Όπως αποκαλύπτουν διεθνείς αναλυτές, οι ΗΠΑ θα κάνουν ένα βήμα πίσω από τις συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου, με τον Αμερικανό πρόεδρο να σχολιάζει ότι εάν συμφωνήσουν αμφότερες οι χώρες θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για ένα διακρατικό ζήτημα που δημιουργήθηκε επειδή... «ο ίδιος δεν βρισκόταν στο Οβάλ Γραφείο».
«Νομίζω ότι θα συμβεί η ειρήνη, Κι αν όχι, θα απομακρυνθώ και θα πρέπει να συνεχίσουν μόνοι τους. Και πάλι, αυτή είναι μια ευρωπαϊκή υπόθεση», ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι τάσσεται υπέρ της ειρήνης στην περιοχή, δηλώνοντας ότι τόσο η ρωσική όσο και η ουκρανική πλευρά θα επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή επιθυμία για να βρεθούν οι κατάλληλοι συμβιβασμοί που θα ικανοποιούν όλες τις πλευρές.
«Η θέση της Ρωσίας είναι συνολικά σαφής. Το βασικό για εμάς είναι να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Ρώσος.
Από την πλευρά της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, παρατήρησε ότι ούτε ο Ρώσος ούτε ο Αμερικανός πρόεδρος καθόρισαν το χρονοδιάγραμμα της κατάπαυσης του πυρός, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι ο Τραμπ φαίνεται να ενδιαφέρεται για την επίτευξη κάποια συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν.
«Ο Ζελένσκι πρέπει να μιλήσει στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Πούτιν και αυτό θα ξεκαθαρίσει κάποια από τα προβλήματα και θα μας οδηγήσει στο σημείο που πρέπει να φτάσουμε. Και νομίζω ότι θα είναι ένα πολύ πετυχημένο τηλεφώνημα», συμπλήρωσε.
Σε κάθε περίπτωση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την επιθυμία του Κιέβου να πραγματοποιηθούν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβάνοντας τόσο το τρίπτυχο ΗΠΑ-Ουκρανία-Ρωσία όσο και ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιζόταν ένα «ποιοτικότερο» αποτέλεσμα.