Η θρυλική τενίστρια Μαρτίνα Ναβατίλοβα εννιά φορές πρωταθλήτρια του Γουίμπλεντον, προκάλεσε αίσθηση δηλώνοντας ότι συμφωνεί με τον Ντόναλντ Τραμπ σε ένα μόνο ζήτημα: την αντίθεσή του στη συμμετοχή αθλητών που γεννήθηκαν άνδρες στον γυναικείο αθλητισμό. Μιλώντας στοpodcast της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph» από το σπίτι της στη Φλόριντα, η 68χρονη Ναβρατίλοβα κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι «έχασαν την μπάλα» στο θέμα της συμπερίληψης τρανς αθλητών, ενώ εξήρε την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που διευκρινίζει ότι ο όρος «γυναίκα» αναφέρεται στη βιολογική γυναίκα.
«Διαφωνώ με τον Τραμπ σε όλα, εκτός από αυτό το ζήτημα», δήλωσε η Ναβρατίλοβα, αναφερόμενη στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου για την απαγόρευση συμμετοχής αθλητών που γεννήθηκαν άνδρες στον γυναικείο αθλητισμό. «Γι’ αυτό με αποκαλούν Ναζί, ομοφοβική, μισαλλόδοξη… Οι Δημοκρατικοί έχασαν την ευκαιρία, οι Ρεπουμπλικάνοι το εκμεταλλεύτηκαν, και είναι δημοφιλές ζήτημα. Αλλά ο Τραμπ έχει δίκιο. Δεν πρέπει να υπάρχουν άνδρες στον γυναικείο αθλητισμό, τελεία», τόνισε με έμφαση. Η δήλωσή της έρχεται μετά την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων από τον Τραμπ τον Φεβρουάριο, που απαγορεύουν τη συμμετοχή τέτοιων αθλητών σε εθνικό επίπεδο και προβλέπουν αυστηρούς ελέγχους για θεώρηση βίζας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028 στο Λος Άντζελες.
Η Ναβρατίλοβα, που εδώ και χρόνια πρωτοστατεί στην υπεράσπιση της προστασίας του γυναικείου αθλητισμού, δέχτηκε έντονη κριτική από ακτιβιστές της τρανς κοινότητας για τις απόψεις της. Ωστόσο, παραμένει αμετακίνητη, καλώντας τις αθλητικές ομοσπονδίες να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανονισμούς.
Η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που διευκρινίζει ότι η Ενότητα 195 του Νόμου περί Ισότητας βασίζεται στο βιολογικό φύλο, χαρακτηρίστηκε από τη Ναβρατίλοβα ως «σημαντική». Η απόφαση, που περιλαμβάνεται σε μια έκθεση 88 σελίδων, επιτρέπει τον αποκλεισμό αθλητών από αθλήματα που επηρεάζονται από το φύλο με βάση το βιολογικό τους φύλο, καθιστώντας «ανεφάρμοστη» την ερμηνεία με βάση πιστοποιητικά φύλου. «Αυτή η απόφαση θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και σε πολλούς άλλους χώρους και χώρες», δήλωσε η Ναβρατίλοβα, χαιρετίζοντας την εξέλιξη «με ανοιχτές αγκάλες».
Η απόφαση θεωρείται ορόσημο από τις υπέρμαχες του γυναικείου αθλητισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ενισχύει τη νομική βάση για την προστασία των γυναικείων κατηγοριών. Ωστόσο, η Ναβρατίλοβα εξέφρασε απογοήτευση για την κατάσταση στο τένις, όπου οι κανονισμοί παραμένουν ασυνεπείς. Κατηγόρησε τις διοικήσεις του τένις, συμπεριλαμβανομένων του Γουίμπλεντον, της LTA, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις (ITF) και της ATP, ότι «δεν ακούν». «Οι κανονισμοί αλλάζουν συνεχώς, είναι σαν κινούμενος στόχος. Απλά πείτε ‘μόνο γυναίκες’, κάντε ένα απλό τεστ σάλιου για να αποδείξετε ότι είστε γυναίκα, και τελειώσατε για όλη σας τη ζωή», πρότεινε. Η ίδια έχει συνομιλήσει με τις ομοσπονδίες, αλλά νιώθει ότι οι εκκλήσεις της πέφτουν στο κενό.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Μαζί και στο spotify