Το τελικό πόρισμα της νεκροψίας – νεκροτομής για τον θάνατο του 21χρονου ΟΥΚα Αλέξανδρου Κετίκογλου, που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια άσκησης σε πισίνα της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, φέρνει στο φως κρίσιμα ευρήματα που ανατρέπουν τις αρχικές εικασίες περί πνιγμού.
Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του άτυχου εκπαιδευόμενου δεν επήλθε λόγω πνιγμού, αλλά συνεπεία πρόσφατης ισχαιμίας του μυοκαρδίου – δηλαδή εμφράγματος. Οι ιστολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν αποκάλυψαν αξιόλογες ισχαιμικές αλλοιώσεις στα μυοκύτταρα, όπως κατάτμηση, κενοτοπίωση, ασαφοποίηση ή και ομογενοποίηση του κυτταροπλάσματος, ενδείξεις που τεκμηριώνουν την ύπαρξη πρόσφατης καρδιακής προσβολής.
Στο ίδιο πόρισμα, διευκρινίζεται ότι το περικάρδιο ήταν χωρίς κακώσεις ή παθολογοανατομικές αλλοιώσεις, ενώ η καρδιά είχε βάρος 405 γραμμάρια, εντός φυσιολογικών ορίων. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπίστωση ότι ο πρόσθιος κατιών κλάδος της αριστερής στεφανιαίας αρτηρίας εμφάνιζε «bridging», δηλαδή ενδομυοκαρδιακή πορεία – μια ανατομική παραλλαγή γνωστή ως μυοκαρδιακή γέφυρα.
Η λεγόμενη μυοκαρδιακή γέφυρα αποτελεί μια συγγενή ανατομική ανωμαλία, κατά την οποία ένα τμήμα της στεφανιαίας αρτηρίας περνά μέσα από τον καρδιακό μυ, αντί να βρίσκεται στην επιφάνειά του. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη συμπίεση της αρτηρίας κατά τη διάρκεια των συστολών, οδηγώντας σε μειωμένη παροχή αίματος προς το μυοκάρδιο και σε κίνδυνο ισχαιμίας, ακόμα και αιφνίδιου θανάτου, ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονης σωματικής καταπόνησης, όπως αυτή που συνδέεται με την εκπαίδευση των ΟΥΚ.
Τα συμπτώματα της πάθησης – όταν εκδηλώνονται – περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, κόπωση, αίσθημα παλμών ή και λιποθυμικά επεισόδια. Συχνά παραμένει μη διαγνωσμένη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ανιχνεύεται μόνο μετά από θανατηφόρο συμβάν, όπως στην περίπτωση του Κετίκογλου. Η παρουσία αυτής της ανατομικής ιδιαιτερότητας – σε συνδυασμό με τις ισχαιμικές αλλοιώσεις που διαπιστώθηκαν – φαίνεται να αποτέλεσε τον κρίσιμο παράγοντα για την πρόκληση του εμφράγματος που οδήγησε στον αιφνίδιο θάνατο του 21χρονου.
Επισημαίνεται ότι η έντονη σωματική δραστηριότητα ή ψυχοσωματική καταπόνηση μπορούν να επιβαρύνουν δραστικά την καρδιακή λειτουργία σε άτομα με προϋπάρχουσα αλλά αδιάγνωστη μυοκαρδιακή γέφυρα. Αν και δεν προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση η αιτιώδης συνάφεια με εξωτερική κακοποίηση ή πνιγμό, αναδεικνύεται η ευαλωτότητα του οργανισμού του θανόντος σε καταστάσεις έντασης, ιδίως αν ληφθεί υπόψη το αυξημένο επίπεδο πίεσης που χαρακτηρίζει την εκπαίδευση επίλεκτων μονάδων.
Πώς πέθανε
Ο υποψήφιος ΟΥΚ συμμετείχε το πρωί της 29ης Νοεμβρίου 2024 σε άσκηση εντός της πισίνας των εγκαταστάσεων της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών. Σύμφωνα με μαρτυρίες, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης φορούσε ζώνη βαρών, περίπου τριών κιλών, η οποία του έφυγε και κατέληξε στον πυθμένα. Τότε, ο εκπαιδευτής του φέρεται να τον ρώτησε αν θα την πιάσει, με τον νεαρό να απαντά θετικά και να βουτάει για να την ανακτήσει. Ωστόσο, δεν ανέβηκε ποτέ στην επιφάνεια. Δευτερόλεπτα μετά ανασύρθηκε από τον πυθμένα της πισίνας χωρίς τις αισθήσεις του.
Στις συμπληρωματικές πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο σχετικό αστυνομικό έγγραφο, αναφέρεται ότι περί τις 12:00 εντοπίστηκε χωρίς σφυγμό, ενώ στις 12:20 μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», όπου εισήχθη στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών – Αναζωογόνηση. Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του νοσοκομείου, ο ασθενής έφτασε σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή, με πρώτο καταγεγραμμένο καρδιολογικό ρυθμό ασυστολίας.
Εφαρμόστηκε πλήρες πρωτόκολλο καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡ.Π.Α) με Advanced Life Support, έγινε διασωλήνωση με ειδικό ενδοσκοπικό εξοπλισμό (Elidescope), ωστόσο ο 21χρονος κατέληξε στις 13:38. Παρατηρήθηκαν εκχυμώσεις στις περιοχές των καρπών και των αγκώνων και σύμφωνα με το ιστορικό, η απώλεια των αισθήσεών του σημειώθηκε ενώ εκτελούσε στρατιωτική άσκηση μέσα στην πισίνα, υπό συνθήκες έντονης καταπόνησης.
Από την προκαταρκτική εξέταση προκύπτει ότι ο εκπαιδευόμενος ασκείτο με ζώνη βαρών, αλλά και με δεμένα άκρα – σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα – ήδη από τις 09:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, στο πλαίσιο του προγράμματος φυσικής δοκιμασίας της Μονάδας των Υποβρυχίων Καταστροφών.
«Τον δολοφόνησαν» λένε οι γονείς του
Ιδιαίτερα σοβαρές διαστάσεις στην υπόθεση του θανάτου του 21χρονου Αλέξανδρου Κετίκογλου, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στη μονάδα των Υποβρυχίων Καταστροφών έδωσε νωρίτερα η οικογένειά του, μέσω δημόσιας ανακοίνωσης που εξέδωσε λίγους μήνες μετά το περιστατικό.
Ο νεαρός υποψήφιος ΟΥΚ είχε χάσει τη ζωή του στις 29 Νοεμβρίου 2024, έπειτα από συμμετοχή του σε άσκηση στην πισίνα του στρατοπέδου Σκαραμαγκά, με επίσημη αιτία θανάτου την πρόσφατη ισχαιμία του μυοκαρδίου, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση. Ωστόσο, οι γονείς του Αλέξανδρου αμφισβητούν ευθέως τη γενικότερη εικόνα των συνθηκών, που επικράτησαν εκείνη την ημέρα και περιγράφουν την απώλεια του παιδιού τους ως «εν ψυχρώ δολοφονία».
Στην επιστολή τους, η οποία υπογράφεται από τον δικηγόρο τους Αναστάσιο Μακρή, τονίζουν πως ο Αλέξανδρος δεν πέθανε ούτε από παθολογικά αίτια, ούτε από τυχαία ή ακούσια αμέλεια, αλλά – όπως αναφέρουν – «δολοφονήθηκε μέσα στην πισίνα κατά την διάρκεια ενός ανηλεούς, τιμωρητικού, ατομικού καψονιού», το οποίο, σύμφωνα με τους ίδιους, εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια των υπευθύνων της εκπαίδευσης, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρέμβαση.
Η οικογένεια καταγγέλλει ότι, ενώ το παιδί τους εκτελούσε εντολές υπό καθεστώς ακραίας σωματικής και ψυχολογικής πίεσης, οι επιτηρητές τού ζήτησαν να ανακτήσει ζώνη βαρών που είχε πέσει στον πυθμένα της πισίνας, παρά την ένδειξη κόπωσης. Όταν ο Αλέξανδρος βούτηξε, δεν ανέβηκε ποτέ στην επιφάνεια.
Οι γονείς κάνουν λόγο για πλήρη αδιαφορία των παρισταμένων, οι οποίοι – όπως υποστηρίζουν – είχαν τη δυνατότητα να διακόψουν την άσκηση και να αποτρέψουν την τραγωδία. Στην ανακοίνωσή τους παραπέμπουν σε συγκεκριμένες μαρτυρίες και τεχνικές εκθέσεις που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, τεκμηριώνουν την ύπαρξη υπέρμετρης σωματικής καταπόνησης και επικίνδυνων πρακτικών κατά την εκπαίδευση, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα από το κανονιστικό πλαίσιο του Στρατεύματος.
Η οικογένεια ζητά την αναβάθμιση της κατηγορίας από ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και ζητά από τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Η οργή μας δικαιώνεται πλήρως από το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας, και ιδίως από τις καταθέσεις πλειάδας αυτοπτών μαρτύρων, καθώς και από τις εκθέσεις των τεχνικών μας συμβούλων, επιστημόνων αδιαμφισβήτητου κύρους», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Όπως επισημαίνουν, το παιδί τους δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει το όνειρό του να υπηρετήσει την πατρίδα από τις τάξεις των ΟΥΚ, «γιατί κάποιοι επέτρεψαν, ή ακόμη και προκάλεσαν, να τερματιστεί η ζωή του με τρόπο βάναυσο και εξευτελιστικό».
Μέχρι στιγμής, η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί αφορά το κακούργημα της θανατηφόρου εκθέσεως, την ανθρωποκτονία εξ αμελείας και την παράβαση και εκβίαση στρατιωτικής εντολής σε ειρηνική περίοδο.
Ωστόσο, η οικογένεια, με τη δημόσια τοποθέτησή της, ζητά την πλήρη διερεύνηση όλων των ευθυνών και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων, ώστε – όπως σημειώνουν – να αποδοθεί πραγματική δικαιοσύνη για τον θάνατο του Αλέξανδρου.
πηγή: thecaller
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube