Όταν η Τουρκία είχε αρχίσει να παραλαμβάνει F-35, η Ελλάδα ενδιαφερόταν να αναβαθμίσει τα F-16.
Το πρόγραμμα παρουσιαζόταν από την αμερικανική πλευρά ως “stepping stone”, δηλαδή περίπου ως προαπαιτούμενο, για να περάσει η Πολεμική Αεροπορία στο F-35…
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που διατηρούσε τις αμυντικές δαπάνες σε υποτυπώδη επίπεδα “ρισκάροντας”, τεμάχισε το πρόγραμμα, επιλέγοντας την φθηνότερη λύση που άφηνε τα αεροπλάνα των παλαιοτέρων Block στην μοίρα τους και εκσυγχρόνιζε τα ολοκαίνουργια Block 52M…
Σήμερα, η χώρα έχει αγοράσει εσπευσμένα 24 Rafale, έχει αναθέσει σύμβαση για 20+20 F-35 και η Πολεμική Αεροπορία εξακολουθεί να παλεύει για την αναβάθμιση των 38 F-16 Block 50.
Αρχικώς ενδιαφερόταν για περιορισμένη αναβάθμιση, χωρίς ραντάρ τεχνολογίας AESA, αλλά όσο εξελισσόταν το πρόγραμμα F-16V και κατέστη αντιληπτό ότι επρόκειτο για ανορθολογική προσέγγιση, αποφασίσθηκε να αναβαθμιστούν και αυτά στο ανώτερο μοντέλο.
Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε “προειδοποιήσει” εγκαίρως σε ανύποπτο χρόνο αλλά φυσικά δεν ήταν δυνατόν να έχει προβλέψει ότι τα δεδομένα κόστους είχαν μεταβληθεί δραστικώς.
Πράγματι, όταν άρχισαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, κατέστη αντιληπτό ότι το κόστος δεν είχε καμμία σχέση με τις παλαιότερες εκτιμήσεις.
Το ερώτημα είναι αν αξίζει η επένδυση
Οι αρμόδιοι προσπαθούσαν να αποκρύψουν τα “κακά νέα” και συνέχισαν να καλλιεργούν θετικό αφήγημα αλλά όπως αποκάλυψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τον Μάρτιο, η πραγματικότητα ήταν ότι το κόστος παρέμενε απαγορευτικό.
Όσες προσπάθειες έχουν γίνει έκτοτε, στηρίζονται σε αλχημείες και ακροβατισμούς, με σκοπό την συμπίεση του κόστους αλλά όλα δείχνουν ότι παραμονεύει ένα φιάσκο ανάλογο των χειρισμών που έγιναν το 2019 στο πρόγραμμα F-16V.
Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η
περίπτωση αναλήψεως της υλοποιήσεως του έργου από την Πολεμική Αεροπορία
στην 111 Πτέρυγα Μάχης, είναι αδύνατη και απομένει η λύση της ΕΑΒ.
Τοιουτοτρόπως, τα F-16 Block 50, ακόμη και σε “κουτσουρεμένη” μορφή
Block 70, δεν μπορούν να παραδοθούν νωρίτερα και πρέπει να ακολουθήσουν
μετά την ολοκλήρωση των παραδόσεων των 83 F-16, το 2028.
Ιδεατώς, την τριετία 2028-2030 η Πολεμική Αεροπορία θα παραλαμβάνει τα 38 αεροπλάνα αναβαθμισμένα.
Ουδείς όμως μπορεί να βεβαιώσει ότι θα έχει επιλυθεί και το ζήτημα του ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας για τα F-16V, που επίσης επιδιώχθηκε να αποκρυφθεί από την πρώτη στιγμή.
Δηλαδή, στο όποιο κόστος αναβαθμίσεως των 38 F-16 Block 50, πρέπει να προστεθούν και οι “ουρές” από επιπλέον δαπάνες για το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου κ.λπ.
Το ερώτημα που έχει θέσει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, είναι εάν υπ’ αυτές τιςσυνθήκες και δεδομένα, συμφέρει περισσότερο κι από πλευράς
ορθολογισμού, η μεγάλη επένδυση στα F-16 Block 50 ή η στροφή στην
προμήθεια επιπλέον F-35;
Η απάντηση στο ερώτημα, διευκολύνεται υπό το φως των προσφάτων επιχειρήσεων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, μεταξύ 13-25 Ιουνίου.
Πηγή: doureios.com
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube