αδιάκριτη επίθεση και θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου».
Ο Δρ. Άντριου Φορντ, επίκουρος καθηγητής δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Πόλης του Δουβλίνου, ανέφερε:
«Όταν βλέπεις μια κατάσταση όπου χρησιμοποιούνται βαριά πυρομαχικά, ιδιαίτερα [σε] έναν γεμάτο αστικό χώρο, ακόμη και με την καλύτερη στόχευση στον κόσμο… αυτό θα δημιουργήσει αναγκαστικά ένα αδιάκριτο αποτέλεσμα που δεν είναι σύμφωνο με… τις συμβάσεις της Γενεύης».
Παράλληλα, οΟ Τρέβορ Μπολ, ερευνητής όπλων και πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών πυρομαχικών του αμερικανικού στρατού, αναγνώρισε ένα τμήμα ουράς Jdam και μια θερμική μπαταρία, τα οποία, όπως είπε, υποδηλώνουν ότι έπεσε είτε μια βόμβα MPR500 είτε μια MK-82.
Ένας άλλος εμπειρογνώμονας με εκτεταμένη εμπειρία σε πρόσφατες συγκρούσεις αναγνώρισε τη βόμβα με παρόμοιο τρόπο. Ένας τρίτος είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει μια αξιόπιστη αξιολόγηση από τις φωτογραφίες που τους παρουσιάστηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ διαθέτει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών και έχει χρησιμοποιήσει συχνά πολύ μικρότερα όπλα για ακριβείς επιθέσεις εναντίον ατόμων στη Γάζα, τον Λίβανο και στην πρόσφατη αεροπορική του επίθεση στο Ιράν.