«Όποιος λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ στο πλαίσιο της ΚΓΠ περιλαμβάνεται σε καταλόγους διαθέσιμους στο κοινό. Οι εν λόγω κατάλογοι έχουν σχεδιαστεί για την προώθηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης στα ενωσιακά μέτρα χρηματοδότησης. Ωστόσο, οι κανόνες ακόμη πρέπει να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος των πολιτών να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο δαπανήθηκαν τα χρήματά τους και του δικαιώματος των ατόμων να προστατεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Ως εκ τούτου, τα δεδομένα είναι περιορισμένα ως προς το πεδίο και διαθέσιμα μόνο για καθορισμένο χρονικό διάστημα».
Αυτό αναφέρεται επί λέξη στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΕ, περί χρηματοδότησης της ΚΑΠ. Ορίζει μάλιστα ότι οι εθνικές αρχές είναι υπεύθυνες για την ακρίβεια και την πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Έτσι λοιπόν και ο δικός μας ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσιεύσει ανά έτος το σύνολο των ατόμων που εισέπραξαν χρήματα από τα Αγροτικά Ταμεία. Να σημειωθεί ότι αναφέρονται και άτομα που δεν είναι αγρότες, αλλά έχουν λαμβάνειν χρήματα από δραστηριότητες μεταποίησης αγροτικών προιόντων, αγροτουρισμού και άλλων συναφών δράσεων.
Οι αγροτικές επιδοτήσεις, που τόση φασαρία γίνεται τις τελευταίες ημέρες, ξεχωρίζουν όμως αμέσως. Υπάρχει ένα κουτάκι στην οθόνη, που εάν κάνεις κλικ, αναφέρονται τα ποσά που εισέπραξαν οι δικαιούχοι ανά πηγή. Έτσι οι αγρότες, έχουν εισπράξει χρήματα για βασική ενίσχυση, δράσεις για το κλίμα, στήριξης του αμπελοοινικού τομέα, για τον τομέα του βάμβακος και άλλα συναφή μέτρα. Πηγή των περισσότερων χρημάτων αυτών αναφέρεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων.
Θέλετε να περιηγηθείτε; Η σελίδα που έχει on line τα ονόματα για 2 έτη με βάση υποχρέωση έναντι της ΕΕ είναι η https://transpay.opekepe.gr/
Στην ιστοσελίδα ΟΠΕΚΕΠΕ μπορείτε να αναζητείστε μόνοι σας, με τα κριτήρια που εσείς θέλετε να δείτε τους δικαιούχους. Ένα βασικό κριτήριο είναι το ύψος των χρημάτων που πήραν οι δικαιούχοι. Μπορείτε να βάλετε κάτω και άνω όριο πχ από 20 έως 40.000 ευρώ. Μπορείτε να ορίστε το νομό ή ακόμη και τον Δήμο που σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να εισάγεται όνομα, επίθετο ή επωνυμία αν είναι εταιρεία. Οι δικαιούχοι είναι πάνω από 600.000 και δεν είναι μόνο ιδιώτες.
Πάνω - κάτω η ιστοσελίδα και τα έτη
Να σημειωθεί πως η εν λόγω σελίδα ήταν κατεβασμένη από τις 4/7 έως το πρωί της Κυριακής. Όταν ξεκινήσαμε την διερεύνηση του αρχείου ΟΠΕΚΕΠΕ την προηγούμενη εβδομάδα η ιστοσελίδα ήταν ενεργή και τα στοιχεία αφορούσαν τα έτη 2022 και 2023. Πριν λίγες ημέρες, προστέθηκε το έτος 2024 και αφαιρέθηκε το 2022. Την Πέμπτη, την ώρα που εργαζόμασταν πάνω στο αρχείο, επιστρέψαμε στην διετία 2022-23. Από την Κυριακή τα στοιχεία αφορούν και πάλι τα έτη 2023-2024.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η πλατφόρμα μπορεί να δώσει πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Για παράδειγμα, βλέπει κανείς ότι σε ένα νομό, έχουν δοθεί σημαντικές επιδοτήσεις για βιολογική καλλιέργεια σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων και σε διπλανό νομό, που δεν τους χωρίζει και καμία άβυσσος, η βιολογική γεωργία είναι στα σπάργανα. Δεδομένου ότι το θέμα της βιολογικής γεωργίας είναι σημαντικό και ο καταναλωτής που επιλέγει να αγοράσει βιολογικά προϊόντα, ξέρει ότι θα πληρώσει κάτι παραπάνω, θέλει να είναι σίγουρος οτι είναι βιολογικό, πάει και τελείωσε. Το επισημαίνουμε γιατί το ΥΠΑΑΤ με επίσημη ανακοίνωσή του, παραδέχεται ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται έξοδος παραγωγών από το καθεστώς της βιολογικής γεωργίας υπό τον φόβο των ελέγχων.
Ένα άλλο θέμα που μας προκάλεσε εντύπωση, είναι ότι σε κάποιες περιοχές αρκετοί δικαιούχοι εισέπραξαν από την πρώτη χρονιά εφαρμογής των μέτρων περί κλίματος, αυτά που λέμε οικολογικά σχήματα, μεγάλα ποσά, εφάμιλλα της βασικής ενίσχυσης που εισέπραξαν. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί πολλαπλώς επίσης. Εντύπωση πάντως προκαλεί οτι σε γειτονικούς Δήμους, η έμφαση δεν δίνεται στις δράσεις για το κλίμα αλλά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις.
Τα παραπάνω, είναι απλές μακροσκοπικές παρατηρήσεις, που απέκτησαν άλλη διάσταση τις τελευταίες ημέρες που όλοι ασχολούνται με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι αγρότες δεν είναι ίδιοι ακόμη και σε δύο όμορες περιοχές, ούτε και η γη τους είναι ίδια. Άρα δικαιολογούνται διαφορές, απλώς καλό θα ήταν να αιτιολογούνται για πολλούς και διαφόρους λόγους αυτές οι διαφορές.
Ένα από τα παράπλευρα θέματα της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι η απώλεια εμπιστοσύνης προς τον οργανισμό, τις πληρωμές, αλλά και την ΕΕ, η οποία δυστυχώς μπορεί εύκολα να μετεξελιχθεί σε ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές αγροτικών προϊόντων! Πολλοί αγρότες, αναρωτήθηκαν εάν θα έπρεπε να επισκεφθούν το ΚΥΔ που έκαναν την αίτησή τους, να σιγουρευτούν ότι είναι όλα καλά με την δική τους περίπτωση. “Δεν βλέπεις τι γίνεται!” είναι η μόνιμη επωδός με όσους αγρότες συζητάς. Με βάση την εμπειρία των ημερών, ας περιμένουμε λίγες ημέρες...
Πηγή: insider.gr