Σεισμός 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (23/4) κοντά στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας (AFAD).
Το επίκεντρο του ήταν στο θαλάσσιο χώρο του Μάρμαρα και συγκεκριμένα στην Σηλυβρία και το εστιακό του βάρος ήταν 7 χιλιόμετρα.
«Στην Κωνσταντινούπολη και στο συγκεκριμένο ρήγμα που είναι στη θάλασσα του Μαρμαρά, νότια της Σηλυβρίας, εκεί είναι που έχει εκτιμηθεί εδώ και 20 χρόνια ότι μπορεί να γίνει ο μεγάλος σεισμός της Κωνσταντινούπολης. Γιατί αυτό το κομμάτι του ρήγματος είναι απενεργοποιημένο, δεν έχει ενεργοποιηθεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Εκεί είναι κι ένα υποψήφιο ρήγμα, λίγο νοτιότερα από τις ακτές της Σηλύβριας, από Κωνσταντινούπολη μέχρι τα μισά της θάλασσας του Μαρμαρά όπου στο σημείο εκείνο η θάλασσα έχει ένα απότομο πρανές» είπε στο thestival.gr ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας και Σεισμών του ΑΠΘ, Σπύρος Παυλίδης προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή παρακολουθείται στενά από πολλές ομάδες γεωλόγων και σεισμολόγων ακόμα και ξένων κρατών.
«Είναι η συνέχιση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπως μπαίνει μέσα στη θάλασσα του Μαρμαρά, περνάει νότια από την Κωνσταντινούπολη, από την Καλλίπολη (εκεί είχε δώσει πάνω από 7 Ρίχτερ το 1912) βγαίνει από τον κόλπο του Σάρον και σε εμάς έρχεται στην τάφρο του Βορείου Αιγαίου. Όμως συνήθως εκεί όταν κάνει σεισμούς είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» είπε ο κ. Παυλίδης προσθέτοντας ότι «φυσικά το παρακολουθούμε διότι επηρεάζει και τα ελληνικά ρήγματα αλλά ουσιαστικά αυτή την στιγμή επικεντρώνεται εκεί (σ.σ. εννοεί στην Κωνσταντινούπολη) και είναι πάρα πολύ νωρίς να μας πουν οι σεισμολόγοι αν αυτός ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, είναι ο κύριος σεισμός».