Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του πρωταθλήματος, ο πρόεδρος της Λίγκας Βαγγέλης Μαρινάκης έθεσε το θέμα της μείωσης του αριθμού των ομάδων της Super League 2.
Καταρχήν έχει δίκιο. Οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας είναι πολλές και η τερατογέννεση δημιουργήθηκε από τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος έκανε μια εξωφρενική αναδιάρθρωση με τον αριθμό των ΠΑΕ της Super League 2 να φτάνει στις 34! Αραγε με ποια συναίνεση ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργός ανέλαβε μια τέτοια πρωτοβουλία;
Ούτως ή άλλως οι ομάδες της μικρής Λίγκας θα μειωθούν τη μεθεπόμενη σεζόν σε 16. Το ερώτημα είναι γιατί η μεγάλη Λίγκα δεν αναλαμβάνει δράση ώστε να μειωθούν περαιτέρω και οι ΠΑΕ της SL1. Το μόνο που είδαμε φέτος ήταν ένα αίτημα πέντε ομάδων (που απορρίφθηκε) για αύξηση του αριθμού των ΠΑΕ από 14 σε 16.
Εκείνο που πρέπει να απαντηθεί είναι πόσες ομάδες χωράει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ρίχνοντας μια ματιά στο παρελθόν, διαπιστώνουμε ότι οι τεχνοκράτες που δημιούργησαν την Premier League είχαν την άποψη ότι η ελληνική Super League πρέπει να έχει από 10 έως 12 ομάδες. Η έκθεσή τους καταχωνιάστηκε στα συρτάρια της τότε ΕΠΑΕ και ουδέποτε ξανάγινε συζήτηση για δραστική μείωση των ΠΑΕ του πρωταθλήματος.
Η άποψη της στήλης είναι ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πρωτάθλημα με 10 ομάδες σε τέσσερις γύρους ώστε να υπάρξει η πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα. Το 2017 είχε συμφωνήσει μέχρι και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπό το βάρος των ποδοσφαιρικών αντιδράσεων υπαναχώρησε. Φυσικά και της πολιτείας δεν της πέφτει λόγος, αλλά ο συνεταιρισμός δείχνει μάλλον αμήχανος να πάρει πρωτοβουλίες για ένα τόσο ζωτικό ζήτημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Είναι και κάτι άλλο: Ο κ. Μαρινάκης εξελέγη πρόεδρος της Λίγκας δεσμευόμενος προεκλογικά ότι θα υπάρξει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν τα κατάφερε. Αν θέλουμε να υπάρξει ορθολογικός προγραμματισμός στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οφείλουμε να βάλουμε στην άκρη τα μικροσωματειακά συμφέροντα και να δούμε μπροστά. Στα πρότυπα των μεγάλων εθνικών πρωταθλημάτων της Ευρώπης.
Ο ανταγωνισμός απαιτεί να υπάρχουν όσες ακριβώς ομάδες χωράνε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και δημιουργϊα ενιαίου φορέα τηλεοπτικών συμβολαίων. Αυτός είναι ο μονόδρομος και αν δεν τολμήσουμε να τον διαβούμε, η συζήτηση απλώς θα ανακυκλώνεται.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Βρείτε μας και στο spotify