Ο σοβιετικός δορυφόρος Kosmos 482 ήταν προγραμματισμένος για αποστολή στην Αφροδίτη το 1972, αλλά αντί για αυτό παρέμεινε κολλημένος σε τροχιά για 53 χρόνια μετά από βλάβη στον κινητήρα. Ήρθε, όμως, η ώρα να επιστρέψει στη Γη και αναμένεται να εισέλθει στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας γύρω στις 10 Μαΐου.
«Σε περίπου δύο εβδομάδες, θα υπάρξει μια ασυνήθιστη ανεξέλεγκτη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα: ένα 53χρονο σκάφος από μια αποτυχημένη σοβιετική αποστολή έχει κολλήσει στην τροχιά της Γης», έγραψε ο Marco Langbroek, αστρονόμος στο Ολλανδικό Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Delft, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των δορυφόρων, στο κοινωνικό δίκτυο X (πρώην Twitter).
Οι ανιχνευτές που πέφτουν στην ατμόσφαιρα συνήθως καίγονται, αλλά σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για μια συσκευή κατασκευασμένη από πυρίμαχο υλικό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επιβιώσει και να χτυπήσει τον πλανήτη μας. Το πρόβλημα είναι ότι δε γνωρίζουμε πού. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πρόσκρουση θα γίνει σε τοποθεσίες από 52 μοίρες βόρεια έως 52 μοίρες νότια.
Επομένως, είναι πιθανό οπουδήποτε από τη Μεγάλη Βρετανία έως τη Νέα Ζηλανδία. Το Kosmos 482, μήκους ενός μέτρου και βάρους λιγότερο από 500 κιλά, θα πετάξει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 250 χιλιομέτρων ανά ώρα. Ωστόσο, ο Langbroek θεωρεί απίθανο να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αν και φυσικά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς.
Το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας της Γης είναι ωκεανός, οπότε το πιο πιθανό σενάριο είναι η πρόσκρουση στο νερό. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το αλεξίπτωτο προσγείωσης να είναι ακόμα λειτουργικό, κάτι που θα επιβράδυνε την πτώση. Ωστόσο, ο Langbroek θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο απίθανο.
Σύμφωνα με τον αστρονόμο, η διέλευση του δορυφόρου από την ατμόσφαιρα θα μοιάζει με την πτώση ενός συνηθισμένου μετεωρίτη.
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Μαζί και στο spotify