Οι τακτικές αναλύσεις ή και οι στατιστικές απεικονίσεις βρίσκονται μια βαθμίδα κάτω από τον παράγοντα που καθορίζει την πορεία μιας ομάδας ή ενός αγώνα. Η ψυχολογία είναι ο κριτής των πάντων και στο αποψινό παραδοσιακό ντέρμπι φάνηκε από τα πρώτα λεπτά ποια ομάδα μπήκε στο παρκέ για να κερδίσει και ποια για να επιβιώσει.
Αυτή η άποψη αναπτύχθηκε στο μυαλό έπειτα από τα πρώτα τέσσερα-πέντε αγωνιστικά λεπτά. Μεγάλη διαφορά στην ενέργεια που επένδυσε ο καθένας. Ο ΠΑΟΚ μπήκε με τη λογική να κερδίσει ακόμη και τις χαμένες μπάλες και ο δε Άρης έκανε διεκδικήσιμες αυτές που του ανήκαν ολοκληρωτικά. Εκεί φάνηκε η ψυχολογία με την οποία μπήκαν οι δύο ομάδες στο παιχνίδι.
Αναδείχθηκε δε όταν οι «κίτρινοι» προσπέρασαν στο σκορ (43-46). Τρία διαδοχικά λάθη, δύο κατεστραμμένες επιθέσεις κι ενώ ο ΠΑΟΚ λειτούργησε με ωριμότητα και επιθετικό πλουραλισμό. Έκρυψε ταχυδακτυλουργικά το κακό διάστημά του. Συνέχισε να χτυπά στην κακή άμυνα των «κοντών» και στις καθυστερημένες βοήθειες που έδιναν οι ψηλοί του Άρη. Ποιες βοήθειες δηλαδή, αντίδραση υπήρχε όταν η μπάλα περιπλανιόταν εντός του «πλεκτού». Μηδενική δηλαδή. Κι έτσι το -3 έγινε εκκωφαντικά +6 (55-49) έως το τέλος της περιόδου και +11 (67-56) έπειτα από έξι λεπτά στην τελευταία περίοδο. Η σεμνή τελετή είχε λάβει τέλος.
Ο ΠΑΟΚ άξιζε να κερδίσει γιατί το έλεγε η ψυχούλα του. Γιατί επίσης πορεύεται με το λάβαρο της «ομάδας» σε όλη τη διάρκεια της σεζόν εν αντιθέσει με τον Άρη ο οποίος ουδέποτε έφτασε στο σημείο (έστω) να διεκδικήσει αυτόν τον τίτλο. Ακόμη και οι χαμένες επιθέσεις της ομάδας του Μάσιμο Καντσελιέρι ήταν προϊόν ομαδικής δουλειάς. Ο Άρης μετά το 43-46 έχασε το μυαλό του. Μαζί με τα ριμπάουντ και κάθε ικανότητα στην ατομική άμυνα. Κι ας έφυγε (τραυματίας) από το γήπεδο ο ιθύνων νους του ΠΑΟΚ, ο Δημήτρης Κατσίβελης.
Η διαφορά λογικής απεικονίζεται και στατιστικά. Ο Άρης τελείωσε το παιχνίδι με 8/31 τρίποντα και δίχως υποψία pick n’ roll κι ας διαθέτει αθλητικούς ψηλούς. Και ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε πολλά αλλά ήταν ζήτημα σχεδίου να παίξουν οι ψηλοί τον ρόλο του χαμάλη. Παρόλα αυτά πήρε 24 πόντους από τους Κρούζερ, Άπσον και Φόρεστερ. Ο πρώτος «τρύπησε» τρεις φορές την άμυνα του Άρη, από την εσωτερική, στην τελευταία περίοδο. Από το 26’ έως και το 37’, ο ΠΑΟΚ έκανε επιμέρους σκορ 26-10. Τέλος συζήτησης.
Μπάρτλεϊ, Χέντερσον και Κατσίελης πρόσφεραν 41 πόντους με 14/34 σουτ. Θα μπορούσαν να είχαν σουτάρει καλύτερα. Έδωσαν εννιά ασίστ, κυρίως όμως, σε παιχνίδι υψηλής πίεσης έκαναν μόλις πέντε λάθη. Από την άλλη πλευρά, ο Βασίλης Τολιόπουλος ξεκίνησε το παιχνίδι με 2/3 τρίποντα και συνέχισε με 0/6. Το ίδιο και ο Γούντμπερι καθώς ο Σαρίφ Κούπερ έμεινε άπαντος στο δεύτερο ημίχρονο. Πάμε στη σούμα των τριών. 30 πόντους με 11/35 σουτ και 12 λάθη. Και άμυνα με τα μάτια.
Κι έτσι ο ΠΑΟΚ δεν επιβεβαίωσε απλά ότι είναι καλύτερη ομάδα φέτος αλλά πήρε και το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερκαλύπτοντας και την ήττα στον αγώνα του πρώτου γύρου. Ο δε Άρης έχασε κι άλλο έδαφος για την 6αδα στην οποία δείχνει ότι δεν του αξίζει να βρεθεί. Βέβαια, οι καταστάσεις είναι τόσο ρευστές, μπορεί οι δύο ομάδες να ανταμώσουν ξανά στη διάρκεια της χρονιάς.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube