Στα χέρια του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη φαίνεται πως βρίσκεται το πόρισμα του καθηγητή του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Δημήτρη Καρώνη, για τα αίτια της τραγωδίας στα Τέμπη.
Κατά πληροφορίες, ο καθηγητής του ΕΜΠ έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το έλαιο σιλικόνης, υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου, θα μπορούσε να δημιουργήσει πυρόσφαιρα, ενώ σε θερμοκρασίες άνω των 330 βαθμών Κελσίου αναφλέγεται.
«Όσον αφορά την καύση, τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 °C και εν συνεχεία να καούν. Στο έγγραφό της η Hellenic Train αναφέρει ότι: "Σε κανονικές συνθήκες λειτουργίας, η θερμοκρασία του μετασχηματιστή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες εξωτερικούς, όπως η θερμοκρασία περιβάλλοντος, και εσωτερικούς, όπως η τιμή της ζητούμενης και της παραγόμενης ισχύος η οποία διαρκώς μεταβάλλεται. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή θεωρείται υπερβολική όταν υπερβαίνει τους 155 °C στην περιέλιξη του μετασχηματιστή και τους 90 °C στο υγρό σιλικόνης. Επομένως, η θερμοκρασία των ελαίων πρέπει να ήταν στην περιοχή των 90 °C και κατά συνέπεια πολύ χαμηλότερη του σημείου ανάφλεξης των ελαίων. Άρα, όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσας μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας», παρατηρείται στην έκθεση.
Μάλιστα, μεταξύ των σεναρίων που μπορούν να οδηγήσουν σε μια πύρινη σφαίρα είναι:
Η ανάφλεξη μιας έκλυσης εύφλεκτου υλικού κατά τη διάρκεια ενός συμβάντος BLEVE. Η ανάφλεξη ενός νέφους ατμών πλούσιου σε καύσιμο.
Η ανάφλεξη μιας έκλυσης υγροποιημένου αερίου εντός αγωγού, όπου του πίδακα φωτιάς (jet fire) προηγείται μια πύρινη σφαίρα.
Η ανάφλεξη μιας ξαφνικής απελευθέρωσης εύφλεκτου υλικού μετά από συμβάν έντονου βρασμού.
Μια απελευθέρωση εύφλεκτων ατμών σε ένα κτίριο και επακόλουθη ανάφλεξη.
Η Ανάφλεξη εκρηκτικών ή προωθητικών υλικών.
Η Εκτόνωση μιας ανάφλεξης μέσα σε έναν κλειστό χώρο.
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα περί ύπαρξης ή όχι υδρογονανθράκων ή άλλου εύφλεκτου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία, ο Δημήτρης Καρώνης δεν εξηγεί επιστημονικά την ύπαρξη ή όχι τέτοιων υλικών, αλλά επικαλείται την έκθεση της αστυνομίας και τα βίντεο που κατέθεσε στις Αρχές ο συνήγορος της εταιρίας φύλαξης ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, Βασίλης Καπερνάρος.
«Από τα στοιχεία του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας και την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας, δεν αναφέρεται πουθενά καταγραφή υλικού που θα έχει χαρακτηριστικά αυτών που απαιτούνται για το σχηματισμό εύφλεκτου νέφους ατμών που θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό πύρινης σφαίρας. [...] Με δεδομένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα σύμφωνα με τις φορτωτικές είτε κενά, δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας», υπογραμμίζει ο ίδιος.
Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο της καύσης του ελαίου σιλικόνης ψύξης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών, ο καθηγητής του ΕΜΠ απάντησε:
«Με βάση το συγκεκριμένο αρχείο με τα δεδομένα του μετασχηματιστή, ο διαθέσιμος όγκος για συλλογή αερίων πριν ενεργοποιηθεί σήμα προειδοποίησης είναι 180 cm³. Οσον αφορά τη διαδικασία από κει και πέρα, αναφέρεται ότι: «Τυχόν επιπλέον αναπτυσσόμενο αέριο διαφεύγει στο δοχείο διαστολής. ?ταν ενεργοποιηθεί η προειδοποίηση, το αέριο πρέπει να εξεταστεί αμέσως για να αποφευχθεί η εξάπλωση του σφάλματος. Σε περίπτωση διαρροής στον μετασχηματιστή, ο άνω πλωτήρας βυθίζεται μαζί με τη στάθμη του υγρού σιλικόνης και το άνω σύστημα επαφής αποκρίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως όταν αναπτύσσεται αέριο. Εάν υπάρξει περαιτέρω απώλεια υγρού σιλικόνης, το δοχείο διαστολής και ο σωλήνας πάνω από το relay Buchholz καθώς και το ίδιο το relay Buchholz θα αδειάσουν, με αποτέλεσμα ο κάτω πλωτήρας που βυθίζεται να ενεργοποιήσει τη σχετική επαφή αλλαγής κατάστασης και να προκαλέσει έτσι την απενεργοποίηση του μετασχηματιστή.
Δεν υπάρχει καμία καταγραφή ή αναφορά για ενεργοποίηση σήματος προειδοποίησης, άρα λογικά ο μετασχηματιστής λειτουργούσε φυσιολογικά.
Ως προς τα προϊόντα θερμικής υποβάθμισης, ζητήθηκε από το ΓΧΚ η εξέταση δειγμάτων ελαίων των μετασχηματιστών για ποσοτικό προσδιορισμό της συγκέντρωσης κυκλικών διμεθυλοσιλοξανίων καθώς και μέτρηση σημείου ανάφλεξης των ελαίων εάν υπήρχε επαρκής ποσότητα δείγματος. Πέραν του σημείου ανάφλεξης που είναι η βασική μέτρηση για την εκτίμηση της αναφλεξιμότητας ενός ελαίου, ο ποσοτικός προσδιορισμός των κυκλικών διμεθυλοσιλοξανίων ζητήθηκε επειδή βρέθηκαν εργασίες στις οποίες σχετίστηκε η περιεκτικότητα του ελαίου σε κυκλικά διμεθυλοσιλοξάνια με τη μείωση στο σημείο ανάφλεξης του ελαίου», σημείωσε ο ίδιος.