Στην τελευταία του ανάρτηση στα socialmedia, ο Αριστομένης Κουτσιαύτης αναλύει κρίσιμες διαιτητικές αποφάσεις στην πρόσφατη αγωνιστική του Πρωταθλήματος, επισημαίνοντας τις σωστές και λάθος εκτιμήσεις του διαιτητή και του VAR. Από την αμφισβητούμενη φάση με τον Λαμέλα στο Άρης-ΑΕΚ, μέχρι την κόκκινη κάρτα στον Μήτογλου, καθώς και τις λανθασμένες αποφάσεις σε ματς όπως το Καλλιθέα-ΠΑΟΚ και Παναιτωλικός-Λεβαδειακός...
Άρης-ΑΕΚ
Στο 12ο λεπτό υπάρχει διεκδίκηση εντός της μεγάλης περιοχής του Άρη, ο Λαμέλα βρίσκεται στο έδαφος δεν υπάρχει όμως παράβαση η διεκδίκηση είναι στο όριο του επιτρεπτού. Σωστή η απόφαση για συνέχιση του παιχνιδιού.
Στο 33ο λεπτό υπάρχει μια πτώση του Σπίκιτς στην περιοχή της ΑΕΚ ο Ρότα δεν έχει ακουμπήσει τον αντίπαλο του. Ο παίκτης του Άρη γλιστράει και πέφτει μόνος του. Σωστή η απόφαση για συνέχιση του παιχνιδιού.
Στο 57ο λεπτό έχουμε την κόκκινη στον Μήτογλου μετά από μαρκάρισμα πάνω στον Μορόν. Θεωρώ αδιανόητη αυτή την κόκκινη κάρτα κυρίως μετά από ανασκόπηση της φάσης. Έχουμε ένα ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα και όχι ένα σοβαρό επικίνδυνο μαρκάρισμα.
Ο παίκτης της ΑΕΚ δεν βρίσκει τον αντίπαλο του με τάπες αλλά με το κουντουπιέ του παπουτσιού του, είναι εμφανές στα ριπλέι, ενώ στην κλίμακα έντασης στην αξιολόγηση που δίνει η ΟΥΕΦΑ αυτό το μαρκάρισμα δεν ξεπερνάει το 6, ενώ και με 7 που είναι το όριο θα ήταν πάλι κίτρινη. Ξεκάθαρο λάθος την απόφαση αυτή τη θεώρησε και ο VAR, με αποτέλεσμα να τον καλέσει για επανεξέταση. Η επιμονή στην ίδια απόφαση συνιστά διπλό λάθος για τον διαιτητή.
Όσο για το αν υπάρχει χέρι στην αρχή της φάσης, αυτό δεν είναι ξεκάθαρο, είναι ακριβώς στο όριο, φαίνεται όμως η μπάλα να είναι περισσότερο στον ώμο παρά στο χέρι του παίκτη του Άρη. Θα είχαμε ακύρωση της κόκκινης κάρτας μόνο σε περίπτωση προφανούς ευκαιρίας για γκολ και όχι για σοβαρό επικίνδυνο παιχνίδι που είχαμε εδώ και όχι βίαια διαγωγή όπως άκουσα σε μια ανάλυση της συγκεκριμένης φάσης, πάντα σε περίπτωση που η μπάλα είχε βρει στο χέρι.
Ολυμπιακός-ΟΦΗ
Στο 43ο λεπτό κέρδισε πέναλτι ο Ροντινέι σε ανατροπή του, από παίκτη του ΟΦΗ, ο οποίος δέχτηκε κίτρινη κάρτα. Ο λόγος που δέχτηκε κίτρινη κάρτα, δεν ήταν η κατοχή, όπως άκουσα, αλλά το γεγονός ότι όταν ο ποδοσφαιριστής, που υποπίπτει στην παράβαση, προσπαθεί να παίξει την μπάλα και είναι σε προφανή ευκαιρία ο αντίπαλος του εντός της μεγάλης περιοχής, τότε πέφτει μια βαθμίδα ο πειθαρχικός έλεγχος και έχουμε κίτρινη και όχι κόκκινη, ακριβώς για να μην υπάρχει διπλή τιμωρία.
Καλλιθέα-ΠΑΟΚ
Στο 31ο λεπτό υπάρχει χέρι του Σάστρε σε σουτ παίκτη της Καλλιθέας, δεν υπάρχει όμως παράβαση... Ο παίκτης προσπαθεί να σηκωθεί και το χέρι του είναι σε φυσική για την κίνηση του παίκτη θέση.
Στο 43ο λεπτό δόθηκε πέναλτι στην Καλλιθέα, μετά από ανασκόπηση της φάσης. Ξεκάθαρα λάθος απόφαση του διαιτητή VAR. Ο αμυντικός του ΠΑΟΚ τοποθετεί το πόδι του στο έδαφος, δεν φαίνεται να μετατοπίζει το πόδι του αντιπάλου του, δείγμα της άσκησης δύναμης, ενώ το πόδι του δεν μπαίνει ως εμπόδιο διότι είναι παράλληλα με το πόδι του αντιπάλου του.
Αντίθετα, βλέπουμε τον επιθετικό της Καλλιθέας να σέρνει το πόδι του, προσπαθώντας να εκμαιεύσει την παράβαση. Θα έπρεπε να δοθεί κίτρινη κάρτα για θέατρο.
Στο 45+1o υπάρχει η ακύρωση του γκολ της Καλλιθέας για φάουλ στην αρχή της επιθετικής ενέργειας. Πράγματι, μετά από ανασκόπηση, σωστά άλλαξε η απόφαση να μετρήσει το γκολ της Καλλιθέας και καταλογίστηκε ένα φάουλ υπέρ του ΠΑΟΚ, εκτός μεγάλης περιοχής. Ο αμυντικός της Καλλιθέας βρίσκει το αριστερό πόδι του Τάισον και τον ανατρέπει.
Στο 75o λεπτό υπάρχει σπρώξιμο εκτός φάσης του Μεχία στον Τσάλοφ. Η φάση αυτή είναι σημαντική διότι η διαιτητική ομάδα δεν αναγνώρισε και δεν προέβλεψε τι θα μπορούσε να συμβεί διότι ο Τσάλοφ στην αμέσως επόμενη φάση, έβγαλε τοn αγκώνα του βρίσκοντας τον αντίπαλο του σίγουρα στον ώμο και ίσως και στο πρόσωπο.
Δυστυχώς, το πλάνο είναι μακρινό, αλλά αν τον έχει βρει στο πρόσωπο είναι κόκκινη κάρτα, την οποία θα έπρεπε να δεχθεί ο παίκτης του ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα πλάνα ή δεν υπήρχε αυτή η επαφή για να υπάρξει και παρέμβαση του διαιτητή VAR.
Παναιτωλικός-Λεβαδειακός
Στο 83 ο Συμελίδης δέχθηκε κίτρινη κάρτα για ριψοκίνδυνο μαρκάρισμα, μια σωστή απόφαση, ο παίκτης του Λεβαδειακού σήκωσε πολύ ψηλά το πόδι του διώχνοντας την μπάλα. Ο παίκτης του Παναιτωλικού μπήκε στη διεκδίκηση της μπάλας με αποτέλεσμα με το εξωτερικό μέρος του ποδιού του παίκτη της Λιβαδειάς να υπάρξει επαφή. Αν η επαφή αυτή ήταν με τάπες τότε θα είχαμε μια κόκκινη κάρτα.