Γιατί το Αλτσχάιμερ «κρύβεται» στο στόμα μας;

Metrosport Team26 Φεβρουαρίου 2025

Στο εσωτερικό του στόματός μας φέρεται να βρίσκεται, σύμφωνα με νέα έρευνα, η αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε νόσο Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με το NHS, παράγοντες όπως η ηλικία σας, το οικογενειακό ιστορικό, οι τραυματισμοί στο κεφάλι και ασθένειες όπως το σύνδρομο Down και οι καρδιαγγειακές παθήσεις συνδέονται με την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά μια νέα επιστημονική μελέτη πρότεινε ότι μια πρωταρχική αιτία θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στο στόμα σας.

Όπως αναφέρει το Science Alert, μια εργασία με επικεφαλής τον Jan Potempa του Πανεπιστημίου του Louisville ανακάλυψε ότι το porphyromonas gingivalis έχει βρεθεί μέσα στους εγκεφάλους αποθανόντων ασθενών με Αλτσχάιμερ - και ότι το παθογόνο αυτό προκαλεί χρόνια περιοδοντίτιδα, γνωστή και ως ασθένεια των ούλων.

Πειράματα που αφορούσαν ποντίκια επιβεβαίωσαν περαιτέρω αυτή την υπόθεση, καθώς η μόλυνση από το στόμα με porphyromonas gingivalis οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή αμυλοειδούς βήτα, που είναι οι προαναφερθείσες πρωτεΐνες που πιθανώς προκαλούν την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ μέσα και γύρω από τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Αυτό που, κρίσιμα, ανακαλύφθηκε επίσης ήταν ενδείξεις «τοξικών ενζύμων» γνωστών ως gingipains, τα οποία φαίνεται να είναι κοινά στους εγκεφάλους όσων πάσχουν από Αλτσχάιμερ. Αυτό οδήγησε στη συνέχεια στην ανακάλυψη των gingipains στους εγκεφάλους αποθανόντων ατόμων που κατά τα άλλα δεν είχαν ποτέ διαγνωστεί με Αλτσχάιμερ, υποδεικνύοντας σημάδια ανάπτυξης της έναρξης πριν από τον θάνατό τους.

«Ο εντοπισμός αντιγόνων gingipain στους εγκεφάλους ατόμων με AD [νόσο του Alzheimer], αλλά και με παθολογία AD, αλλά χωρίς διάγνωση άνοιας, υποστηρίζει ότι η μόλυνση του εγκεφάλου με P. gingivalis δεν είναι αποτέλεσμα της κακής οδοντιατρικής φροντίδας μετά την έναρξη της άνοιας ή συνέπεια της νόσου σε προχωρημένο στάδιο», εξηγεί η δημοσίευση, “αλλά είναι ένα πρώιμο γεγονός που μπορεί να εξηγήσει την παθολογία που εντοπίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας πριν από τη γνωστική έκπτωση”.

Αυτό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας έρευνας που θα μπορούσε να αποκαλύψει όχι μόνο τα βαθύτερα αίτια της νόσου του Αλτσχάιμερ ως ασθένεια - ή ίσως ως μόλυνση - αλλά και να ενισχύσει την προληπτική θεραπεία μόλις κατανοήσουμε πώς ακριβώς ενεργοποιείται μέσα στον εγκέφαλο.

Επιπλέον, η μελέτη περιγράφει πώς ο αναστολέας μικρών μορίων που στοχεύει στις γκινιπαΐνες «μείωσε το βακτηριακό φορτίο μιας εγκατεστημένης λοίμωξης του εγκεφάλου από P. gingivalis, εμπόδισε την παραγωγή [αμυλοειδούς βήτα], μείωσε τη νευροφλεγμονή και μείωσε τους νευρώνες στον ιππόκαμπο.

«Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι οι αναστολείς των gingipain θα μπορούσαν να είναι πολύτιμοι για τη θεραπεία του αποικισμού του εγκεφάλου από P. gingivalis και του νευροεκφυλισμού στη νόσο του Alzheimer» και θα μπορούσαν στη συνέχεια να αποτελέσουν μια οδό προς ένα είδος “θεραπείας” για τους υπάρχοντες ασθενείς και όσους παρουσιάζουν σημάδια ανάπτυξης της νόσου.

Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news

Μπείτε στην παρέα μας στο instagram

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook

Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube

Προτείνουμε
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.