Απαντήσεις για τον χρόνο υπογραφής των συλλογικών συμβάσεων εργασίας περιμένουν εκατομμύρια εργαζόμενοι, την ώρα που η ΕΕ «πιέζει» για άμεση δημοσίευση του εθνικού σχεδίου δράσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα εξαρτώνται από το σχέδιο δράσης που θα πρέπει να καταρτίσει το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να οριστούν οι τρόποι και τα κίνητρα για την υπογραφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων, παράγοντας που θα οδηγήσει και σε σημαντική αύξηση του κατώτατου και μέσου μισθού.
Μάλιστα, το περιβόητο σχέδιο δράσης του αρμόδιου Υπουργείου θα πρέπει να ενισχυθεί, προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως η κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον αριθμό των συμβάσεων να είναι κατώτερο του 20%.
Τι αναφέρει η ΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις
Βάσει του άρθρου 151 της «Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τα κράτη μέλη της ΕΕ, σεβόμενα την ευημερία των λαών, οφείλουν να έχουν ως στόχους τους, μεταξύ άλλων, την προώθηση της απασχόλησης, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, ώστε να καταστήσουν δυνατή την εναρμόνισή τους με παράλληλη διατήρηση της προόδου, την κατάλληλη κοινωνική προστασία και τον κοινωνικό διάλογο.
Γι' αυτόν τον λόγο, η κατευθυντήρια γραμμή 5 στο παράρτημα της απόφασης καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να καθορίζουν και να προωθούν «τον κοινωνικό διάλογο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με σκοπό τον καθορισμό των μισθών», καθώς «οι εύρυθμα λειτουργούσες συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των μισθών αποτελούν σημαντικό μέσο για τη διασφάλιση της προστασίας των εργαζομένων με επαρκείς κατώτατους μισθούς που κατά συνέπεια εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης».
Μάλιστα, το σχέδιο δράσης θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τακτική βάση, τουλάχιστον ανά πενταετία, και, εάν είναι απαραίτητο, να αναθεωρείται με διαρκείς επικαιροποιήσεις του θα πρέπει να κοινοποιούνται στην Επιτροπή και να δημοσιοποιούνται, ώστε να θεωρείται σχέδιο δράσης δυνάμει της κοινοτικής οδηγίας, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνει δράσεις που αποσκοπούν στην αποτελεσματική προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Επί της ουσίας, η ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη, στα οποία το ποσοστό κάλυψης των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μικρότερο του 80%, να προβλέψουν «ένα πλαίσιο ευνοϊκών συνθηκών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» και να δημοσιεύσουν ένα σχέδιο δράσης για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την προθεσμία για την υποβολή του σχεδίου δράσης στην Επιτροπή να είναι το τέλος του 2025.