Τα εκατομμύρια των αμερικανικών κολλεγίων αλλάζουν την παγκόσμια αγορά και βάζουν στην… τσίτα τα ευρωπαϊκά club

Τι ψάχνεις;
Οι σοβαρές τομές στο νομικό πλαίσιο που διέπει τα αμερικανικά πανεπιστήμια σε συνδυασμό με τη μετατροπή του NCAA από ερασιτεχνικό πρωτάθλημα σε απόλυτα επαγγελματικό δεν αλλάζει απλά την παγκόσμια αγορά του μπάσκετ αλλά «γράφει» νέους κανόνες και τα πρώτα αποτελέσματα διαπιστώνονται μέσα από τη… μαζική μετανάστευση δεκάδων ταλέντων από την Ευρώπη.
Δημοσίως, δεν γίνεται παραδεκτή η ύπαρξη γενικού σχεδίου κυριαρχίας στην παγκόσμια αγορά αλλά οι κινήσεις μάλλον αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο. Ανέκαθεν, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είχαν τον έλεγχο της αγοράς αλλά «αδιαφορούσαν» για τα μικρότερα γρανάζια. Πλέον επιδιώκουν τον απόλυτο έλεγχο κι αυτό δεν διαπιστώνεται μόνο μέσα από τη διαφαινόμενη συνεργασία μεταξύ ΝΒΑ και FIBA για τη δημιουργίας νέας ευρωπαϊκής λίγκα, όσο από τις αλλαγές του νομικού πλαισίου που διέπει και τα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Οι αλλαγές που έγιναν στην περασμένη διετία μάλλον πέρασαν στα ψιλά αν και οι άμεσα εμπλεκόμενοι (σ. σ. ατζέντηδες, ομάδες, αθλητές, προπονητές) είχαν μια πρώτη γνώση περί των προεκτάσεών τους. Ενδεχομένως να μην έδωσαν τη βάση που θα έπρεπε, πλέον όμως αντιλαμβάνονται ότι έρχεται «τσουνάμι».
Μία από τις ειδήσεις που πέρασαν στα… ψιλά είναι η απόφαση του Βαγγέλη Ζούγρη να συνεχίσει την καριέρα του στο Λούιβιλ. Πολλοί εντυπωσιάστηκαν από αυτή μη γνωρίζοντας το υπόβαθρό της. Θεώρησαν ότι ο νεαρός σέντερ απλά αποφάσισε τον συνδυασμό της μπασκετικής εξέλιξης με σπουδές γιατί (μέχρι πρότινος) μόνο αυτό μπορούσαν να προσφέρουν τα αμερικανικά πανεπιστήμια μέσα από διάφορες μορφές υποτροφιών. Πλέον αυτό το καθεστώς έχει αλλάξει. Η μετατροπή του αμερικανικού Πρωταθλήματος από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό παράλληλα της δυνατότητας παροχής μεγάλων συμβολαίων στους νεαρούς αθλητές (18-22 ετών), καθιστά τα αμερικανικά κολλέγια ισχυρούς αντιπάλους για δεκάδες ευρωπαϊκά club. Για την ακρίβεια, τα τελευταία δεν μπορούν να προσφέρουν τα συμβόλαια που δίνουν τα πανεπιστήμια!
Πληροφορίες του Metrosport αναφέρουν ότι ο Βαγγέλης Ζούγρης πρόκειται να υπογράψει συμβόλαιο με πολλαπλάσιες απολαβές σε σχέση με αυτό που είχε στο Περιστέρι. Και δεν είναι μόνο αυτός. Η παρουσία δεκάδων scout’s πανεπιστημίων στα παιχνίδια του Περιστερίου έγινε γιατί αντίστοιχη πρόταση έχει στα χέρια του και ο συμπαίκτης του στο Περιστέρι, Νεοκλής Αβδάλας. Το ίδιο ισχύει για τον Λευτέρη Μαντζούκα του Αμαρουσίου και σύντομα θα προστεθούν κι άλλα ταλέντα της Ελλάδας.
Το πρόβλημα που προέκυψε είναι μεγάλο και σοβαρό διότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια λειτουργούν ξεκάθαρα ως επαγγελματικές εταιρίες και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα. Για παράδειγμα, η παροχή ενός συμβολαίου 2 εκατ. ευρώ για συνεργασία τεσσάρων ετών σ’ ένα 18χρονο παιδί είναι κάτι εξαιρετικά απλό κι εύκολο για τα «ταμεία» τους. Στην Ευρώπη, μετρημένα στα δάχτυλα μιας παλάμης είναι τα club που μπορούν να προσφέρουν αυτές τις συμβάσεις.
Τα αμερικανικά κολλέγια το πράττουν με ευκολία – μετά την οικονομική απελευθέρωση – κι έτσι δεν περιορίζονται μόνο στο δέλεαρ των πανεπιστημιακών σπουδών κι ενός πτυχίου το οποίο εξασφαλίζει το… αύριο. Πλέον, εξασφαλίζουν και το «σήμερα».
Έχοντας κατανοήσει το πρόβλημα, οι ευρωπαϊκές ομάδες προσπαθούν να το διαχειριστούν δίχως να έχουν ως σύμμαχο την ύπαρξη κάποιου νομικού πλαισίου. Το NCAA δεν πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της FIBA – και κατ’ επέκταση των εθνικών ομοσπονδιών – συνεπώς η παγκόσμια Ομοσπονδία δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης.
Κι έτσι, αν ένας 18χρονος έχει δείξει το ταλέντο του στα χρόνια που προηγήθηκαν, μπορεί να εξασφαλίσει υποτροφία σε αμερικανικό πανεπιστήμιο παράλληλα ενός πλουσιοπάροχου συμβολαίου!
Η συγκεκριμένη κοσμογονική αλλαγή προκαλεί ντόμινο στην παγκόσμια αγορά. Οι επιπτώσεις στην Αμερική έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των ευκαιριών για τα «Αμερικανάκια» που βρίσκονται στο high school γιατί αυξάνονται συνεχώς οι ευρωπαίοι «πιτσιρικάδες» είναι στο στόχαστρο των πανεπιστημίων.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο συρρικνώνεται η αγορά των γηγενών παικτών και λόγω έλλειψης επιλογών αυξάνονται τα συμβόλαια των «παραμενόντων». Κι έτσι διαπιστώνεται ραγδαία αύξηση του ανταγωνισμού η οποία σταδιακά θα οδηγήσει στην αντίστοιχη των οικονομικών προϋπολογισμών των ευρωπαϊκών club.
Σ’ αυτή την κατάσταση, τα τελευταία δεν έχουν βρει τρόπο εξασφάλισης ακόμη και των «τροφείων» και για να μη βγουν ζημιωμένα θα επιδιώξουν την τροποποίηση των συμβολαίων βάζοντας ως όρο το buy out ακόμη και για το ενδεχόμενο αποχώρησης για λογαριασμό αμερικανικού πανεπιστημίου.
Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών ομάδων δεν έχει την παραμικρή ασφάλεια σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Αν δηλαδή ένας 20χρονος αποφασίσει, έπειτα από δύο χρόνια επαγγελματικής καριέρας, να αποχωρήσει για λογαριασμό πανεπιστημίου γιατί αυτό του προσφέρει μεγαλύτερο συμβόλαιο, το club που τον ανέδειξε δεν έχει το παραμικρό όφελος. Αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν οι Ευρωπαίοι καθώς είναι φανερό ότι δεν μπορούν να αποτρέψουν τις μαζικές αποχωρήσεις των ταλέντων.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα τελεταία νέα, απευθείας στο email σας