Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει το νέο εξοπλιστικό δεδομένο όχι απλώς ως μεμονωμένο τεχνολογικό άλμα της Τουρκίας.
Η Τουρκία προχωρά αποφασιστικά στην ανάπτυξη του πρώτου της εθνικού Επιθετικού Σκάφους, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη ναυτική της ισχύ και στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα προς την Ελλάδα. Η τουρκική εταιρεία STM ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό του ταχύπλοου περιπολικού και στις 8 Ιουλίου προχώρησε στην πρώτη κοπή λαμαρίνας, σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη κατασκευής.
Το νέο σκάφος θα παρουσιαστεί στη διεθνή αμυντική έκθεση IDEF, όπου η Τουρκία προβάλει τη δική της ναυπηγική αυτάρκεια μετά τα προγράμματα της εθνικής κορβέτας και φρεγάτας.
Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2020 με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της STM, αποσκοπεί στην ενίσχυση της θαλάσσιας κυριαρχίας της Τουρκίας μέσω της κατασκευής ταχύπλοων επιθετικών μονάδων τύπου TAF, ικανών να επιχειρούν σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος – όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος.
Η εικόνα του σκάφους που δημοσιοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας περιλαμβάνει εντυπωσιακά στοιχεία: αντιαεροπορικό σύστημα τύπου RAM, οκτώ αντιπλοϊκούς πυραύλους ATMACA, πυροβόλο 76 χιλιοστών, ραντάρ AKR-D με εμβέλεια 120 χλμ, ραντάρ ALPER και πλήθος αισθητήρων για επιτήρηση και προσβολή στόχων.
Όλα αυτά συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για την Ελλάδα, ειδικά σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της σταθερά και μεθοδικά σε θάλασσες και ουρανό. Η ανάπτυξη τέτοιων πλατφορμών, με σημαντικές επιθετικές δυνατότητες και μεγάλη ταχύτητα, μετατοπίζει την ισορροπία σε επιχειρησιακό επίπεδο υπέρ της Τουρκίας και καθιστά πιο ευάλωτες κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές.
Η Αθήνα καλείται να αντιμετωπίσει το νέο εξοπλιστικό δεδομένο όχι απλώς ως μεμονωμένο τεχνολογικό άλμα της Τουρκίας, αλλά ως μέρος ενός συνολικού πλάνου στρατιωτικής αναβάθμισης που μπορεί να επηρεάσει άμεσα την εθνική ασφάλεια και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: geostratigika.gr