Τις διαδικασίες της για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την τέλεση ενδεχόμενων αδικημάτων από τον Χρήστο Τριαντόπουλο, σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών, ξεκίνησε την Τρίτη (4/3) η Βουλή.
Η διαδικασία άνοιξε με τη συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχουν άτομα από όλα τα κόμματα, που θα μιλήσουν σε συνολικά 3 κύκλους.
Αρχικά, στον πρώτο κύκλο των κατά προτεραιότητα ομιλητών, μιλά άτομο που εκπροσωπεί την αξιωματική αντιπολίτευση, ήτοι το ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ακολουθήσουν βουλευτές κατ’ αναλογία της δύναμης των υπόλοιπων κομμάτων, οι πρόεδροι των ΚΟ, υπουργοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.
Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, δύναται να δώσει το «πάρων» το πρόσωπο κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση, δηλαδή του τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλος, για να ακούσει όσα θα ειπωθούν και, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, η ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει τη διεξαγωγή Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Όπως συμβαίνει πάντα, η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών, άλλως η πρόταση απορρίπτεται.
Την Τετάρτη, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, την οποία ζήτησαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καλώντας «όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να την στηρίξουν».
Κι αυτό γιατί για να περάσει η πρόταση απαιτούνται συνολικά 50 υπογραφές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διαθέτει μόνον 32 βουλευτές.
Μάλιστα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της, εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως, ενώ δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από 3 ημέρες από την έναρξή της.
Φυσικά, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των βουλευτών.