Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που δε γεννήθηκαν απλά για να βαδίσουν ανάμεσα μας αλλά για να γίνουν η φλόγα που θα ζεσταίνει και θα φωτίσει ό,τι τους στριφογυρίζει αφήνοντας πίσω τους μια λάμψη που δύσκολα μπορεί να σβηστεί. Η ιστορία του άρχισε σα σπίθα και έγινε η φωτιά που παρέσυρε τον ΠΑΟΚ σε ένα δρόμο γεμάτο από σπουδαίες ευρωπαϊκές νίκες, πρωταθλήματα και κύπελλα.
Βλέποντας τον στο χορτάρι διακρίνεις γρήγορα τη δύναμη και την ένταση με την οποία αγωνίζεται κάθε δευτερόλεπτο καθώς και το πάθος που ακουμπά το τόπι ακόμη και τώρα που διανύει το 39ο
έτος της ηλικίας του και τις περισσότερες φορές μένει στον πάγκο.
Ο Αντελίνο Βιεϊρίνια έγινε το παράδειγμα του να δίνεις τα πάντα για αυτό που αγαπάς και να μην περιμένεις αντάλλαγμα. Να δακρύζεις, να πέφτεις, να βρίζεις, να ρωτάς γιατί και ταυτόχρονα να βρίσκεις τη δύναμη να ανέβεις ένα ένα τα σκαλοπάτια και να πατήσεις στην κορυφή.
Έφτασε στην κορυφή αλλά κατέβασε το βλέμμα και υποκλίθηκε στους ανθρώπους που τον αγκάλιασαν, τον στήριξαν και του έδωσαν την ευκαιρία να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Δεν του χαρίστηκε κάτι, μόχθησε και κέρδισε με το σπαθί του κάθε σταγόνα του ιδρώτα που κυλούσε στο πρόσωπο του όταν ο Δικέφαλος σήκωνε τα τρόπαια το ένα πίσω μετά το άλλο «αναγκάζοντας» τους φιλάθλους να πλημμυρίζουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης γεμάτοι δάκρυα χαράς.
Ο Πορτογάλος δεν είναι απλά ένας παίκτης, ένας ακόμη αρχηγός. Γνωρίζει καλά ότι η ομορφιά του ποδοσφαίρου δεν κρύβεται στη νίκη αλλά στην προσπάθεια να φτάσεις σε εκείνη γιατί σημασία δεν έχει το πόσες φορές θα πέσεις αλλά πόσες θα σηκωθείς και συνάμα θα κάνεις τα λάθη του παρελθόντος κινητήριο δύναμη σου.
Ξέρει καλά ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο χρήμα, είναι προπόνηση, ρουτίνα και κρύβει όνειρα και εφιάλτες. Τα έχει ζήσει όλα. Έχει πάρει μαθήματα ζωής και τα δίδαξε και στους μικρότερους.
Κέρδισε άπαντες από την πρώτη στιγμή
Ήρθε μικρό παιδί στον ΠΑΟΚ, ως δοκιμαζόμενος νεαρός από τον Φερνάντο Σάντος, και έδειξε από την πρώτη στιγμή την ποιότητα και το ταλέντο του. Ένα ισχυρό πολυεργαλείο της επιθετικής γραμμής, με ντρίμπλα και δυνατότητα κάλυψης τόσο του κέντρου όσο και των άκρων. Ένας εξαιρετικός εκτελεστής.
Μπορεί η πρώτη χρονιά να ήταν δύσκολη, αφού έπεσε θύμα της ατυχίας του και του ...Βιτόλο και χρειάστηκε να μείνει εκτός δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δούλεψε σκληρά, ξεχώρισε και ανταμείφθηκε. Δικαίωσε και τον Πορτογάλο τεχνικό, που χαρακτηρίστηκε μέχρι και «εμμονικός» για την επιμονή του να του δίνει ευκαιρίες.
Κάθε χρόνο γινόταν καλύτερος και με τις εμφανίσεις του στις ευρωπαϊκές βραδιές της ομάδας μπήκε στη λίστα πολλών μεγάλων συλλόγων. Όμως, η κακή οικονομική κατάσταση του Δικεφάλου τον οδήγησε το 2012 στην πόρτα της εξόδου και το όνειρο της Bundesliga πήρε σάρκα και οστά. Φυσικά, και εκεί διέπρεψε. Φορώντας τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ κατέγραψε 163 συμμετοχές, επτά γκολ και 23 ασίστ και παράλληλα, ωρίμασε ποδοσφαιρικά, κέρδισε εμπειρίες και ήταν έτοιμος να ηγηθεί μιας ομάδας.
Πρόσθεσε και στη συλλογή του το βαρύτιμο τρόπαιο του Euro 2016, το οποίο κατέκτησε η Πορτογαλία. Όντας στις κλήσεις του Φερνάντο Σάντος κατέγραψε τρεις συμμετοχές κόντρα σε Ισλανδία, Αυστρία και Σουηδία και στο τέλος της διαδρομής πανηγύρισε παρέα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο.
Η επιστροφή και το «Τι ναφτορε»
Πέντε χρόνια αργότερα και με την συμβολή του Ιβάν Σαββίδη η Τούμπα τον υποδέχθηκε και πάλι. Πατώντας το πόδι του στη Θεσσαλονίκη γνώρισε βαθιά μέσα του ότι ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ δεν τον επέλεξε για να γίνει ακόμη ένας ποδοσφαιριστής στο δυναμικό της ομάδας που θα μπορούσε να προσφέρει λόγω των εμπειριών του στα μεγάλα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Ο ρόλος του θα ήταν διαφορετικός. Η ομάδα χρειαζόταν έναν ηγέτη και εκείνος είχε όλα τα προσόντα για να παίξει το ρόλο αυτό. Να μετατραπεί, δηλαδή, στην ψυχή της ομάδας που πάλευε χρόνια να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος και να ανέβει στην κορυφή. Κι εκείνος, σαφώς πιο ώριμος, με μια βαθύτερη ματιά για το ποδόσφαιρο και για τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο «θέλω» και στο «πρέπει», αποδέχτηκε το κάλεσμα. Ο στόχος ήταν, εξαρχής, γνωστός. Η κατάκτηση της κορυφής με την «ασπρόμαυρη» φανέλα.
Φορώντας το περιβραχιόνιο και με πιο ώριμες επιλογές στον αγωνιστικό χώρο ηγήθηκε στην προσπάθεια ανόδου στην κορυφή. Την πρώτη του χρονιά έφτασε στην πηγή αλλά δεν κατάφερε να πιει νερό.
Δεν επηρεάστηκε καθόλου από την αλλαγή θέσης, έκανε την αμυντική γραμμή πιο δυνατή σε συνεργασία με τους Κρέσπο, Βαρέλα και Μάτος και έδωσε μια επιπλέον ώθηση στο δημιουργικό κομμάτι. Κατέγραψε 29 συμμετοχές, δύο γκολ και επτά ασίστ αλλά δύο απροσδόκητα γεγονότα δεν επέτρεψαν στον ΠΑΟΚ να πάρει τον τίτλο του πρωταθλητή.
Από εκεί τη χρονιά, στο μυαλό θα μείνει αφενός η αντίδραση του στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Ένα παιχνίδι που δεν άρχισε ποτέ λόγω του τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρθία από ένα ρολό ταμειακής μηχανής κατά την είσοδο των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Βλέποντας τον διαιτητή να στέλνει τις ομάδες στα αποδυτήρια αναρωτήθηκε «Τιναφτορέ», μια ατάκα που αργότερα έγινε πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία τραγουδιού.
Το δεύτερο γεγονός είναι το φρένο που έβαλε στον Ιβάν Σαββίδη, όταν είχε εισβάλλει στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για την αδικία εις βάρος της ομάδας του στο παιχνίδι με τον ΑΕΚ. Ο ισχυρός άνδρας του Δικεφάλου θέλησε να διαμαρτυρεί για τις αποφάσεις του Γιώργου Κομίνη και κάλεσε την ομάδα να αποχωρήσει από τον αγωνιστικό χώρο. Εκείνη τη στιγμή στάθηκε μπροστά του και ζήτησε από τους συμπαίκτες του να μείνουν στο χορτάρι και να συνεχίσουν το παιχνίδι. Ήξερε ότι η ομάδα του αδικούνταν αλλά γνώριζε μια πιθανή αποχώρηση θα συνοδευόταν από μεγαλύτερους μπελάδες. Είχε την ψυχραιμία να πει «stop».
Ο τελικός κυπέλλου ήταν το κερασάκι στην τούρτα εκείνης της χρονιάς. Ο ΠΑΟΚ βρέθηκε αντιμέτωπος με την ΑΕΚ και με γκολ των Μπίσεσβαρ και Ενρίκε κατάφερε να επιστρέψει στους τίτλους, μα η πληγή της χαμένης κορυφής πονούσε ακόμα. Ο Βιεϊρίνια, όμως, ήξερε καλά ότι οι μάχες που αξίζουν, είναι αυτές που δίνεις μέχρι τέλους.
«Μάτωσε» για το νταμπλ
Μπήκε στην επόμενη χρονιά με μεγαλύτερη δίψα και πείσμα για να κερδίσει ό,τι είχε χάσει την προηγούμενη χρονιά. Είχε την προσωπικότητα και την ποιότητα που χρειάζεται ένας αρχηγός. Το μάτι του γυάλιζε, δήλωσε παρών σε κάθε δυσκολία και μετά τη φυγή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς πήρε την ομάδα στις πλάτες του και με …οβίδες την οδήγησε στο θρόνο του πρωταθλητή.
Κατέγραψε 2.950 λεπτά, βρήκε δίχτυα έξι φορές και μοίρασε τρεις ασίστ. Τα τέρματα με Αστέρα, Πανιώνιο, Άρη, Παναιτωλικό έφερναν το Δικέφαλο πιο κοντά στο όνειρο ενώ το εντυπωσιακό γκολ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό σφράγισε τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο τραυματισμός του λίγο πριν πέσει η αυλαία έκανε πολλούς να αναφωνήσουν ένα μεγάλο «γιατί» και κάποιους να αναρωτηθούν ποιος μπορεί να τον είχε «ματιάξει».
Tο μεγάλο όνειρο του ΠΑΟΚ δεν έσβησε εκείνη τη χρονιά. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, έγινε το έναυσμα για να αρχίσουν τα πανηγύρια για την κατάκτηση του πολυπόθητου τίτλου. Εκείνος δεν θα μπορούσε να λείπει από εκείνη τη βραδιά. Ήταν εκεί. Έβαλε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και λίγο πριν το φινάλε της αναμέτρησης με το Λεβαδειακό πέρασε ως αλλαγή και η Τούμπα έκανε απλά το καθήκον της, υποκλίθηκε στον ήρωα της, τον άνθρωπο που έγινε «ασπίδα» την προηγούμενη σεζόν και τώρα είχε πάρει την ομάδα από το χέρι και την οδήγησε στο θρόνο.
Το ματωμένο κεφάλι έγινε η ιστορία της πρόκρισης στη Γάνδη
Την επόμενη χρονιά ο τραυματισμός περιόρισε την αγωνιστική του παρουσία, όπου κατέγραψε 1434 λεπτά αλλά κάθε δευτερόλεπτο. Χρόνος που του ήταν αρκετός για να δείξει την ποιότητα του καθώς εκτός από τις άριστες αμυντικές του ικανότητες, συνέβαλε και επιθετικά πετυχαίνοντας έξι γκολ και τρεις ασίστ.
Ο Δικέφαλος δεν κατέκτησε κάποιον τίτλο αλλά την επόμενη χρονιά το τρόπαιο του Κυπέλλου ήρθε και πάλι στον Λευκό Πύργο. Αυτή τη φορά αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός, τον οποίο ο Κρμέντσικ «πλήγωσε» στο τέλος χαρίζοντας ακόμη ένα κύπελλο στον Δικέφαλο. Ο Βιεϊρίνια βρέθηκε 24 φορές στο αρχικό σχήμα, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα πέντε φορές και μοίρασε μια ασίστ.
Τη σεζόν 2021-2022 αποτέλεσε ξανά ένα από τα βασικά γρανάζια της ομάδας σημειώνοντας 38 συμμετοχές, δύο γκολ και ισάριθμες ασίστ. Εκείνη τη χρονιά ο Δικέφαλος κατάφερε να φτάσει στα προημιτελικά του Conference League. Για να βρεθεί στους «8», ωστόσο, έπρεπε να περάσει το εμπόδιο της Γάνδη. Στο παιχνίδι εκείνο ο Αντελίνο Βιεϊρίνια ήταν η απόδειξη ότι μαζί σου, μπορούμε τα πάντα. Ο Δικέφαλος είχε προηγηθεί με κεφαλιά του Κρέσπο αλλά σταδιακά έχασε τον έλεγχο και η πίεση των γηπεδούχων έφερε την ισοφάριση.
Κάπου εκεί, η πρόκριση έμοιαζε να χάνεται αλλά σε ένα κόρνερ στο δεύτερο ημίχρονο ο Πορτογάλος έβαλε το κεφάλι του ανάμεσα στα πόδια των αντιπάλων, σκίστηκε και η εικόνα του με τα αίματα στη φανέλα, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει η ιστορία της πρόκρισης, έγινε το έναυσμα για αρχίσει μια αντεπίθεση που οδήγησε την ομάδα στην επόμενη φάση. Αρνήθηκε να βγει από το παιχνίδι, άλλαξε φανέλα, επέστρεψε στον αγωνιστικό χώρο και έβγαλε και την ασίστ για το 2-1. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από τον αρχηγό του;
Δεύτερο πρωτάθλημα σε πέντε χρόνια
Δύο τραυματισμοί στο γόνατο του στέρησαν αρκετές συμμετοχές, αγωνίσθηκε 888 λεπτά και μοίρασε μια ασίστ την επόμενη χρονιά. Οι μικροτραυματισμοί συνεχίστηκαν, ήρθαν και άλλοι παίκτες και συχνά πυκνά παραχωρούσε τη θέση του στο αρχικό σχήμα. Ήταν εκεί, όμως, κάθε φορά που ο προπονητής κοιτούσε τον πάγκο και ήθελε μια λύση ουσίας και ποιότητας.
Την περσινή σεζόν μέτρησε 27 συμμετοχές και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα δύο φορές κόντρα σε Αμπερντίν και Παναθηναϊκό. Στο τέλος της χρονιάς βρέθηκε ξανά στο Λευκό Πύργο να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τίτλου μετά από μια συναρπαστική κούρσα στο πρωτάθλημα. Φέτος, μετρά μόλις 357 λεπτά συμμετοχές και δύο ασίστ.
Οι τίτλοι του
Πρωταθλητής Ελλάδος (2019,2024)
Κυπελλούχος Ελλάδος (2018, 2019, 2021)
Πρωταθλητής Ευρώπης (2016)
Κύπελλο Γερμανίας (2014/2015)
Σούπερ Καπ Γερμανίας (2015/2016)
Πρωταθλητής Πορτογαλίας (2006/2007)
Πρωταθλητής Ευρώπης Κ17 (2003)
Σούπερ Καπ Πορτογαλίας (2006, 2007)
Τα ρεκόρ του
Πρώτος ξένος σε συμμετοχές στον ΠΑΟΚ (323 ματς)
Πρώτος ξένος σε συμμετοχές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις (50+)
Μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ (ξεπερνώντας τον Κούδα)
Μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ σε επίσημο ματς (39 ετών, 3 μηνών και 17 ημερών, εφόσον αγωνισθεί στο παιχνίδι με την ΑΕΚ την Κυριακή 11/5)
Βρίσκεται στην 17η θέση των σκόρερ στην ιστορία του ΠΑΟΚ με 51 γκολ.
Γηραιότερος που έπαιξε σε ευρωπαϊκό ματς με τον ΠΑΟΚ (απέναντι στη Χαρτς)
Έχει βρεθεί 34 φορές αντίπαλος με τον Παναθηναϊκό και έχει πανηγυρίσει τις περισσότερες νίκες σε συλλογικό επίπεδο απέναντι στο «τριφύλλι» (15) ενώ έχει μετρήσει και τις περισσότερες ήττες του (14)
Μετρά τις περισσότερες συμμετοχές του με τον Ραζβάν Λουτσέσκου, όπως και τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει στην πορεία του. Με τον Ρουμάνο τεχνικό έχει αγωνισθεί συνολικά 160 φορές και έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα 12 φορές.
Πιο παραγωγικός ήταν απέναντι στον Παναθηναϊκό καθώς στις 34 φορές που αντιμετώπισε το «τριφύλλι» έχει βρει δίχτυα έξι φορές και έχει μοιράσει πέντε ασίστ, όσες και απέναντι στον Ατρόμητο.
Τα 10 ευρωπαϊκά γκολ με τον ΠΑΟΚ
04–08–2010: ΠΑΟΚ – Άγιαξ 3-3
19–08–2010: ΠΑΟΚ – Φενέρμπαχτσε 1-0
04–11–2010: ΠΑΟΚ – Βιγιαρεάλ 1-0
02–12–2010: ΠΑΟΚ – Κλαμπ Μπριζ 2-2
28–07–2011: Βαλερένγκα – ΠΑΟΚ 0-2
04–08–2011: ΠΑΟΚ – Βαλερένγκα 3-0
20–10–2011: ΠΑΟΚ – Σάμροκ Ρόβερς 2-1
15–12–2011: ΠΑΟΚ – Ρούμπιν Καζάν 1-1
24–02–2022: ΠΑΟΚ – Μίντιλαντ 2-1 (5-3 πεν.)
26–10–2023: Αμπερντίν – ΠΑΟΚ 2-3
Πέναλτι
14 εύστοχα σε 19 εκτελέσεις
Ποσοστό ευστοχίας: 73,6%
Τα γκολ και οι ασίστ του ανά αγωνιστική περίοδο με τη φανέλα του ΠΑΟΚ
Η καλύτερη σεζόν του Πορτογάλου, σ’ ότι αφορά το σκοράρισμα, ήταν το 2010-11 όταν βρήκε 11 φορές το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και μοίρασε και 10 ασίστ.
Αναλυτικά τα γκολ που σημείωσε με τα «ασπρόμαυρα»
2008-09: 1
2009-10: 7
2010-11: 11
2011-12: 9
2017-18: 2
2018-19: 6
2019-20: 6
2020-21: 5
2021-22: 2
2023-24: 1
Αναλυτικά οι ασίστ που σημείωσε με τα «ασπρόμαυρα»
2008-09: 1
2009-10: 9
2010-11: 10
2011-12: 6
2017-18: 7
2018-19: 4
2019-20: 3
2020-21: 1
2021-22: 2
2022-23: 1
2023-24: 1
2024-25: 2
Πιο παραγωγικός στο 60-75
Ο Αντρέ Βιεϊρίνια έχει αποδείξει αρκετές φορές πόσο καθοριστικός μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης. Παρουσιάζεται ιδιαίτερα παραγωγικός στο διάστημα 60’-75’, όπου έχει σημειώσει 12 γκολ ενώ έχει σκοράρει και σε κρίσιμα σημεία του αγώνα, όπως τις καθυστερήσεις και την παράταση, επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του ως παίκτη-ηγέτη.
Αναλυτικά τα γκολ του ανά χρονικό σημείο
0-15: 9
15-30: 8
30-45: 8
Καθυστερήσεις α’ ημιχρόνου: 2
45-60: 2
60-75: 12
75-90: 5
Καθυστερήσεις β’ ημιχρόνου: 4
Παράταση: 1
Υπήρξε μια ηγετική φυσιογνωμία που φρόντισε να καθοδηγεί και να εμψυχώνει τους συμπαίκτες του είτε βρισκόταν στον αγωνιστικό χώρο είτε στον πάγκο. Ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεπε τους πάντες σε μια γροθιά με τις πορωτικές του ομιλίες, εκείνος που τους έμαθε να παλεύουν μέχρι το τέλος και να μην τα παρατούν. Μπορεί να μην κατάφερε να κάνει πράξη ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα του «ασπρόμαυρου» λαού, την είσοδο στους ομίλους τους Champions League, αλλά έγινε ο ποδοσφαιριστής εκείνος, ο αρχηγός που χρειαζόταν ο σύλλογος για να πιστέψει στο όραμα. Ήρθε, είδε, κατέκτησε και αποχαιρετά την Τούμπα με ψηλά το κεφάλι.