Δυο φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους στην Καλντέρα τοποθέτησαν σεισμολόγοι, προκειμένου να παρακολουθήσουν την πορεία της σεισμικής δραστηριότητας.
Με το Αιγαίο να συνεχίζει τον χορό των Ρίχτερ, οι επιστήμονες επέλεξαν να τοποθετήσουν όχι μόνον δυο υπερσύγχρονους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, οι οποίοι θα παραμείνουν στο νησί για μία εβδομάδα, αντικαθιστώντας εκείνους οι οποίοι συλλέγουν δεδομένα εδώ και επτά ημέρες.
Έτσι, συνδιαστικά με την Γεωγραφική Υπηρεσία του Στρατού που βρίσκεται στο νησί και κάνει μετρήσεις στο βαρυτικό πεδίο, θα μελετηθούν δεδομένα και από την θάλασσα αλλά και από την γη.
Τα στοιχεία θα πάνε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο για να μπορούν οι επιστήμονες να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο, το οποίο έχει αναστατώσει τόσο πολύ τη χώρα μας.
«Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού έχει φέρει ένα ειδικό βαρυτόμετρο, το οποίο θα κάνει μετρήσεις στη Νέα Καμένη. Έχουν κάνει μετρήσεις και στη Σαντορίνη και θα συγκριθούν τα αποτελέσματα της βαρύτητας με τις προηγούμενες αναλύσεις του 2011 και 2012. Θα γίνουν διάφορες δορυφορικές απεικονίσεις σε τριγωνομετρικά σημεία και επίσης θα ανασύρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα, να τα δώσουμε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναλυθούν μαζί με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται σε όλο το νησί», σημείωσε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύη Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ.