Μπορεί για τον νέο ΚΑΠ να έγινε κριτική, αλλά για τον βελτιωμένο Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ ουδείς μπορεί να πει κουβέντα.
Η αυστηροποίηση ουσιαστικά συμβαδίζει με τις κυβερνητικές νομοθετικές παρεμβάσεις της τελευταίας διετίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις τις υπερκαλύπτει!
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στο νέο Πειθαρχικό Κώδικα είναι η πρόβλεψη για κυρώσεις στους θεατές. Αν ένας φίλαθλος μπει στον αγωνιστικό χώρο ή αποπειραθεί να βλάψει τη σωματική ακεραιότητα αξιωματούχου του αγώνα, τότε κινδυνεύει με τιμωρία πενταετούς αποκλεισμού από τα γήπεδα. Την ποινή επιβάλλουν τα δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Στην περίπτωση που ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας, ένας προπονητής ή ένας ποδοσφαιριστής εισέλθουν στα αποδυτήρια των διαιτητών, αντιμετωπίζουν κύρωση ενός έτους. Ακόμη η ομάδα μπορεί να τιμωρηθεί με τέσσερις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών σε περίπτωση τραυματισμού οποιουδήποτε αξιωματούχου του αγώνα.
Το μοναδικό ερώτημα που προς το παρόν δεν έχει απαντηθεί είναι αν οι νέες ρυθμίσεις του ποδοσφαιρικού δικαίου βάζουν στην άκρη τις ποινές της ΔΕΑΒ. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί για το ίδιο αδίκημα να έχουμε δύο ποινές. Αυτό δεν προβλέπεται σε κανένα δικαιακό σύστημα παγκοσμίως.
Στην ουσία καταργούνται πολλές από τις αρμοδιότητες της κρατικής ΔΕΑΒ, η οποία οφείλει να παίξει το φυσικό της ρόλο. Να στέλνει τους παρατηρητές της στα γήπεδα και οι εκθέσεις τους να αξιολογούνται από τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.
Μια ακόμη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία, έχει να κάνει με το θεσμό των τακτικών δικαστών. Το 2015 έμοιαζε επιτακτική όσο ποτέ η στελέχωση των αθλητικών δικαστηρίων με τακτικούς δικαστές και εν ενεργεία εισαγγελείς. Με την εμπειρία μιας δεκαετίας διαπιστώθηκε ότι αρκετοί από τους αθλητικούς δικαστές δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο.
Αποτελεί μονόδρομο είτε η επιλογή μελών των πειθαρχικών οργάνων που να έχουν άριστη γνώση του ποδοσφαιρικού δικαίου είτε η υποβοήθηση του έργου των δικαστών από εξειδικευμένους ανθρώπους (καθηγητές αθλητικού δικαίου και άλλους).
Ηδη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης έχει διατυπώσει την άποψη ότι πολλοί από τους τακτικούς δικαστές που εργάζονται για λογαριασμό της αθλητικής δικαιοσύνης, πρέπει να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στο βασικό τους λειτούργημα. Είναι μια καλή ευκαιρία να συνδράμει η ΕΠΟ ώστε να υπάρξει μια αλλαγή της νομοθεσίας, η οποία θα αποβεί προς όφελος της ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης.