Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται πως μπαίνουν περισσότερες από 1.000 φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έκθεσή της η Τράπεζα τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης της λίστας των φοροαπαλλαγών, με στόχο ένα ευρύ πλέγμα παρεμβάσεων για την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Ωστόσο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών συστήνει και το ΔΝΤ, θέτοντας επί τάπητος τη μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς και συνταξιούχους το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 8.636 ευρώ.
«Οι μεταρρυθμίσεις της φορολογικής πολιτικής θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μεταξύ άλλων με τη μείωση του αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος με παράλληλη αναμόρφωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, ώστε να ενισχυθεί η προοδευτικότητα του φορολογικού συστήματος», υποστηρίζει το ΔΝΤ.
Το πλάνο των φοροαπαλλαγών
Από την τελευταία απογραφή του Υπουργείου Οικονομικών προκύπτει συνολικά 1.116 περιπτώσεις φορολογικών δαπανών, οι οποίες στον προϋπολογισμό κοστίζουν συνολικά 18,8 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, για κάθε γενική κατηγορία φόρων το κόστος των απαλλαγών που ισχύουν είναι το ακόλουθο: