Η κυβέρνηση αποφασίζει να ανακόψει τη μετατροπή της Κρήτης σε νέο σταθμό μεταναστευτικής διέλευσης από τη Βόρεια Αφρική. Με αιχμή την προσωρινή αναστολή ασύλου και τη δημιουργία μόνιμων κλειστών δομών, η κυβέρνηση προχωρά σε μία πλήρη αναδιάταξη του επιχειρησιακού και θεσμικού πλαισίου για τη θαλάσσια μεταναστευτική πίεση στα νότια σύνορα.
Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή βρέθηκε η στρατηγική επιλογή να ανακοπεί η διαμόρφωση νέας ροής μέσω Λιβύης, με τρόπο αυστηρό, θεσμικά νομιμοποιημένο και επιχειρησιακά προληπτικό. Το στίγμα είναι καθαρό και απευθύνεται σε όσους επιχειρούν να φτάσουν στην Ελλάδα με πλωτά μέσα από τη βόρεια Αφρική καθώς θα υπόκεινται σε αυστηρό πλαίσιο κράτησης, χωρίς να εξετάζεται προσωρινά το αίτημά τους για άσυλο.
Κλειστές δομές στην Κρήτη και αλλαγή επιχειρησιακού δόγματος
Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι η διαχείριση των αφίξεων μεταναστών που διασώζονται στα νότια του ελληνικού θαλάσσιου χώρου δεν θα γίνεται πλέον στην Κρήτη. Οι πρώτες 400 αφίξεις μεταφέρθηκαν απευθείας στο Λαύριο και από εκεί σε φυλασσόμενες δομές της ενδοχώρας. Παράλληλα, αποφασίζεται η δημιουργία μίας, ενδεχομένως και δεύτερης, μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη, με στόχο την πλήρη διαχείριση των αφίξεων με συνθήκες κράτησης.
Το μήνυμα είναι ότι η φιλοσοφία του «open accommodation» για όσους φτάνουν με πλοιάρια από αφρικανικές ακτές εγκαταλείπεται. Η νέα γραμμή κινείται αποκλειστικά προς την κατεύθυνση του εγκλεισμού, της αποτροπής και της τάχιστης διοικητικής επεξεργασίας εντός κλειστών εγκαταστάσεων, χωρίς περιθώρια παραμονής σε τοπικές κοινότητες.
Ενεργοποίηση του διπλωματικού και ναυτικού σκέλους απέναντι στη Λιβύη
Οι συνομιλίες με τις δύο αντίπαλες διοικήσεις της Λιβύης, σε Τρίπολη και Βεγγάζη, συνεχίζονται με στόχο τον περιορισμό των οργανωμένων αποστολών μεταναστών. Η Αθήνα δηλώνει πρόθυμη να ενεργοποιήσει συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος με τις τοπικές αρχές της Λιβύης, με επίκεντρο κοινές επιχειρήσεις αποτροπής στη θαλάσσια ζώνη.
Η πρόθεση είναι να διαμορφωθεί ένα πλέγμα προληπτικής δράσης που θα περιορίζει τη δυνατότητα μετακίνησης ήδη από τις ακτές αναχώρησης. Η αναφορά στον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού δίνει το στίγμα για πιθανή συμμετοχή της Ελλάδας σε ευρύτερες επιχειρήσεις επιτήρησης στη Μεσόγειο, με συμμετοχή σε σχήματα αποτροπής είτε διμερώς είτε σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές αποστολές.
Κατεύθυνση για αυστηρό έλεγχο και εθνική θωράκιση
Το σύνολο των μέτρων δείχνει μία καθαρή κατεύθυνση για την επόμενη φάση του μεταναστευτικού ζητήματος στη χώρα. Αντί για διαχείριση των ροών, επιλέγεται η αναστολή τους. Αντί για προσωρινή φιλοξενία, προκρίνεται ο εγκλεισμός. Αντί για προσδοκία ενσωμάτωσης, κυριαρχεί η λογική της αποτροπής.
Η επιλογή να κινηθεί η ελληνική κυβέρνηση προληπτικά, πριν εδραιωθεί η νότια θαλάσσια δίοδος, δείχνει συνείδηση της γεωπολιτικής βαρύτητας της Κρήτης, της περιφερειακής ρευστότητας στη Λιβύη και της αστάθειας στη Νότια Μεσόγειο. Το μήνυμα είναι σαφές: η Ελλάδα επιλέγει να περιφρουρήσει τα σύνορά της όχι μόνο θεσμικά, αλλά και επιχειρησιακά, με όλο το βάρος που απαιτεί η συγκυρία.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube
Μαζί και στο spotify