Άνθρωποι και ρομπότ διαγωνίστηκαν στον πρώτο «μικτό» ημιμαραθώνιο με ανθρώπους και ανθρωποειδή στην Κίνα το Σάββατο.
Ομάδες από διάφορες εταιρείες και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στον αγώνα, μια επίδειξη της προόδου της Κίνας στην τεχνολογία των ανθρωποειδών. Έναν τομέα στον οποίο η Δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ είναι μερικά βήματα πιο μπροστά.
Τα ρομπότ, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, έκαναν τζόκινγκ στη νοτιοανατολική συνοικία Yizhuang του Πεκίνου, όπου εδρεύουν πολλές από τις εταιρείες τεχνολογίας της πρωτεύουσας, ενώ βρέθηκαν αντιμέτωπα με 12.000 ανθρώπινους διαγωνιζόμενους.
Αφού ξεκίνησαν από ένα πάρκο, τα συμμετέχοντα ρομπότ έπρεπε να ξεπεράσουν ελαφρές κλίσεις και μια ελικοειδή διαδρομή 21 χιλιομέτρων πριν φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Beijing Daily.
Ακριβώς όπως οι ανθρώπινοι δρομείς έπρεπε να ανανεώνονται με νερό, οι διαγωνιζόμενοι ρομπότ είχαν τη δυνατότητα να παίρνουν νέες μπαταρίες κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ωστόσο, οι εταιρείες είχαν επίσης τη δυνατότητα να ανταλλάξουν τα ανδροειδή τους με υποκατάστατα όταν δεν μπορούσαν πλέον να αγωνιστούν, αν και κάθε αντικατάστασης είχε ποινή 10 λεπτών.
Το πρώτο ρομπότ που πέρασε τη γραμμή τερματισμού, το Tiangong Ultra - που δημιουργήθηκε από το Κέντρο Καινοτομίας Ανθρωποειδών Ρομπότ του Πεκίνου - ολοκλήρωσε τη διαδρομή σε δύο ώρες και 40 λεπτά, σχεδόν δύο ώρες λιγότερο από το παγκόσμιο ρεκόρ ανθρώπου 56:42, που κατέχει ο δρομέας από την Ουγκάντα Jacob Kiplimo.
Μάλιστα, το ρομπότ μήκους 1,8 μέτρων αντιμετώπισε μερικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι οποίες αφορούσαν τις πολλαπλές αλλαγές μπαταριών. Χρειαζόταν επίσης έναν βοηθό να τρέχει δίπλα του με τα χέρια του να αιωρούνται στην πλάτη του, σε περίπτωση πτώσης.