Με ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενo κάνει την εμφάνισή του ο Φεβρουάριος, αφήνοντας πίσω τον ανοιξιάτικο καιρό που επικρατεί προς στιγμήν στη χώρα.
Ο λόγος για το Polar Vortex, όπως αναφέρει ο προγνώστης Θεοφάνης Χατζηγρίβας, το σπάσιμο του vortex φέρνει έναν περίεργο καιρό, που μπορεί να προκαλέσει... περίεργη κινητικότητα.
Επί της ουσίας, το Polar Vortex είναι η ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρα, που εμφανίζεται με ξαφνική ταχεία υπερθέρμανση ψηλά στη στρατόσφαιρα, αλλάζοντας τον καιρό στην τροπόσφαιρα.
«Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα ακραία χειμερινά φαινόμενα έχουν συνδεθεί με τις επιφανειακές επιδράσεις των ξαφνικών θερμοκρασιών της στρατόσφαιρας, με πιο ισχυρά παραδείγματα τη κεντρική και βορειοδυτική Ευρώπη όπου το χειμώνα 2009-2010, το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2013 και φυσικά τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, οι καιρικές συνθήκες άλλαξαν δραματικά με πολλά χιόνια μέχρι και παραθαλάσσιες περιοχές και αρκτικό ψύχος μέχρι και στο κέντρο πόλεων όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, το Άμστερνταμ και οι Βρυξέλλες. [...]
Ο όρος ξαφνική υπερθέρμανση της στρατόσφαιρας αναφέρεται σε αυτό που παρατηρείται στη στρατόσφαιρα: – μια απότομη θέρμανση (από 30 έως και 50°C σε μόλις δύο ή τρεις ημέρες), μεταξύ 10km και 50km πάνω από την επιφάνεια της γης. Ωστόσο, η επιρροή στη τροπόσφαιρα αρχίζει να φαίνεται συνήθως λίγες εβδομάδες αργότερα, όπου μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε ραγδαία αποδυνάμωση στο Jet Stream, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τον καιρό ολόκληρης της Ευρώπης μεταφέροντας βαρομετρικά χαμηλά και μαλακό σχετικά καιρό από τον Ατλαντικό προς την ενδότερη Ευρώπη.
Λόγω του Jet Stream έχουμε αρκετά πιο ήπιο καιρό για το γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ευρώπη συγκριτικά για παράδειγμα στην ίδια ευθεία με τον Καναδά και τις βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ», παρατηρεί ο Γ. Ιωάννου, Ερασιτέχνης προγνώστης καιρού σε ανάλυσή του στο weathercompass.gr.